ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ:

«Αναγκαία η θέσπιση μέτρων για την προστασία των ανέργων»

Δημοσίευση: 28 Μαϊ 2016 7:19 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Μαϊ 2016 9:20

 

Σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, καθώς και μέτρα περιορισμού της ανεργίας ζητάει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, απαιτώντας από την πολιτεία να δράσει άμεσα, καθώς η ανεργία, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο, βρίσκεται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και δεν αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Τα συγκεκριμένα μέτρα παρουσιάστηκαν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ενώ η διοίκηση του ΕΚΛ οργανώνει σύσκεψη με τις διοικήσεις των σωματείων της δύναμής του και τις Λαϊκές Επιτροπές προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων και οι τρόποι δράσης, την Τρίτη 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Τάσο Τσιαπλέ, «η ανεργία δεν μπορεί να λυθεί με την πολιτική της επιδότησης των επιχειρηματιών με χρήματα των εργαζομένων για να κάνουν δήθεν προσλήψεις, που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως δεν μειώθηκε και με την αντίστοιχη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική, αποδεδειγμένα ανακυκλώνει την ανεργία με επιδοτούμενες ολιγόμηνες προσλήψεις μικρού μέρους των ανέργων στις θέσεις αυτών που θα απολύονται.

Το πρόβλημα της ανεργίας όπως και όλα τα προβλήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είναι απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των εργαζομένων προκειμένου να βγάζουν οι καπιταλιστές όσο περισσότερα κέρδη μπορούν, αλλά και των πολιτικών των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, Χ.Α) που υπηρετούν συνειδητά αυτά τα συμφέροντα.

Μεταξύ των μέτρων που διεκδικεί το ΕΚΛ, είναι τα εξής:

Μέτρα οικονομικής στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους:

-Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ τον μήνα και να δίνεται σε όλους τους ανέργους χωρίς προϋποθέσεις και για όσο είναι άνεργοι. Να το δικαιούνται και οι μικροί ΕΒΕ που έκλεισαν και οι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ που δεν βρίσκουν δουλειά.

-Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

-Καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και σταθερών τηλεφώνων. Μείωση των τιμολογίων τους κατά 50% για τους άνεργους, απλήρωτους.

-Διαγραφή του 50% των οφειλών εφόσον το ύψος των δανείων δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για στεγαστικά δάνεια, τις 30.000 ευρώ για καταναλωτικά και τις 20.000 ευρώ για τις πιστωτικές κάρτες.

-Αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης για δάνειο. Καμία κατάσχεση ή πλειστηριασμό σε κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία ανέργου.

-Δωρεάν μετακινήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, με κρατική κάλυψη.

-Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του απ’ το κράτος για τους ανέργους.

Δημιουργία ξενώνα αστέγων στη Λάρισα, με ενοικίαση εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου από τον Δήμο με κρατική χρηματοδότηση.

Μέτρα περιορισμού της ανεργίας

Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα και ΣΣΕ.

Μαζικές προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών.

Ειδικότερα για τον ν. Λάρισας, άμεση κάλυψη όλων των κενών σε γιατρούς, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό στο ΠΠΝΛ, στο ΓΝΛ, στα Κ.Υ, στα ιατρεία του ΠΕΔΥ, στα προνοιακά ιδρύματα.

Κάλυψη όλων των αναγκών με μόνιμο προσωπικό σε νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές στα δημοτικά σχολεία, στα γυμνάσια και λύκεια, αλλά και σε όλους τους δημόσιους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Επανασύσταση του ΟΕΚ. Άμεση δημοπράτηση και ανέγερση των 30 εργατικών κατοικιών στη συνοικία «Τούμπα» της Λάρισας για τις οποίες είχε εκδοθεί η οικοδομική άδεια 2.143,48 τ.μ. και στη συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας στο οικόπεδο των 10.336 τ.μ., Επίσης στο οικόπεδο που υπάρχει στη συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας έκτασης 27.906,68 τ.μ.

Να συνταχθούν μελέτες και να δημοπρατηθούν εργατικές κατοικίες στα οικόπεδα Ομορφοχωρίου, Τσαριτσάνης και Φαλάνης του νομού Λάρισας.

Άμεση κατασκευή νέου μεγάλου δημόσιου κέντρου αποκατάστασης στη Λάρισα, τεσσάρων δημοσίων Κέντρων Υγείας στην πόλη της Λάρισας (Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Φιλιππούπολη, Γιάννουλη) με ευθύνη του κράτους.

Κατασκευή των νέων κτιρίων του ΙΚΑ στο ιδιόκτητο κτίριο του στην Ασκληπιού και του ΕΚΝΛ.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου διεκδικεί επίσης να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια για την πρώτη και τη δευτερεύουσα κατοικία της λαϊκής οικογένειας, οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης, ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, τα διόδια κ.ά.

Μ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass