ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Μέτωπο με κοινωνικούς εταίρους στα εργασιακά

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2016 8:28

ΑΘΗΝΑ

Επιβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος την ύπαρξη του μανιφέστο των δανειστών για τα εργασιακά.

Υποστηρίζει, δε, ότι τα μόνα τρία θέματα που δέχεται να συζητήσει η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση του φθινοπώρου για τα εργασιακά είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Κάνει λόγο, επίσης, για "ιδεοληπτική προσήλωση του ΔΝΤ στον πιο ακραίο νεοφιλελευθερισμό", καθώς και για προσπάθεια της κυβέρνησης να "εξουδετερώσει τις θέσεις των δανειστών".

Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έχει ως εξής:

"Το κείμενο που δημοσιεύει σήμερα Κυριακάτικη Εφημερίδα δεν απευθύνεται προς την Κυβέρνηση. Πρόκειται για υπόμνημα των δανειστών προς την Επιτροπή Ειδικών, που θα συντάξει πόρισμα για την αποτύπωση των καλών σχετικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στη συνέχεια θα αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.

Η Κυβέρνηση πέτυχε στη συμφωνία του Ιουλίου να περιορίσει το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στα εργασιακά σε τρία μόνο ζητήματα: ένα που θέσαμε εμείς, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με άλλα λόγια την ανατροπή της εργασιακής απορρύθμισης των τελευταίων χρόνων και δύο πάγια αιτήματα του ΔΝΤ που απηχούν την  τις ομαδικές απολύσεις και το συνδικαλιστικό νόμο. Τίποτα άλλο δεν θα δεχθούμε να μπει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και ως προς όλα τα θέματα που θα συζητηθούν δεν θα δεχθούμε καμιά επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, τίποτα ασύμβατο με το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο.

Το εν λόγω κείμενο απηχεί τις γνωστές θέσεις του ΔΝΤ, τις οποίες επιδιώκουμε να απομονώσουμε και να εξουδετερώσουμε στην διαπραγμάτευση, ακριβώς όπως πετύχαμε στην διαπραγμάτευση του ασφαλιστικού, ως προς την άρνηση του να δεχθεί μια λελογισμένη αύξηση των εισφορών για να σωθούν οι συντάξεις. Για το λόγο αυτό την Τρίτη το Υπουργείο Εργασίας έχει καλέσει σε συνάντηση τις οργανώσεις των κοινωνικών εταίρων για την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κοινωνική Ευρώπη μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, δεν θα απομακρυνθεί περισσότερο από αυτήν".

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Μπαράζ αλλαγών στα εργασιακά φαίνεται πως προτείνουν οι θεσμοί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου. Οι αλλαγές αφορούν στον κατώτατο μισθό, στις αμοιβές των εργαζομένων, στις συμβάσεις εργασίας, στα όρια των απολύσεων, στις ομαδικές απολύσεις, στην κήρυξη απεργιών, στα προνόμια των συνδικαλιστών και στο δικαίωμα των επιχειρήσεων να κηρύσσουν ανταπεργία.

Το δημοσίευμα αφορά σε ένα έγγραφο 21 σελίδων, που δόθηκε στην κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δανειστές επιμένουν στο κόστος εργασίας και ζητούν ευελιξία στους μισθούς (wage flexibility) ανάλογα με τις αντοχές και τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Το μέτρο αυτό θεωρούν ότι θα μειώσει το μισθολογικό κόστος, μία μείωση που θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιηθεί πλήρης απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, ώστε να έρθουν επενδύσεις.

Στο έγγραφο επισημαίνεται πως ο καθορισμός του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αποφασίζεται από το κράτος, ενώ τονίζουν πως παρά τη μείωση του στα 586 ευρώ και στα 510 ευρώ (για τους νέους έως 25 ετών) εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με άλλες χώρες, λόγω της προσαύξησής του έως 30% από την σύνδεσή του με την προϋπηρεσία των υπαλλήλων έως τα 10 έτη.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, αυτό σημαίνει κατάργηση της προϋπηρεσίας ή την αποσύνδεσή της από τις κατώτατες αμοιβές των ανειδίκευτων εργαζομένων.

Παράλληλα, οι δανειστές ζητούν την κατάργηση των επιδομάτων που καταβάλλονται με τη μορφή του 13ου και του 14ου μισθού. Σκοπός τους είναι από το 2017 ο βασικός μισθός να είναι απαλλαγμένος από επιδόματα και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς, ώστε να μπορεί να συγκριθεί με τα άλλα κράτη της Ε.Ε.

Στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει και οι απολύσεις, καθώς οι ίδιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να αυξηθεί το όριο των απολύσεων στα ποσοστά που ορίζει η κοινοτική οδηγία, δηλαδή από 5% που είναι σήμερα να φτάσει στο 10%.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, αντιπαραβάλλοντας τα πολυέξοδα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ενώ θεωρούν πως το μέτρο θα βοηθήσει στη μείωση της… ανεργίας, καθώς θα αποφευχθούν περιπτώσεις ξαφνικών πτωχεύσεων και λουκέτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass