ΣΕ ΝΕΟ ΓΥΡΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δέκα αιτήματα - προτάσεις για τη λύση του ασφαλιστικού

* Ζητούν "πάγωμα" οφειλών και δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 0:55 | Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαρ 2016 1:10

 

Δέκα αιτήματα - προτάσεις που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά όλες τις πτυχές του ασφαλιστικού προβλήματος, κατέθεσαν χθες οι επαγγελματοβιοτέχνες του ν. Λάρισας. Στο χθεσινό συλλαλητήριο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ, οι μικρομεσαίοι του νομού διαδήλωσαν ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και στα προωθούμενα μέτρα λιτότητα

Σε ένα νέο γύρο κινητοποίησης, που ξεκίνησε με συγκέντρωση των μελών του σωματείων της Ομοσπονδίας και κατέληξε με πορεία στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΕ και σε μια συμβολικού χαρακτήρα "κατάληψη" του κτιρίου, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, επαγγελματίες, έμποροι, βιοτέχνες και αυτοαπασχολούμενοι της Λάρισας, έστειλαν το μήνυμα πως τα ασφαλιστικά και φορολογικά σχέδια που εξυφαίνονται δεν θα περάσουν .

" Η συνεχής συρρίκνωση των εισοδημάτων, η αλόγιστη υπερφορολόγηση και η διάλυση του κοινωνικού κράτους χουν διαλύσει την κοινωνική συνοχή, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στο Επιμελητήριο ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ Δημ. Παληογιάννης. "Η αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης πρόσθεσε έχει αποδειχθεί με τον πιο τραγικό τρόπο. Πάνω από 200.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα έχουν κλείσει την τελευταία πενταετία, έχουν χαθεί 850.000 θέσεις απασχόλησης ενώ άλλα 60.00 λουκέτα αναμένονται μέχρι τέλος του χρόνου".

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό επισήμανε πως δύο μήνες μετά, το μόνο που κατάφερε η κυβερνητική πρόταση ήταν να οδηγήσει σε ένα ακόμα μεγαλύτερο τέλμα την πραγματική οικονομία και να κορυφώσει την αβεβαιότητα ανθρώπων που μέρα με τη μέρα παλεύουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις ήδη δυσβάστακτες φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Και σε επίπεδο διαλόγου, αποδείχθηκε ότι ήταν περισσότερο διάλογος εντυπώσεων και όχι ουσίας".

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Στο υπόμνημα που επέδωσαν στο προϊστάμενο του ΟΑΕΕ Λάρισας Δημ . Ταμπάρα, οι επαγγελματοβιτέχνες ζητούν και προτείνουν τα εξής:

1. Εγγυημένη και επαρκής κρατική χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως εξ ορισμού πηγάζει από τον Δημόσιο Χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

2. Εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.. Παρότι η θέση μας επί της αρχής είναι η κατάργηση κάθε έκτακτου τέλους ή επιβάρυνσης προς τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεδομένων των συνθηκών και για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ του ΟΑΕΕ και όχι για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού.

3. Αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα.

4. «Πάγωμα» (κεφαλαιοποίηση) των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας στον οφειλέτη τη δυνατότητα, την οποία δεν έχει σήμερα, για μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου στο τέλος του ασφαλιστικού βίου.

5. Παροχή της δυνατότητας στον ασφαλισμένο να επιλέξει ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία, τουλάχιστον για τα δυο επόμενα έτη, πληρώνοντας ακόμη και αν έχει οφειλές, μόνο τις τρέχουσες εισφορές του.

6. Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη στα 40.000 ευρώ, με παράλληλη διόρθωση της εγκυκλίου του ΟΑΕΕ σχετικά με τον αριθμό των 30 μηνιαίων κατώτατων συντάξεων, που είναι σήμερα, στις 80 κατώτατες συντάξεις.

7. Ειδική μερίμνα για υπερήλικες ασφαλισμένους, που έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, οι οποίοι έχοντας οφειλή άνω των 20.000 ευρώ, έχουν τερματίσει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτές οι περιπτώσεις είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν με αυξημένα ανθρωπιστικά κριτήρια και να τους δοθεί η δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν, λαμβάνοντας την εθνική σύνταξη με ότι μπορεί να προκύψει αναλογικά από τις εισφορές που έχουν καταβάλει.

8. Δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ, ανταγωνιστικής προς τον ΟΓΑ, για την ένταξη των ασφαλισμένων που ανήκουν στις προαιρετικές περιοχές.

9. Διεύρυνση, χωρίς προϋποθέσεις - αποκλεισμούς τεχνικής φύσης, των αποδεκτών του βοηθήματος ανεργίας, εφόσον έχουν συνεισφέρει, μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας.

10. Άμεσος ανορθολογισμός της λειτουργίας του ΟΑΕΕ έτσι ώστε αφενός να ενδυναμωθεί η εισπρακτική του ικανότητα και αφετέρου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία του ως προς τις παροχές και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΑΣΕΒΕ

Να σημειωθεί ότι ανάλογο υπόμνημα στο διοικητή του ΟΑΕΕ κατέθεσαν και οι εκπρόσωποι της Π.Α.Σ.ΕΒΕ Λάρισας, ζητώντας μεταξύ άλλων "ουδεμία μείωση συντάξεων, επιστροφή αποθεματικών, άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης στο προηγούμενο καθεστώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 30% ενώ στη συνάντηση ήταν παρών και ο εκπρόσωπος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ Αστ.Τσούτσας που στηλίτευσε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα του φαρμάκου.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΤΑΜΠΑΡΑ

Από την πλευρά του ο κ. Ταμπάρας, συμφώνησε πως τα περισσότερα από τα αιτήματα τους δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και πρέπει να ικανοποιηθούν ενώ δεσμεύτηκε πως θα προωθήσει το ψήφισμά τους στην κεντρική διοίκηση του Ταμείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass