ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ Η ΥΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ 2,8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα

* Αλλά και διακοπή κονδυλίων 13,5 εκ. ευρώ για καρτέλ στις κατασκευές

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2016 0:19

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

«Καμία σημαντική καθυστέρηση» δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, επισήμανε χθες , Παρασκευή, ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

«Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», κατέληξε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Εξάλλου, το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στο Eurogroup της 11ης Ιουλίου είναι η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στη ευρωζώνη.

Τέλος, στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Επιτροπή.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Εν τω μεταξύ σε προσωρινή διακοπή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω στρέβλωσης ανάθεσης έργων δημοσίων συμβάσεων.

Με επιστολή της προς τις ελληνικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε στις 17 Μαΐου η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την ύπαρξη καρτέλ στον τομέα των κατασκευών, αποφάσισε να λάβει προληπτικά μέτρα, διακόπτοντας προσωρινά τις πληρωμές από τα Ταμεία Συνοχής που σχετίζονται με ορισμένα έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι αυτή η προσωρινή διακοπή των πληρωμών είναι μια «τυπική διαδικασία», έως ότου επιβεβαιωθεί ότι οι δαπάνες της ΕΕ είναι κανονικές, στο πλαίσιο της προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα κράτη- μέλη να δώσουν περισσότερες πληροφορίες και, εάν είναι απαραίτητο, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να ξαναρχίσουν οι πληρωμές από τα κοινοτικά ταμεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή και παραμένει σε στενή επαφή μαζί τους, προκειμένου να εργαστούν από κοινού για την επανεκκίνηση των πληρωμών το συντομότερο δυνατό προς όφελος της ελληνικής πραγματικής οικονομίας.

Όπως σχολίασε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προσωρινή διακοπή των πληρωμών αφορά ένα «πολύ μικρό ποσό», ύψους 13,5 εκατ. ευρώ και θα ξαναρχίσουν μόλις οι ελληνικές αρχές στείλουν μια «ικανοποιητική απάντηση στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα επωφελείται από 20 δισ. ευρώ στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass