ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Μισθός σε όλους τους αντιδημάρχους

* Αμοιβή έως 180 ευρώ μικτά για δημοτικούς συμβούλους *Αντίθετη η ΚΕΔΕ στην κατάργηση των υποθηκοφυλακείων

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2016 10:21
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

 

ΑΘΗΝΑ, Του Γιώργου Μακρή

Επανέρχεται η αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι θα αμείβονται στο εξής για κάθε συνεδρίαση στην οποία λαμβάνουν μέρος με το 1% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων και μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις τον μήνα.

Σύμφωνα με στελέχη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το 1% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων αντιστοιχεί σε μεικτές αποδοχές 45 ευρώ (άρα 180 ευρώ μικτά για τις τέσσερις συνεδριάσεις), ενώ για το πόσο απ’ αυτά θα απομένουν καθαρά στην τσέπη κάθε δημοτικού συμβούλου οι απόψεις διίστανται (στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ειπώθηκε ότι το καθαρό ποσό θα είναι από 25-30 ευρώ, ενώ κατά άλλες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει και τα 40).

Συγκεκριμένα:

Την αλλαγή της διάταξης που υπήρχε στο πολυνομοσχέδιο και περιόριζε την αντιμισθία των αντιδημάρχων στους μικρότερους δήμους στο 25% της αντιμισθίας των δημάρχων ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Πατούλης.

Όπως είπε στο σχετικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών θα προβλέπεται ότι η παράγραφος 1 εδ. α του άρθρου 92 του ν.3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δήμαρχοι, οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν αντιμισθία, η οποία καταβάλλεται από τον δήμο».

Στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου που εστάλη στους θεσμικούς φορείς των ΟΤΑ για διαβούλευση περιλαμβάνεται η εξής ρύθμιση για τους αντιδημάρχους:

«Το 50% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο λαμβάνουν οι αντιδήμαρχοι των δήμων με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, οι αντιδήμαρχοι δήμων που δεν προέρχονται από συνένωση και έχουν πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, καθώς και ο αντιδήμαρχος δημοτικής κοινότητας που εκτείνεται στην εδαφική περιφέρεια ενός νησιού κατά το άρθρο 207.

Σε δήμους με αριθμό αντιδημάρχων έως τέσσερις, οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 25% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο. Στους υπόλοιπους δήμους οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το 30% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο.

Οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το 40% της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο».

Τυχόν εφαρμογή της διάταξης στον δήμο Αγιάς, για παράδειγμα, όπου η αντιμισθία του δημάρχου κυμαίνεται στα 1.400 ευρώ τον μήνα (καθαρές αποδοχές) θα σήμαινε ότι οι τέσσερις αντιδήμαρχοι θα έπαιρναν από... 350 ευρώ έκαστος.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού στη Βουλή, επανέρχεται η αποζημίωση για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που μετέχουν στις συνεδριάσεις του. Η σχετική διάταξη προβλέπει:

«Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην αυτών που λαμβάνουν αντιμισθία, δικαιούνται αποζημίωση για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης αυτής, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του Δημάρχου Αθηναίων, ήτοι 1% για κάθε συνεδρίαση και βαρύνει τον προϋπολογισμό του οικείου ΟΤΑ. Κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που εκδίδεται μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ».

ΑΠΑΞΙΩΣΗ

Για «απαξίωση των αντιδημάρχων» έκανε λόγο στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Πατούλης, ενώ παράλληλα μίλησε και για «απαξίωση των δημάρχων όταν ο αντιπεριφερειάρχης παίρνει μεγαλύτερο μισθό απ’ αυτούς». Ο κ. Γ. Πατούλης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της να αποδεσμεύσει την αντιμισθία του δημάρχου από το 80% του μισθού του γενικού γραμματέα προκειμένου, όπως έγινε στη συνέχεια, να δοθούν αυξήσεις μόνο στους γενικούς γραμματείς. «Ο δήμαρχος είναι πλήρους απασχόλησης, εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο. Ούτε οι βουλευτές δεν έχουν τέτοιες ευθύνες όπως οι δήμαρχοι», επισήμανε.

ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΑ

Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συζητήθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά στη σύσταση και αρμοδιότητα έμμισθων υποθηκοφυλακείων και την κατάργηση των άμισθων. Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εισηγείται «την απόσυρση του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς με τις προβλεπόμενες διατάξεις καταργείται ένας θεσμός που εξυπηρετεί μέχρι σήμερα άμεσα τον πολίτη στον τόπο του χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Αντιθέτως με το νέο καθεστώς και ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί και οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass