Ο ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΝΕΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ

Από τα τέλη Ιουλίου τα νέα "ψαλιδισμένα" εφάπαξ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2016 7:06

Μπορεί να περίμεναν 3 χρόνια, αλλά 1.500 από τους 62.000 δικαιούχους θα λάβουν τα εφάπαξ τους, έστω και ψαλιδισμένα στο τέλος Ιουλίου. Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, που θα εφαρμοστεί για όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013, απαιτεί νέα υποβολή δικαιολογητικών, επειδή λόγω της τριετούς καθυστέρησης πρέπει να αναζητηθεί η νέα 5ετία που θα αποτελέσει τη βάση υπολογισμού της παροχής. Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου, δεν είναι εύκολο τα νέα δικαιολογητικά να επεξεργαστούν άμεσα λόγω των θερινών αδειών. Πάντως, όταν ξεμπλοκάρει το σύστημα, είναι εφικτό να καταβάλλονται 3.000 εφάπαξ τον μήνα. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι όλα τα εκκρεμή εφάπαξ θα έχουν χορηγηθεί έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Πρώτοι χαμένοι από τη μείωση του εφάπαξ θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ ακολουθούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στους δήμους, στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες. Οι νέες απώλειες φτάνουν έως και το 18%, εκτός των μνημονιακών περικοπών που έχουν ήδη υποστεί οι συνταξιούχοι. Για παράδειγμα, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο, που ανέρχεται σε 29.000 ευρώ, θα μειωθεί στις 25.500 ευρώ. Επίσης ένας υπάλληλος μέσης εκπαίδευσης που συμπλήρωσε 35ετία και μέχρι τον Αύγουστο του 2013 θα λάμβανε εφάπαξ 34.000 ευρώ, σήμερα θα εισπράξει 28.900.

ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΞΟΔΟΣ

Εκτός από τις καθυστερήσεις στην απονομή του εφάπαξ, ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουν οι ασφαλισμένοι, κυρίως, του Δημοσίου που θέλουν να βγουν στη σύνταξη είναι το υψηλό κόστος της εξαγοράς των πλασματικών ετών και οι μειωμένες προσωρινές συντάξεις. Αυτές οι «κρυφές» περικοπές εισοδήματος φτωχοποιούν ακόμα περισσότερο τον ασφαλισμένο, ο οποίος θα πρέπει να περιμένει μεγαλύτερο διάστημα έως ότου πάρει την οριστική σύνταξη. Πολλοί ασφαλισμένοι, κυρίως στο Δημόσιο, για να καλύψουν ασφαλιστικό βίο 35 ετών εξαγόραζαν πλασματικά έτη προκειμένου να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη (στο Δημόσιο οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς έως 12 ετών). Με το νέο σύστημα θα αναγκαστούν να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα για να εξαγοράσουν πλασματικά έτη. Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ, πατέρας ανήλικου τέκνου, θα πρέπει να εξαγοράσει 4 έτη σπουδών. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.500 ευρώ. Ο ασφαλισμένος μπορεί να προχωρήσει στην εξαγορά, βάσει του σημερινού καθεστώτος, καταβάλλοντας περίπου 100 ευρώ τον μήνα. Με τη νέα ρύθμιση θα χρειαστεί να πληρώσει 300 ευρώ για κάθε μήνα. Το κόστος δηλαδή τριπλασιάστηκε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass