ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ - ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΓΑ

Καταργείται η προσαύξηση της σύνταξης για σύζυγο

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2016 9:14

 

Την κατάργηση της προσαύξησης των συντάξεων για σύζυγο, αλλά και τη μεταφορά της χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων (για σύζυγο και για τέκνα) μέσω της διαδικασίας που ισχύει από τον ΟΓΑ, περιγράφει εγκύκλιος του ΙΚΑ.

Ενσωματώνοντας διατάξεις του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό, η εγκύκλιος ορίζει ότι για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από την έναρξη εφαρμογής του νέου νόμου, δηλαδή πριν από την 12η Μαΐου 2016, τα επιδόματα συζύγου και τέκνων εξακολουθούν να καταβάλλονται όπως ίσχυε. Για τα οικογενειακά επιδόματα που θα χορηγεί ο ΟΓΑ όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ ζητούν ειδική ενημέρωση για τον τρόπο καταβολής τους και για τη διαδικασία που θα ακολουθείται στο εξής.

Πιο συγκεκριμένα:

- Με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων (για σύζυγο και τέκνα) στους ασφαλισμένους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που θεσπίστηκε με τις οικείες διατάξεις του ανωτέρω νόμου. Για τα ανωτέρω πρόσωπα καταργείται κάθε καταστατική ή γενική ή ειδική διάταξη, όπως είχε τροποποιηθεί και ίσχυε σχετικά με τη χορήγηση αυτών των παροχών.

Συγκεκριμένα, η μεν προσαύξηση της σύνταξης για σύζυγο (όπου προβλεπόταν) καταργείται, η δε προσαύξηση για τέκνα διέπεται πλέον από τις διατάξεις (α) της υπ. ΙΑ2 της παρ. ΙΑ' του άρθρου Πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222) και (β) του αρ. 40 του Ν.4141/2013 (ΦΕΚ Α' 81), όπως ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρ. 1 του άρθρου 30 του Ν. 2084/92, όπως ισχύει, προβλέπονται οι προϋποθέσεις προσαύξησης του ποσού της βασικής σύνταξης λόγω γήρατος ή αναπηρίας μόνο για τέκνα (εγκύκλιος 9/2010, Γ.Ε. Σ86/3/23.2.2016).

- Για τους ασφαλισμένους που είχαν ήδη συνταξιοδοτηθεί μέχρι και 12.5.2016, καθώς και για όσους εφαρμόζονται ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης οι προγενέστερες του Ν. 4387/2016 διατάξεις, τα επιδόματα συζύγου και τέκνων εξακολουθούν να καταβάλλονται ως προσαύξηση της σύνταξης σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών, όπως ίσχυαν πριν την ένταξη τους στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι κοινοποιούμενες διατάξεις περί κατάργησης της προσαύξησης της σύνταξης για σύζυγο και περί χορήγησης επιδομάτων για τέκνα από τον Ο.Γ.Α. κατά τις προαναφερθείσες διατάξεις [υπ. ΙΑ2 της παρ. ΙΑ' του άρθρου Πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ Α' 222) και του αρ. 40 του Ν. 4141/2013 (ΦΕΚ Α' 81)], όπως ισχύουν, καταλαμβάνουν τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Ν. 4387/2016 ως προς τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης που τους απονέμεται, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και την εγκύκλιο 20/2016, που αναφέρεται στα κριτήρια υπαγωγής των ασφαλισμένων στις διατάξεις του Ν. 4387/2016 ως προς τη βάση υπολογισμού της σύνταξής τους. Στις περιπτώσεις αυτές, δεδομένου ότι φορέας καταβολής του επιδόματος τέκνων σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις είναι ο Ο.Γ.Α., θα πρέπει να καθοριστούν οι σχετικές διαδικασίες από το φορέα αυτό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass