ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

* Στο "νήμα" περίπου 200.000- Η οριστική εκκαθάρισή τους θα καθορίσει και τον αριθμό των δόσεων του φόρου ακινήτων

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2016 12:00

Του Γιώργου Νούλη

Και δεύτερη παράταση, λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της διαδικασίας και εν αντιθέσει με τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να αλλάξει η ημερομηνία επειδή συναρτάται με τον αριθμό των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, έδωσε το Υπ. Οικονομικών για τις φορολογικές δηλώσεις.

Εκτιμώντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των φορέων των λογιστών της χώρας, που πίεζαν για την επιμήκυνση της προθεσμίας έως τις 25 Ιουλίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε ολιγοήμερη παράταση. Μέχρι και την προσεχή Δευτέρα (18 Ιουλίου) για την υποβολή των δηλώσεων φυσικών προσώπων και μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα (25 Ιουλίου) για τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μεσημέρι το ΥΠΟΙΚ «μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν υποβληθεί συνολικά 5.865.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων, από το σύνολο των 6.000.000 που αναμένεται να υποβληθούν. Η διαδικασία υποβολής, από την αρχή της μέχρι και σήμερα, κύλησε ομαλά, χωρίς να παρουσιαστεί σχεδόν κανένα τεχνικό πρόβλημα στο Taxis, το οποίο παρέμεινε ανοιχτό για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως είχε δηλώσει από την αρχή το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, την Πέμπτη 14.7.2016 υποβλήθηκαν 164.000 φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για τη φετινή χρονιά.

Πάντως για την αλλαγή της στάσης του Υπουργείου πρέπει να έπαιξε ρόλο και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να προχωρήσει σε παράταση. " Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των φοροτεχνικών ανταποκρίθηκαν και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες ακόμα και θεσμικών παραγόντων για το αντίθετο, τονιζόταν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. Υπολείπεται ωστόσο ένας σχετικά μικρός αριθμός δηλώσεων προς υποβολή και πιστεύουμε ότι ως ένδειξη κατανόησης και επιβράβευσης απέναντι στους φοροτέχνες - λογιστές και τους πολίτες που συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από την πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών μια ολιγοήμερη παράταση της διαδικασίας υποβολής".

Σε κάθε περίπτωση από την επομένη των νέων προθεσμιών, η δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβληθεί εκπρόθεσμα, θα επιφέρει: πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία, 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα, 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Στο μεταξύ από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ότι μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ είχαν εκκαθαριστεί 5.808. 420 δηλώσεις, εκ των οποίων τα το 40%, είναι χρεωστικές με μέσο όρο φόρου 1514 ευρώ. Τα πιστωτικά εκκαθαριστικά φθάνουν τα 978.599 και δύο στους δέκα φορολογούμενους να δικαιούνται επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 295 ευρώ.

Η καθαρή θέση του Δημοσίου από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι τώρα, ανέρχεται σε 3 δισ. Η πρώτη δόση του φόρου πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ακολουθούν άλλες 2 διμηνιαίες δόσεις. Η μία στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άλλη στο τέλος Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως μέχρι να «κλείσει» το σύστημα, καλούνται να ξαναϋποβάλουν δήλωση περίπου 3.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν υπολογίσθηκε το τέλος επιτηδεύματος με υπαιτιότητα της ΓΓΔΕ.

ΔΟΣΕΙΣ ΕΝΦΙΑ

Πάντως από το πότε ακριβώς που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Εάν τα εκκαθαριστικά του φόρου αναρτηθούν στις αρχές Αυγούστου η καταβολή θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν όμως καθυστερήσει η ανάρτηση και πάει για τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η καταβολή θα γίνει σε 4 δόσεις. Περιορισμένες, αλλά υπαρκτές, είναι οι πιθανότητες να δεχθούν οι θεσμοί να πληρωθούν δυο δόσεις του ΕΝΦΙΑ τους δυο πρώτους μήνες του 2017 προκειμένου τελικά ο αριθμός των δόσεων να είναι έξι.

ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ

Σε κάθε περίπτωση οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο με τους εξής τρόπους:

* Σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Κάθε δόση εξοφλείται στην τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ ή μέσω e-banking με την ταυτότητα οφειλής. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Ιουλίου, η δεύτερη δόσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Θυμίζουμε πως σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν παρέχεται έκπτωση.

* Σε άτοκες δόσεις με την πιστωτική κάρτα σε τράπεζες. Οι τράπεζες προσφέρουν την υπηρεσία άτοκων δόσεων που μπορεί να φθάσουν και τις 12. Εννοείται ότι για να γίνει η πληρωμή σε άτοκες δόσεις με την κάρτα, θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο όριο ίσο τουλάχιστον με το ποσό που εξοφλείται σε κάθε εντολή που δίνεται.

* Έως 12 μηνιαίες δόσεις με βάση την πάγια ρύθμιση της εφορίας. Οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5,05%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία της πρώτης δόσης. Έτσι αν υπάρχει αντικειμενική δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων προς την εφορία δίνεται η ευκαιρία - υπό προϋποθέσεις να ρυθμιστεί το σύνολο της οφειλής σε 12 δόσεις. Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στην ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ του υπ. Οικονομικών).

* Η άλλη άτυπη επιλογή που υπάρχει είναι να αφήσουν κάποια φορολογική οφειλή να καταστεί ληξιπρόθεσμη και να την εξυπηρετούν οι ίδιοι με την κατάθεση κάποιου ποσού που τους περισσεύει. Στην περίπτωση αυτή χρεώνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,73% αλλά κινδυνεύουν να ληφθούν εναντίον τους μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις. Για την προστασία τους από την κατάσχεση υπάρχει η δυνατότητα της δήλωσης ενός ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού μέσω taxisnet, στον οποίο προστατεύεται ποσό έως 1.250 ευρώ. Από μισθούς ή συντάξεις δεν μπορεί να κατασχεθεί ποσό έως 1.000 ευρώ, για τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 μπορεί να κατασχεθεί το 50% και για τμήμα ποσού άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass