ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΩΝ Η ΓΓΔΕ ΔΙΝΕΙ ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Με νέα "όπλα" στο κυνήγι των οφειλετών η εφορία

* Με συστημένες επιστολές θα γνωστοποιούνται πλέον οι εντολές ελέγχου σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 09 Ιαν 2015 9:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:36

Μετά τις αυστηρές εντολές για την επίδοση των κατασχετηρίων στους οφειλέτες η ΓΓΔΕ που εξέδωσε προσφάτως η ΓΓΔΕ επανήλθε χθες σφίγγοντας τον κλοιό απέναντι σε φορολογουμένους και επιχειρηματίες για τους οποίους επίκειται φορολογικός έλεγχος. Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες εντολές, φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τους οποίους έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου, προκειμένου να γνωρίζουν ότι από την ώρα που εκδόθηκε η εντολή οποιαδήποτε εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα, θα παίρνουν συστημένη επιστολή…
Σε σχετική εγκύκλιο της, η κ. Κ. Σαββαΐδου, περιγράφεται αναλυτικά το πρόβλημα που ανακύπτει με τις εντολές ελέγχου και τις τροποποιητικές δηλώσεις δείχνει διατεθειμένη να λάβει κατά εξαίρεση εκπρόθεσμες δηλώσεις που αφορούν διαχειριστικές περιόδους έως τις 31/12/2013 με την προϋπόθεση οι φορολογούμενοι αποδεδειγμένα να μην έχουν λάβει γνώση για την έκδοση εντολών και πιθανόν να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών…
Ειδικότερα όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο σε περίπτωση έκδοσης εντολής ελέγχου, δεν υπάρχει δυνατότητα υποβολής δήλωσης για τη φορολογία, τη φορολογική περίοδο ή την υπόθεση που αφορά ο φορολογικός έλεγχος. Στην πράξη έχει παρατηρηθεί ότι ο φορολογούμενος δεν λαμβάνει γνώση της εντολής ελέγχου άμεσα με την έκδοση της αλλά με την έναρξη του ελέγχου και, σε πολλές περιπτώσεις, στο διάστημα που μεσολαβεί έχει υποβάλει εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για τη φορολογική περίοδο που αφορά ο φορολογικός έλεγχος. Προκειμένου να αποκλειστεί στο μέλλον το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει ο ελεγχόμενος φορολογούμενος να λαμβάνει άμεσα γνώση για την έκδοση εντολής ελέγχου…  Προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα με τις εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί, δεν έχουν κοινοποιηθεί και δεν έχει γίνει έναρξη ελέγχου και να αποφευχθούν μετακινήσεις υπαλλήλων, αυτές θα κοινοποιούνται με συστημένη επιστολή της Φορολογικής Διοίκησης προς το φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω συστημένη επιστολή θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να αναγράφεται ρητά ότι από την ημερομηνία έκδοσης της εντολής ελέγχου η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν με την υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, μετά την έκδοση εντολής ελέγχου και στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα ο φορολογούμενος δεν έλαβε γνώση αυτής, σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι αποδεδειγμένα δεν έλαβαν γνώση για την έκδοση εντολών ελέγχου και τέλος ότι οι φορολογούμενοι έχουν πιθανόν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι στις περιπτώσεις αυτές λαμβάνονται υπόψη οι σχετικές δηλώσεις, που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι την 31η.12.2013.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ
Στο μεταξύ όλους τους πρόσφορους τρόπους θα χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές προκειμένου να εντοπίζουν τους οφειλέτες του Δημοσίου και να τους επιδίδουν τα κατασχετήρια…  Σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσε προσφάτως η ΓΓΔΕ οι φορολογικές αρχές θα εκτελούν κατά γράμμα τη νομοθεσία για επίδοση του κατασχετηρίου ακόμα και αν ο οφειλέτης νοσηλεύεσαι στο νοσοκομείο ή εάν είναι φυλακισμένος. Στις περιπτώσεις αυτές θα παραδίδουν, στον διευθυντή του νοσοκομείου το ειδοποιητήριο με τις οφειλές ή το όποιο πρόστιμο του έχει καταλογιστεί από την εφορία ή στον διευθυντή των φυλακών αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ η κοινοποίηση προστίμων, φύλλων ελέγχου, πράξεων προσδιορισμού φόρου κ.λπ. θεωρείται ότι έχει πραγματοποιηθεί εφόσον: α) κοινοποιηθεί ηλεκτρονικά, β) αποσταλεί με συστημένη επιστολή, στην τελευταία δηλωθείσα ταχυδρομική διεύθυνση κατοικίας ή επαγγελματικής εγκατάστασης του εν λόγω προσώπου, ή επιδοθεί στο εν λόγω πρόσωπο, ή σε κάποιο συγγενή του Ειδικότερα στις οδηγίες της ΓΓΔΕ τονίζονται τα εξής:
* Στην περίπτωση που οι υπόχρεοι απουσιάζουν από την οικία τους το έγγραφο παραδίδεται στον σύζυγο, ή σε οποιονδήποτε από τους συγγενείς, ή σε μέλος του προσωπικού.
* Επίσης, εάν ο υπόχρεος επιτηδευματίας απουσιάζει από το κατάστημα, το γραφείο ή το εργαστήριο όπου εργάζονται, το έγγραφο παραδίδεται σε συνεταίρο ή συνεργάτη ή υπάλληλο, που εργάζεται στον ίδιο χώρο.
* Εάν τα παραπάνω πρόσωπα δεν βρίσκονται στην κατοικία ή στον χώρο της εργασίας τους ή αρνούνται την παραλαβή του ή την υπογραφή της έκθεσης ή δεν μπορούν να υπογράψουν την έκθεση η επίδοση γίνεται με θυροκόλληση.
* Εάν ο υπόχρεος είναι, κατά τον χρόνο της επίδοσης, άγνωστης διαμονής, τότε αυτή γίνεται, στον δήμαρχο ή στον πρόεδρο της κοινότητας της τελευταίας γνωστής κατοικίας ή διαμονής του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass