ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Θωρακίζεται το έργο των τουριστικών γραφείων

* Σε επαγρύπνηση κάλεσε τα μέλη η διοίκηση της Ομοσπονδίας σε ΓΣ στο Επιμελητήριο Λάρισας

Δημοσίευση: 21 Ιουλ 2016 12:00
Έγγραφα που αποκαθιστούν τη νομιμότητα στη χρόνια διένεξή τους με τα ΚΤΕΛ παρουσίασε κατά τη ΓΣ στα μέλη της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Έγγραφα που αποκαθιστούν τη νομιμότητα στη χρόνια διένεξή τους με τα ΚΤΕΛ παρουσίασε κατά τη ΓΣ στα μέλη της η διοίκηση της Ομοσπονδίας

Την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν σχετικά με την αποκλειστική χρήση των τουριστικών λεωφορείων Δ.Χ. στις μετακινήσεις μαθητών σε εκδρομές και την αποφασιστικότητά τους να συμβάλουν το συντομότερο στην πάταξη φαινομένων παρανομίας που ταλαιπωρούν τον κλάδο τους, εξέφρασαν χθες τα μέλη της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων και Λεωφορείων Κ. Ελλάδας.

Στη γενική συνέλευσή τους στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο πρόεδρος Ηλίας Πορτοκαλίδης και η διοίκηση της Ομοσπονδίας ενημέρωσε τα μέλη του για την αλληλογραφία που είχε ο γ.γ. Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπ. Οικονομίας Γ. Τζιάλλας με τις περιφερειακές υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Υπουργείου, αποκαθιστώντας επιτέλους, όπως ειπώθηκε, τη νομιμότητα όσον αφορά στην εκτέλεση του έργου των τουριστικών γραφείων και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ Α.Ε. και κάλεσαν τα μέλη τους σε επαγρύπνηση ώστε να καταγγέλλουν κάθε παράνομο φαινόμενο που πέφτει στην αντίληψή τους.

Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε και σύμφωνα με σχετικά έγγραφα που παρουσιάστηκαν, τα ΚΤΕΛ έχουν απολέσει το δικαίωμα να πραγματοποιούν οποιοδήποτε άλλο έργο πέραν του συγκοινωνιακού και ιδιαιτέρως τις “ημερήσιες εκδρομές μαθητών της Δημόσιας Εκπαίδευσης με ολική μίσθωση, όταν εκτελούνται χωρίς διανυκτέρευση των εκδρομέων και με αφετηρία το νομό της έδρας τους”. Οι εκδρομές αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με τουριστικά λεωφορεία ΔΧ.

Επίσης όπως τονίστηκε δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον ιδιόκτητο στόλο τους για μεταφορικό έργο που έχουν αναλάβει μέσω ανεξάρτητου τουριστικού γραφείου που ενδεχομένως έχουν συστήσει, προχωρώντας σε άτυπη “ενοποίηση” του στόλου τους. Σημειώνεται πως και τα δύο αυτά ζητήματα έχουν αποτελέσει σημεία έντονης διένεξης με τα ΚΤΕΛ επί σειρά δεκαετιών και επιτέλους η Πολιτεία αναγνωρίζει και κατοχυρώνει το έργο των τουριστικών λεωφορείων της χώρας, ζητώντας εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων από τις ΠΥΤ.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε και σε δύο έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με το έργο των τουριστικών γραφείων και των λεωφορείων των ΚΤΕΛ, καθώς και σε ένα τρίτο του κ. Τζιάλλα γύρω από την αποσαφήνιση δικαστικής απόφασης δικαστηρίου της Σπάρτης.

* Ως προς το έργο των τουριστικών γραφείων: Στο πρώτο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται με έμφαση η ισχύς του Ν. 393/1976 «Περί ιδρύσεως και λειτουργίας τουριστικών γραφείων» (Β'10), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, υπενθυμίζεται ο ορισμός των τουριστικών γραφείων που λειτουργούν νόμιμα και επισημαίνεται ότι οι τουριστικές πράξεις που περιγράφονται στο άρθρο 1 του Ν. 393/1976 μπορούν να εκτελούνται μόνο από τουριστικά γραφεία που λειτουργούν νόμιμα, γεγονός που σημαίνει ότι απαγορεύεται η πραγματοποίησή τους από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που δεν είναι τουριστικό γραφείο.

Δίνεται δε εντολή στις Π.Υ.Τ., με αφορμή και τις πολλές σχετικές καταγγελίες, να εφαρμόζουν αυστηρά τη σχετική κείμενη νομοθεσία (δηλαδή τους νόμους 393/1976 και 4276/2014) και να προβαίνουν βάσει αυτής σε ελέγχους και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν παραβαίνοντάς την. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιτρέπεται σε άτομα και επιχειρήσεις από τρίτες χώρες να εκτελούν τουριστικές πράξεις στην Ελλάδα, αν δεν διαθέτουν τουριστικό γραφείο στη χώρα μας ή αν δεν συνεργάζονται με ελληνικό τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα. Δεν επιτρέπεται σε επιχειρήσεις που δεν είναι τουριστικά γραφεία να διοργανώνουν συνέδρια. Και δεν επιτρέπεται σε άτομα και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν βεβαίωση συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων για τη λειτουργία τουριστικού γραφείου να διοργανώνουν εκδρομές και περιηγήσεις.

* Ως προς την εκτέλεση έργου από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ: Στο δεύτερο σχετικό έγγραφο αντιμετωπίζεται με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο το θέμα της νομιμότητας της εκτέλεσης έργου από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε. Επισημαίνονται οι παρανομίες που έχουν παρατηρηθεί και διευκρινίζεται ότι το έργο των τουριστικών γραφείων ή των Τ.Ε.Ο.Μ. που ιδρύουν οι ΚΤΕΛ Α.Ε. πρέπει να εξυπηρετείται (όπως προβλέπεται από τον Ν. 711/1977, όπως ισχύει) αποκλειστικά από λεωφορεία που ανήκουν στην τουριστική επιχείρηση και σε καμία περίπτωση από λεωφορεία των ΚΤΕΛ Α.Ε. (τα λεγόμενα «πράσινα» λεωφορεία), όπως αυτό συμβαίνει συχνά, καθώς αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας και σοβαρή υπέρβαση του σκοπού του νομοθέτη, ενώ πρόκειται και για πολύ χαρακτηριστική περίπτωση αντιποίησης αδειοδοτημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας και αθέμιτου ανταγωνισμού. Ζητείται δε από τις Π.Υ.Τ. να επιδεικνύουν αυξημένη προσοχή στον έλεγχο της πολύ ουσιαστικής αυτής λεπτομέρειας και μηδενική ανοχή στην έστω και περιστασιακή παραβίαση των ισχυουσών διατάξεων στο σημείο αυτό, που αναπόφευκτα οδηγεί σε προκλητική νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο.

* Στο τρίτο έγγραφο με ημερομηνία 20 Ιουνίου με θέμα τη νομιμότητα εκτέλεσης έργου από λεωφορεία των ΚΤΕΛ ο κ. Τζιάλλας ζητά από τις περιφερειακές υπηρεσίες τουρισμού να ελέγχουν και να αποφασίσουν με γνώμονα τη λύση που δόθηκε νομολογιακά. Δηλαδή με γνώμονα την κατάργησή της - κατά το περιεχόμενό της-της διάταξης του ν. 710/1977 που έδινε τη δυνατότητα στα ΚΤΕΛ ΑΕ για κατ’ εξαίρεση μεταφορά μαθητών για πραγματοποίηση εκδρομών.

Πέραν του θέματος αυτού που όπως ήταν φυσικό μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μελών της συνέλευσης, συζητήθηκαν και ζητήματα που σχετίζονται με τη διεύρυνση του ανθρώπινου δυναμικού της Ομοσπονδίας κ.ά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass