ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Ή ΑΓΩΓΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Πώς θα γλιτώσετε τη φορολόγηση ανείσπρακτων ενοικίων

* Προχωρά το σχέδιο για τη φορολόγηση εισοδημάτων μισθωμάτων με διαφορετικές κλίμακες παρά τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων

Δημοσίευση: 20 Φεβ 2016 0:14

 

Δικαστικές αποφάσεις ή αγωγές που έχουν καταθέσει στους ενοικιαστές τους προκειμένου να απαλλαγούν από το φόρο για τα ανείσπρακτα μισθώματα θα πρέπει να προσκομίσουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Σημειώνεται ότι τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται τόσο στο έντυπο Ε2 με τα μισθώματα της ακίνητης περιουσίας όσο και στο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Συγκεκριμένα, στο Ε2 τα ανείσπρακτα ενοίκια πρέπει να δηλωθούν στην στήλη 16 της πρώτης σελίδας, και στο Ε1 πρέπει να αναγραφούν στους κωδικούς 125-126 του πίνακα 4Δ2 στην 3η σελίδα.

Ωστόσο για να μη φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Η σχετική εγκύκλιος που εξέδωσε η ΓΓΔΕ ορίζει ότι, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από 1/1/2015 και μετά και δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Προκειμένου όμως να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Στο μεταξύ αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις αναμένεται να βρεθούν όλοι οι φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, η νέα κλίμακα που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα από ενοίκια έχει ως εξής:

* Ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να αυξηθεί έως και 36%.

* Ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, αυξάνεται στο 35%.

* Θεσπίζεται νέος συντελεστής 40%, χωρίς να αποκλείεται να «κλειδώσει» και στο 45%, για το τμήμα εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ.

Προς το παρόν, παραμένει ανοικτό το θέμα η νέα κλίμακα με τους αυξημένους συντελεστές να εφαρμοστεί αναδρομικά για τα εισοδήματα από ενοίκια που απέκτησαν οι φορολογούμενοι το 2015. Η κυβέρνηση διαψεύδει σχετικές πληροφορίες αλλά αν δεν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όλα "παίζονται"…

Να θυμίσουμε επίσης πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιδρούν σφόδρα στο ενδεχόμενο διατήρησης της αυτοτελούς φορολόγησή τους με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών, με την πρόεδρο της ΕΝ.ΙΔ.ΑΚ ν. Λάρισας και αντιπρόεδρο της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. κ. Χριστίνα Πουλούλη να δηλώνει στην "Ε" πως "είναι αδύνατα να πιστέψουμε ότι μπορεί πράγματι να αληθεύει η υπαγωγή των εισοδημάτων από μισθώματα σε τέτοιες φορολογικές κλίμακες , χωρίς το αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ, χωρίς έκπτωση δαπανών επισκευών, ασφαλίστρων και αποσβέσεων και με τον ΕΝΦΙΑ να μετατραπεί άμεσα σε ακόμη δημευτικότερο ΦΑΠ". "Πρόκειται για απαράδεκτες ρυθμίσεις, σε μια περίοδο που το μέγεθος των ανείσπρακτων ενοικίων διογκώνεται. Ρυθμίσεις που αφαιρούν κάθε ελπίδα και κάθε δυνατότητα στους φορολογούμενους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους" πρόσθετε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass