ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ

Πώς ανοίγουν οι πόρτες χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ

* Βασικά σημεία για όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν και να επωφεληθούν από τις δράσεις του

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2016 0:16
Από τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας στη Λάρισα Από τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας στη Λάρισα

 

Του Γιώργου Νούλη

Τον ερχόμενο Ιούνιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση των χρημάτων σε όσους επιλεγούν να συμμετάσχουν στα τέσσερα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η υποβολή των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και τον Ιούνιο θα ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών… Από τα συγκεκριμένα προγράμματα, που ήδη έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον χιλιάδων Λαρισαίων πολιτών, με τους φορείς να διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και τα γραφεία συμβούλων της περιοχής να έχουν τεθεί σε εγρήγορση, αναμένεται να ωφεληθούν νέες επιχειρήσεις και πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και να αναβαθμιστούν μικρές υφιστάμενες επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό...

Προς την κατεύθυνση αυτή το ΤΕΕ Κ & Δ Θεσσαλίας διοργάνωσε χθες το απόγευμα ειδική ανοικτή εκδήλωση, δίνοντας απαντήσεις σε απορίες και λεπτομέρειες που ανοίγουν τις πόρτες της χρηματοδότησης των προγραμμάτων.

σε. Στελέχη και συνεργάτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου ανέλυσαν στους ενδιαφερόμενους της Λάρισας, τις 4 δράσεις του νέου ΕΣΠΑ, τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, τις επιλέξιμες δράσεις, το ποσό της χρηματοδότησης και γενικά ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασ. Τσιώνας σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δράσεις θα ενισχύσουν τη δημιουργία μονάδων με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία και ζήτησε την επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων.

Αναφορικά με τα προγράμματα κάποια σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να κρατήσουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά και εφόσον ο ενδιαφερόμενος αξιολογηθεί τότε θα καταθέτει τα δικαιολογητικά. Επιπροσθέτως:

* Για το πρόγραμμα "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης" η επιδότηση φτάνει τα 50.000 και η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών. Με το πρόγραμμα επιτρέπεται η σύσταση μικρών συνεργαζόμενων σχημάτων επιχείρησης και ο κάθε ενδιαφερόμενος υποβάλλει μία και μόνο αίτηση. Οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να δραστηριοποιούνται σε χώρο εκτός της κατοικίας τους, το δηλωθέν εισόδημα (από μισθωτή εργασία, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα) για το 2015 θα πρέπει να μην υπερβαίνει τις 20.000 (ατομικό) ή 35.000 (οικογενειακό). Μπορεί να καταβληθεί προκαταβολή ως 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του επιχειρηματικού σχεδίου, μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών και την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής από τον δικαιούχο. Σε ότι αφορά την καταβολή της χρηματοδότησης, η πρώτη αίτηση ενδιάμεσης επαλήθευσης δαπανών, μπορεί να υποβληθεί μετά την εκτέλεση τουλάχιστον 25% του συνολικού οικονομικού και αντίστοιχου φυσικού αντικειμένου.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής της πρότασης και η έναρξη επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 8η Μαρτίου 2016 και ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 15η Απριλίου 2016.

* Για το πρόγραμμα "Νεοφυής Επιχειρηματικότητα" η επιδότηση φτάνει τα 60.000 € και η χρηματοδότηση καλύπτει το 100% των επιλέξιμων δαπανών. Για την ένταξη στο πρόγραμμα δεν υπάρχει περιορισμός με βάση το εισόδημα για τους δικαιούχους, ούτε και ηλικιακά όρια, πέραν της ενηλικίωσης. Εξαιρούνται επιχειρήσεις franchise, ενώ στη δράση δεν μπορεί να μπει κάποιος αν έχει ήδη επιχείρηση, προσθέτοντας νέο ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας). Δεν επιτρέπεται η συστέγαση επιχειρήσεων, όμως μπορεί κάποιος αυτοαπασχολούμενος να συμμετάσχει σε συνεργατικό σχήμα και ταυτοχρόνως να διατηρήσει την ατομική του επιχείρηση. Είναι επιλέξιμη η δαπάνη για την αγορά εξοπλισμού, ενώ η επιχείρηση που θα ενταχθεί στη δράση θα πρέπει να διατηρήσει τον παραγωγικό εξοπλισμό για 3 έτη μετά την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης.

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων και η ημερομηνία επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 17η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης υποβολής των προτάσεων είναι η 27η Απριλίου 2016.

* Για το πρόγραμμα "Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές" η επιδότηση φτάνει τα 200.000 ευρώ και η χρηματοδότηση στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Δεν εντάσσονται δημόσιες επιχειρήσεις ή φορείς ΟΤΑ, ή εταιρίες όπου στο κεφάλαιο ή στα δικαιώματα ψήφου συμμετέχουν με ποσοστό μεγαλύτερο του 25% δημόσιοι φορείς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί τις δαπάνες για την απόκτηση οχήματος επαγγελματικής χρήσης μέχρι 15.000 ευρώ, ενώ χρηματοδοτούνται δαπάνες για κτίρια, εγκαταστάσεις, μηχανήματα, μισθολογικό κόστος, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να χρησιμοποιήσει ίδιους πόρους ή και δάνειο για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής. Ο δικαιούχος δεν μπορεί μετεγκατασταθεί σε άλλη περιοχή μετά την ένταξή του και για 3 χρόνια από την τελική πληρωμή της δημόσιας δαπάνης, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η πρόσληψη συζύγων και συγγενών α΄ βαθμού.

Για την δράση η ημερομηνία έναρξης της υποβολής είναι η 7η Απριλίου 2016, η ημερομηνία λήξης της υποβολής των προτάσεων είναι η 20η Μαΐου 2016 με ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών την 11η Φεβρουαρίου.

* Για το πρόγραμμα "Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών" η επιδότηση φτάνει τα 150.000 ευρώ και η χρηματοδότηση φτάνει στο 50% των επιλέξιμων δαπανών. Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει ένα επενδυτικό σχέδιο ανά ΑΦΜ, ενώ η επένδυση δεν μπορεί να αφορά περισσότερες από μία περιφέρειες, δεν είναι επιλέξιμες οι υποχρεωτικές και οι σχετιζόμενες είτε με την έκδοση αδειών είτε με την επίβλεψη δαπάνες, όπως και η μελέτη ανακαίνισης, διακόσμησης και λοιπές δαπάνες μελετών. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μην διαθέτει τον ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) της επένδυσης κατά την υποβολή της αίτησης, αλλά θα πρέπει να τον έχει πριν την πρώτη εκταμίευση.

Για τη συγκεκριμένη δράση η ημερομηνία έναρξης της υποβολής προτάσεων είναι η 29η Μαρτίου 2016 και η ημερομηνία λήξης της υποβολής είναι η 17η Μαΐου 2016 . Ημερομηνία έναρξης της επιλεξιμότητας δαπανών είναι η 11η Φεβρουαρίου 2016.

Να σημειωθεί ότι το ΤΕΕ πρόκειται να διοργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις σήμερα στα Τρίκαλα και αύριο την Κυριακή στην Καρδίτσα.

ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξάλλου ανάλογη ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνει την ερχόμενη Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 6.30 μ.μ. το Επιμελητήριο Λάρισας, σε συνεργασία με την ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος,

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass