ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ… ΕΝΤΥΠΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΄Η ΕΝΦΙΑ

Με το "σταγονόμετρο"… οι επιστροφές φόρων

* Οδηγίες για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ΕΝΦΙΑ - Τί ισχύει με την προσκόμιση δικαιολογητικών…

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2015 10:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:54

Με το… σταγονόμετρο και με ρυθμούς… χελώνας εξελίσσεται η επιστροφή φόρων, από τη φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στις Εφορίες της Λάρισας. Το πρόβλημα μάλιστα, δεν εντοπίζεται τόσο στις διασταυρώσεις  με τα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά σε "τεχνικές" δυσκολίες που σχετίζονται στην έλλειψη ειδικών εντύπων. Δηλαδή οι δύο εφορίες της Λάρισας αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μισθωτούς, συνταξιούχους και επαγγελματίες, δεν είναι σε θέση να τους επιστρέψουν τα χρήματα τους, επειδή το Υπ. Οικονομικών δεν τους τροφοδοτεί εδώ και καιρό με ικανό αριθμό εντύπου υλικού (διπλότυπα ανεκτύπωτα ΑΦΕΚ), προκειμένου να αντιλογισθούν ποσά, να εκτυπωθούν στοιχεία, να πιστωθούν χρήματα και εν γένει να διευθετηθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις.

  Αν και το πρόβλημα δεν είναι τοπικό καθώς, αντίστοιχα ζητήματα εμφανίζονται σε όλες τις Εφορίες της χώρας και οφείλεται όπως ειπώθηκε, στις πολυάριθμες, πέραν πάσης προσδοκίας,  επιστροφές φόρων του 2014, ωστόσο προκαλεί δυσθυμία, εκνευρισμό και μεγάλη ταλαιπωρία σε φορολογουμένους που περιμένουν μήνες τα χρήματά τους.  Εντός της εβδομάδας,  βέβαια όπως έγινε γνωστό, το Υπ. Οικονομικών θα στείλει κάποιες χιλιάδες εντύπων στις Εφορίες της Λάρισας αλλά και πάλι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν όλους τους φορολογουμένους.  Και αυτό γιατί οι οικονομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα έχοντας μεριμνήσει να "καλύψουν" πρωτίστως νομικά πρόσωπα και εταιρίες στις οποίες οφείλονται μεγάλα ποσά, έχουν μείνει με ένα τεράστιο όγκο υποθέσεων φορολογουμένων που δικαιούνται από τη φορολογία εισοδήματος, μερικές εκατοντάδες ευρώ… Πρακτικά και επί της ουσίας, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση,  οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή…
Σχετικά με τις επιστροφές χρημάτων του ΕΝΦΙΑ, για τους φορολογούμενους που έχουν στα χέρια τους τα νέα εκκαθαριστικά μετά τις διορθώσεις που έκαναν στο Ε9, υπάρχει μια εκκρεμότητα… Όπως ελέχθη, για όσους φορολογούμενους έχουν μειώσεις φόρου εφόσον έχουν καταβάλει κάποιες δόσεις οι επαναπομένουσες θα υπολογιστούν εκ νέου με συμψηφισμό των φόρων που έχουν ήδη πληρωθεί. Για όσους προκύπτει επιστροφή φόρου είτε θα γίνει συμψηφισμός με τυχόν άλλες οφειλές είτε θα πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.  Όμως στις Εφορίες δεν έχει φτάσει κάποια εγκύκλιος που να διευκρινίζει-αποσαφηνίζει επισήμως ότι ο ΕΝΦΙΑ συμψηφίζεται με υφιστάμενες βεβαιωμένες οφειλές. Συνεπώς,  χιλιάδες Λαρισαίοι για τους οποίους οι τροποποιήσεις στο Ε9 έφεραν αυτόματες μειώσεις φόρου πάνω από 300 ευρώ, αρκούνται για την ώρα στην προσκόμιση των δικαιολογητικών για τον απαιτούμενο έλεγχο. Οι επιστροφές χρημάτων, με δεδομένη την έλλειψη των εντύπων αλλά και της συγκεκριμένης ασάφειας, παραμένουν σε εκκρεμότητα. ..
ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
Πάντως κάποιες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία αποδοχής και εκκαθάρισης εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ παρέσχε προ ημερών με εγκύκλιό της η ΓΓΔΕ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αρμόδιος για την αποδοχή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ ετών 2014 και επομένων και την έκδοση πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, όταν συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ, είναι ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, από την οποία έχει εκδοθεί η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Η δε αρμοδιότητα αποδοχής εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ καθώς και έκδοσης πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου δεν μεταβιβάζεται.
Για την αποδοχή ή μη της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης πραγματοποιείται έλεγχος των δικαιολογητικών, που αποδεικνύουν τη μείωση του φόρου. Στην περίπτωση αποδοχής της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης ΕΝΦΙΑ συντάσσεται έκθεση ελέγχου και εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στο φορολογούμενο. Προσκόμιση δικαιολογητικών απαιτείται μόνο στις περιπτώσεις στις οποίες συνολικά ανά έτος προκύπτει μείωση φόρου μεγαλύτερη των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝΦΙΑ − πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών στις περιπτώσεις προσθήκης περιουσιακών στοιχείων.
Στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες, μετά την υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης, εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου και έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Το ποσό που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Εφόσον υποβάλλεται εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση και έχει ήδη χορηγηθεί μείωση, λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του ΕΝΦΙΑ, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φορολογούμενος μεταβάλλει την κατηγορία του ακινήτου, αναγράφει το ακίνητο ως ημιτελές ή μεταβάλλει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, εφόσον ο αριθμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνεται στις καταστάσεις του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.).
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass