ΤΑΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Λιγότερα "λουκέτα" στο δ΄ τρίμηνο του 2014

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 18:54

Περιορισμό των «λουκέτων» στα εμπορικά κέντρα αλλά και δημιουργία «κόκκινων ζωνών» κλειστών καταστημάτων σε κάποιες περιοχές καταδεικνύει η περιοδική καταγραφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για το δ΄ τρίμηνο του 2014, παρατηρείται μια βελτίωση στα κέντρα των πόλεων, κυρίως στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται στην πτώση των ενοικίων. Αντίθετη εικόνα καταγράφεται στους μικρότερους δρόμους, ενώ παρατηρείται και η εμφάνιση «πιάτσας» λουκέτων σε πολλές περιοχές. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΝΕΜΥ ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης τόνισε σχετικά: «...Τα βασικά αποτελέσματα του 2014 δείχνουν στους εμπορικούς δρόμους μια βελτίωση στα κέντρα των πόλεων με περιορισμό των λουκέτων, αλλά και μια δημιουργία "πιάτσας" λουκέτων σε πολλές περιοχές. Οι τάσεις μείωσης των λουκέτων και σταθεροποίησης της αγοράς παρατηρείται σε περιοχές μεσοαστικών και αστικών κοινωνικών στρωμάτων, ενώ σε μικροαστικές και εργατικές περιοχές εξακολουθούν να διατηρούνται τα κλειστά μαγαζιά.
Στην έρευνα επίσης επιβεβαιώνεται μια τάση συγκέντρωσης των ενεργών επιχειρήσεων στους μεγάλους κεντρικούς δρόμους και στον στενό πυρήνα του εμπορικού κέντρου των πόλεων, με την επακόλουθη ερήμωση των παράδρομων, λόγω της πτώσης των ενοικίων σε αρκετές περιπτώσεις στα πλέον κεντρικά σημεία». Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ εξέφρασε την ελπίδα η μείωση των λουκέτων να συνεχιστεί και το 2015. «Η πλειοψηφία των εμπόρων αποτελεί μεγάλο τμήμα των μικρομεσαίων στρωμάτων με αποτέλεσμα να βιώνουν εις διπλούν, τόσο ως καταναλωτές όσο και ως έμποροι, που εξασφαλίζουν το εισόδημά τους από τους καταναλωτές, τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και το βάρος της επιβίωσης τους. Το 2014 είδαμε μια βελτίωση της εικόνας της αγοράς στα κέντρα των πόλεων και ελπίζουμε η εικόνα αυτή να συνεχίσει να βελτιώνεται και το 2015...», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η ΕΣΕΕ η ΕΣΕΕ ξεκίνησε την περιοδική καταγραφή της συγκέντρωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των κλειστών καταστημάτων στις εμπορικές περιοχές των κυριότερων αστικών εμπορικών κέντρων της Ελλάδας τον Αύγουστο του 2010 και τη συνεχίζει μέχρι σήμερα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος της μελέτης είναι η παρουσίαση των επιπτώσεων των υφιστάμενων κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών και των ραγδαίων αλλαγών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στη χωρική και λειτουργική διάρθρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά και στη βιωσιμότητα αυτής μέσα σε ένα εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
COFFEE SHOW DHMOS LARISAION 15-5-24

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass