ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ - ΣΤΙΣ 11/7 Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Σε θερινούς ρυθμούς η αγορά της Λάρισας

* Στο προσκήνιο το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου - Στα ΠΕΠ προσβλέπει η διοίκηση του ΕΣΛ θέτοντας το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της ΟΕΕΘ στα Φάρσαλα

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2016 12:00

 

Του Γιώργου Νούλη

Σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, με την πενθήμερη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της εισέρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα η αγορά της Λάρισας. Και φέτος, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, από το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου και για οκτώ συνολικά εβδομάδες έως τα μέσα του Αυγούστου, τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους .

Εντός των ημερών η διοίκηση του ΕΣΛ αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, προτείνοντας στα μέλη του να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τα Σάββατα από 2 Ιουλίου μέχρι και 20 Αυγούστου 2016. Εννοείται πως η εφαρμογή της πρότασης θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα αλλά ελάχιστοι έμποροι, πλην των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, λειτουργούν την καλοκαιρινή περίοδο τα καταστήματα. Σε κάθε περίπτωση ενόψει της εφαρμογής της πενθήμερης λειτουργίας, μεθαύριο το Σάββατο 25 Ιουνίου θα είναι για τελευταία φορά όλα τα καταστήματα ανοικτά.

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΟΧΟΕΙΑ

Πάντως οι πρώτοι που θα εφαρμόσουν το μέτρο της καλοκαιρινής Σαββατιάτικης αργίας θα είναι τα μέλη του συλλόγου Αργυροχρυσοχόων & Ωρολογοποιών ν. Λάρισας οι όποιοι στην ετήσια γ.σ, αποφάσισαν ομόφωνα στο κλείσιμο των καταστημάτων του για 11 συνολικά Σάββατα, από το Σάββατο 25 Ιουνίου έως και το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016…

ΑΠΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Εξάλλου από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου, στις 11 του μηνός συγκεκριμένα, θα ξεκινήσει και η θερινή περίοδος των εκπτώσεων, η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 31 Αυγούστου. Πάντως την Κυριακή 17 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή μετά την έναρξη των εκπτώσεων, τα εμπορικά καταστήματα έχουν τη δυνατότητα βάσει του ισχύοντος νόμου 4177/13 να είναι ανοικτά.

ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΕ

Στο μεταξύ προς εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι τα προγράμματα της Περιφέρειας, κινείται ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας για να επαναφέρει στο προσκήνιο το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου (ΑΚΕ ή Open Mall όπως συνηθίζεται να λέγεται). Η Λάρισα μαζί με την Αθήνα ήταν μόνες πόλεις, από τις έξι συνολικά που είχαν ενταχθεί σε πιλοτικό πρόγραμμα, που δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών τις βασικές δράσεις και να μείνουν εκτός δράσης.

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη ήταν εγκαίρως έτοιμη, και το πρόγραμμα είχε εγκριθεί, η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων συνέβαλε καθοριστικά στη ματαίωση του έργου που υλοποιείτο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Θυμίζουμε πως στα τέλη του περασμένου χρόνου ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας κοινοποίησε στο υπ. Οικονομίας την απόφασή του να αποσύρει την πρόταση για το Α.Κ.Ε. Λάρισας στο οποίο θα συμμετείχαν 120 επιχειρήσεις, καθώς, ελλείψει χρηματοδότησης και ελέω capital controls, δεν υπήρχε επαρκής χρόνος για να υλοποιηθούν οι υποδομές που είχαν σχεδιαστεί.

Να σημειωθεί ότι ο βασικός στόχος του όλου εγχειρήματος στη Λάρισα ήταν η ενίσχυση του δεσμού μεταξύ καταναλωτών και καταστημάτων μέσα από μια σειρά δράσεων που θα έφερναν καταναλωτές και επισκέπτες στους εμπορικούς δρόμους και πεζοδρόμους. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου για το ΑΚΕ της Λάρισας ήταν 171.429 ευρώ, εξ ολοκλήρου δημόσια δαπάνη (συγχρηματοδότηση από Ε.Ε. και το Εθνικό Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων).

Όπως επισήμανε στην "Ε" ο πρόεδρος του ΕΣΛ Γιώργος Τσιαπλές, η διοίκηση έλαβε την απόφαση να αποσύρει την πρόταση για το ΑΚΕ, όταν πλέον δεν ήταν δυνατόν αυτό να υλοποιηθεί ακολουθώντας τις τυπικές, αλλά συγχρόνως και δεσμευτικές, διαδικασίες του πιλοτικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-13, που υποχρεωτικά έληγε στις 31/12/2015. Ωστόσο το θέμα δεν θεωρείται λήξαν και η δράση θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί μέσω του Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) Θεσσαλίας.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μια πρώτη συζήτηση, αναμένεται να γίνει στη σημερινή διευρυμένη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας (ΟΕΕΘ) στα Φάρσαλα, όπου θα εκτιμηθούν οι δυνατότητες και η στρατηγική υπαγωγής του συγκεκριμένου προγράμματος στα ΠΕΠ.

Παρενθετικά να σημειώσουμε πως βασικός στόχος της δράσης των ανοικτών κέντρων εμπορίου είναι η αναβάθμιση των κέντρων των πόλεων με την προώθηση μίας κοινής εμπορικής πολιτικής (εκπτώσεις, προσφορές, προβολή, ανάπτυξη υποδομών με ειδικές σημάνσεις, Wi–Fi spots, Info-kiosques κ.ά.) από τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν. Για παράδειγμα οι προσφορές τους εμφανίζονται σε φωτεινούς χάρτες, όπου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο χρήσιμες πληροφορίες για τον επισκέπτη. Με όσα σχεδιάζονταν για το ΑΚΕ της Λάρισας ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου της παραδοσιακού ιστού της αγοράς, ένα τμήμα 1000 τ.μ., επρόκειτο να μεταμορφωθεί σε «opem mall». Μια μετεξέλιξη ενός υπερκαταστήματος δηλαδή όπου δεκάδες επιχειρήσεις θα συνδύαζαν το αγοραστικό όφελος με την ποιοτική εξυπηρέτηση και το πολιτιστικό ενδιαφέρον με την ψυχαγωγία…

Με δεδομένη την πρόθεση υλοποίησης της δράσης, με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα Π.Ε.Π. Θεσσαλίας δίνουν μια προοπτική…

Σημειωτέον ότι Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου λειτουργούν ήδη από τα τέλη του 2015 σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη από τον Απρίλιο και από τις αρχές Ιουνίου στην Πάτρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass