ΧΘΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αντιστάθηκαν σθεναρά οι τοπικοί έμποροι, άνοιξαν οι πολυεθνικές

* Πρώτη Κυριακή εκπτώσεων με υποτονική κίνηση

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2016 10:00

Της Λένας Κισσάβου

«Κλειστόν» έγραφαν στις πόρτες των καταστημάτων τους, τη χθεσινή Κυριακή, οι τοπικοί έμποροι της Λάρισας και στην αντίπερα όχθη ορθάνοιχτες ήταν οι πόρτες των καταστημάτων των πολυεθνικών εταιριών στο κέντρο της πόλης.

Συνήθης εικόνα, μιας ακόμη Κυριακής του καλοκαιριού στο εμπορικό κέντρο της πόλης, από αυτές που ο νόμος δίνει το δικαίωνα να λειτουργήσει η αγορά, αλλά μόνο που στη Λάρισα, οι υψηλές θερμοκρασίες των θερινών μηνών, η άδεια πόλη των Σαββατοκύριακων, σε συνδυασμό με τις αντιστάσεις που διατηρούν έμποροι και εμποροϋπάλληλοι για τη συνεχή επταήμερη λειτουργία των καταστημάτων, καταρρίπτουν κάθε ενδεχόμενο να δώσει αποτελέσματα το μέτρο της ανοιχτής αγοράς των Κυριακών, που στηρίζεται στο σκεπτικό να την τονώσει.

Χθες, πάντως κάθε άλλο παρά τόνωση έδινε η εικόνα της και μάλιστα κατά την πρώτη Κυριακή της περιόδου των θερινών εκπτώσεων (οι οποίες ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου). Τα εμπορικά καταστήματα αν και επιτρέπεται να λειτουργήσουν κανονικά βάσει του νόμου 4177/2013, παρ’ όλα αυτά οι τοπικοί έμποροι αντιστάθηκαν σθεναρά στο να βάλουν τα κλειδιά για να ανοίξουν τις πόρτες τους.

Απ’ την άλλη η κίνηση των καταναλωτών στο εμπορικό κέντρο και μάλιστα όχι σε όλη την έκτασή του, ήταν υποτονική. Παρατηρήθηκε δε ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων αποφάσισε να μεταβεί στην αγορά χθες και δεν εξόρμησε σε κοντινά παραθαλάσσια μέρη αυτή τη φορά, απλά βρήκε την ευκαιρία να διερευνήσει περισσότερο τις τιμές στα ανοιχτά καταστήματα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και στις βιτρίνες των κλειστών τοπικών καταστημάτων, αναβάλλοντας την απόφαση των αγορών τους για άλλη μέρα, όταν θα έχει μια συνολικότερη εικόνα της καλύτερης συμφέρουσας αγοράς του.

Να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για τα εμπορικά καταστήματα, ήταν από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ τα μεγάλα εμπορικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μέχρι και τις 8 το βράδυ.

ΑΠΕΡΓΙΑ

Εξάλλου χθες, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (OIYE), είχε κηρύξει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, ενάντια στη λειτουργία των Κυριακών, απόφαση που υιοθέτησαν και υλοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν.Λάρισας.

Μάλιστα ο τοπικός Σύλλογος σε σχετική του ανακοίνωση είχε επισημάνει μεταξύ άλλων τα εξής: «...απεργούμε γιατί η πάλη των εργαζομένων με αίτημα “Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο” είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Απεργούμε και δυναμώνουμε την πάλη μας ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με μπαράζ αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Η ανάπτυξη που έχει κάνει σημαία της η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα απαιτεί νέες θυσίες από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές. Απεργούμε ενάντια στις ανατροπές-φωτιά οι οποίες είναι στα σκαριά για το επόμενο διάστημα και αφορούν τους μισθούς, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, νέο συνδικαλιστικό νόμο με περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας και της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι μέτρα που απαιτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις για να εντείνουν την εκμετάλλευση στους τόπους δουλειάς.

Δεν συμβιβαζόμαστε με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα.

Απεργούμε ενάντια στην απληρωσιά, το μπαράζ απολύσεων, ενάντια στα σχέδια των μεγαλεμπόρων που με γνώμονα το κέρδος ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις, προχωράνε σε συγχωνεύσεις και εξαγορές με μοναδικά θύματα τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Κάνουμε δική μας υπόθεση την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

Καμία αναμονή, κανένας εφησυχασμός στα σχέδιά τους.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας διεκδικεί:

«Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass