ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ CAPITAL CONTROLS ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Αναλήψεις 840 ευρώ από τις τράπεζες

* Κάθε δύο εβδομάδες, αρχής γενομένης από το Σάββατο 30 Αυγούστου, θα ανανεώνεται το όριο - Τι ισχύει για το νέο χρήμα…

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2016 12:00

Του Γιώργου Νούλη

Έτοιμες για να υποστηρίξουν τις αλλαγές που επήλθαν από τη νέα χαλάρωση των capital controls, είναι οι τράπεζες της Λάρισας δίνοντας πλέον τη δυνατότητα στους συναλλασσόμενους πελάτες τους να σηκώνουν» έως 840 ευρώ ανά 15νθήμερο.

Από την περασμένη Παρασκευή και με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης του υπ. Οικονομίας στο ΦΕΚ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν άμεσα στις τροποποιήσεις που απαιτούνταν στα μηχανογραφικά τους συστήματα, ώστε να είναι εφικτή στην πράξη η χαλάρωση.

Επί του πρακτέου στο εξής οποτεδήποτε μέσα στο διάστημα των 2 εβδομάδων, από Σάββατο 00:01 έως Παρασκευή μεσάνυχτα, από τα ταμεία των καταστημάτων καθώς και ATMs, μπορεί να γίνει η ανάληψη του ποσού των 840 ευρώ ολικά ή τμηματικά . Η δεκαπενθήμερη περίοδος δε είναι προσωποποιημένη, αλλά σταθερή για όλους τους καταθέτες. Οπότε οι καταθέτες έχουν τη δυνατότητα ανάληψης έως και 840 ευρώ σωρευτικά, για το διάστημα από τις 16/7 έως τις 29/7. Το πρώτο δεκαπενθήμερο τέθηκε σε εφαρμογή αναδρομικά από το Σάββατο 16 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, εάν δεν έχουν εξαντλήσει τις αναλήψεις σε αυτό το διάστημα, μπορούν να «σηκώνουν» το υπόλοιπο που απομένει μέχρι το όριο των 840 ευρώ έως και τα μεσάνυχτα της μεθαυριανής Παρασκευής.

Το ερχόμενο Σάββατο στις 00:01 θα ξεκινήσει για τους καταθέτες το επόμενο δεκαπενθήμερο, παρέχοντάς τους την ευχέρεια να σηκώσουν έως 840 ευρώ, τα δύο δηλαδή 420ευρα που αφορούν το διάστημα 30/7 - 12/8. Εάν περάσει η 12η Αυγούστου και δεν έχει γίνει η ανάληψη όλου του παραπάνω ποσού, ή διαφορά θα χάνεται και δε θα μεταφέρεται στο επόμενο 15νθήμερο. Δηλαδή, το Σάββατο 30/7 θα ανανεωθεί το όριο των 840 ευρώ για όλους τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών. Οι επόμενες ανανεώσεις των ορίων θα γίνουν τα Σάββατα 13/8, 27/8, 10/9 κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 840 ευρώ ισχύει ανά φυσικό πρόσωπο ανά τράπεζα κι όχι ανά λογαριασμό. Δηλαδή σε λογαριασμούς με δύο δικαιούχους το ποσό αυτό διπλασιάζεται. Η αλλαγή αυτή θα λύσει τα χέρια και των συνταξιούχων καθώς αύριο, που θα πιστωθεί η σύνταξη Αυγούστου, θα έχουν τη δυνατότητα ν λάβουν ότι ποσό θέλουν έως τα 840 ευρώ.

ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ

Σχετικά με το νέο παλιό και νέο χρήμα να διευκρινίσουμε πως παλιό χρήμα θεωρούνται όσες καταθέσεις βρίσκονταν εντός του τραπεζικού συστήματος μέχρι και την Πέμπτη 21/7. Οσες καταθέσεις έγιναν από την Παρασκευή 22/7 και μετά θεωρούνται "φρέσκο" χρήμα. Ως εκ τούτου τα χρήματα μπορούν να αναληφθούν έως και το σύνολό τους, αποκλειστικά όμως από τα γκισέ των καταστημάτων.

Για παράδειγμα, καταθέτης πάει σήμερα στην τράπεζα και καταθέτει 2.000 ευρώ, μπορεί να κάνει ανάληψη οποτεδήποτε από το κατάστημα, όσα επιθυμεί από τα 2.000 ευρώ. Ως νέα κατάθεση και «φρέσκο» χρήμα, νοείται ακόμη και αν κάποιος επανακαταθέσει ένα μέρος από τα 840 ευρώ που δικαιούται για κάθε 15νθήμερο. Αν δηλαδή κάποιος χρησιμοποιήσει μόνο τα 300 ευρώ από τα 840 που πήρε από ΑΤΜ και επανακαταθέσει τα υπόλοιπα 540 ευρώ, αυτά θα θεωρούνται «νέο χρήμα».

Πάντως τις δύο πρώτες ημέρες στις τράπεζες της Λάρισας, δεν παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα ούτε για κατάθεση νέου χρήματος, ούτε για αποπληρωμή δανείων… Τουναντίον αναλήψεις γίνονται κυρίως… "Αναμενόμενο βεβαίως, όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, καθώς οι πολίτες πρέπει να αφομοιώσουν πρώτα τις αλλαγές που επήλθαν".

ΟΙ ΕΠΤΑ ΑΛΛΑΓΕΣ

Να θυμίσουμε πως οι επτά αλλαγές που ισχύουν πλέον είναι οι εξής:

1. Επιτρέπεται η ανάληψη ποσού έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.

2. Επιτρέπεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα.

3. Επιτρέπονται αναλήψεις μετρητών έως του ποσοστού του 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

4. Επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, η ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

5. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών-σπουδαστών ERASMUS.

6. Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

7. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, επιτρέπονται οι πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.

Πάντως αν και ο εμπορικός κόσμος ανέμενε πιο επιθετική χαλάρωση των capital controls από αυτή που προέκυψε ωστόσο η αγορά την ανέμενε με ενδιαφέρον καθώς αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για μια δυνητική εισροή 3 -4 δισ. ευρώ προς το πιστωτικό σύστημα, ένα σημαντικό μέρος της θα διοχετευτεί για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στο μεταξύ όπως είναι αυτονόητο οι τράπεζες για να προσελκύσουν καταθέσεις, κυρίως από εκείνους που τα έχουν σε στρώματα και θυρίδες θα ετοιμάσουν νέα πακέτα προθεσμιακών καταθέσεων. Βέβαια σε μια εποχή που δεν είναι εφικτή η ανταγωνιστική τιμολόγηση και η παροχή υψηλών επιτοκίων, το «δέλεαρ θα περιοριστεί στο χώρο της επιβράβευσης, μέσω συστήματος συγκέντρωσης πόντων και ανταμοιβή στις καθημερινές συναλλαγές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass