ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Κινητές "βόμβες" στους δρόμους της Λάρισας

* Επτά στα δέκα αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα με τα ελαστικά, τρία στα δέκα στο σύστημα διεύθυνσης και έξι στα δέκα στα φώτα - Τον Σεπτέμβριο τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ οχήματα

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2016 12:00
Τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών, που πραγματοποίησαν τρεις επαγγελματικοί σύλλογοι του κλάδου αυτοκινήτων του νομού σοκάρουν… Τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών, που πραγματοποίησαν τρεις επαγγελματικοί σύλλογοι του κλάδου αυτοκινήτων του νομού σοκάρουν…

Του Γιώργου Νούλη

Επικίνδυνα αυτοκίνητα, κινητές "βόμβες" για την ασφάλεια των πολιτών, κυκλοφορούν στους δρόμους της Λάρισας...

Αρρύθμιστα φώτα, που μειώνουν την ορατότητα των οδηγών, φθαρμένα ελαστικά, έτοιμα να "σκάσουν" ανά πάσα στιγμή και προβληματικό σύστημα διεύθυνσης, λόγω πλημμελούς συντήρησης, συνθέτουν την εικόνα της πλειοψηφίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων των Λαρισαίων πολιτών.

Τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ερευνών, που πραγματοποίησαν τρείς επαγγελματικοί σύλλογοι του κλάδου αυτοκινήτων του νομού, αδιάψευστη μαρτυρία της σκληρής αλήθειας που μας αφήνει εκτεθειμένους σε κάθε μας μετακίνηση, σοκάρουν…

Επτά στα δέκα αυτοκίνητα έχουν πρόβλημα με τα ελαστικά, τρία στα δέκα στο σύστημα διεύθυνσης και έξι στα δέκα στα φώτα! Προβλήματα ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς σχετίζονται άμεσα τόσο με την ασφάλεια των επιβατών τους όσων και των πολιτών…

Τον περασμένο μήνα με αφορμή την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, τρεις επαγγελματικοί σύλλογοι του κλάδου αυτοκινήτων και συγκεκριμένα των Ιδιοκτητών Συνεργείων, των Ηλεκτρολόγων και της Ένωσης Φανοποιών και Βαφέων ν. Λάρισας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν στη σκεπαστή αγορά της Νεάπολης ανέλαβαν μια σημαντική πρωτοβουλία και προχώρησαν σε δωρεάν τεχνικό έλεγχο εκατοντάδων αυτοκινήτων σε τέσσερα ειδικά σημεία: ελαστικά, φώτα, καυσαέρια και σύστημα διεύθυνσης. Και αν το αποτέλεσμα τους ελέγχου των καυσαερίων ήταν καθησυχαστικό, καθώς μόνο το 16% των αυτοκινήτων εκπέμπουν ρύπους πάνω από τα νομοθετημένα επιτρεπτά όρια, για τα υπόλοιπα, τρόμαξαν…

Το 32% των αυτοκινήτων έχει πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης, το 67% στα ελαστικά (είναι φθαρμένα κυρίως από την πολυετή χρήση τους ή έχουν ρωγμές στα πλευρικά τοιχώματα) και τι 63% έχει πρόβλημα με τα φώτα που τις περισσότερος φορές ή αρρύθμιστα είναι ή οι λαμπτήρες είναι καμένοι!

Το γενικό συμπέρασμα των ελέγχων αυτών, που αποτυπώνει σε μικρογραφία την πραγματική κατάσταση τ ης πλειοψηφία των αυτοκινήτων των Λαρισαίων, δεν είναι μόνο ότι η ετήσια καθιερωμένη συντήρησή των οχημάτων ανήκει στο παρελθόν αλλά ότι αν και οι ίδιοι οι οδηγοί αν και γνωρίζουν ότι το όχημά τους χρήζει επισκευής, εγκληματικά αμελούν και αδιαφορούν, καταφεύγοντας σε φτηνές λύσεις και… "μπαλώματα".

Η οικονομική κρίση και το αυξημένο κόστος κατοχής και χρήσης των αυτοκινήτων έχει συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά όταν διακυβεύονται ζωές η αμέλεια για την οδική ασφάλεια… είναι ασυγχώρητη.

" Είναι ανησυχητικό και αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχουμε καθημερινά στις επιχειρήσεις μας, δηλαδή την αδυναμία των πολιτών να συντηρήσουν εγκαίρως και σωστά τα αυτοκίνητα τους" σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Συνεργείων του ν. Λάρισας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Δημ. Παληογιάννης προσθέτοντας πως "οι περισσότεροι αρκούνται σ΄ένα στοιχειώδη έλεγχο όταν πρέπει να περάσουν από τον νόμιμο τεχνικό έλεγχο των ΚΤΕΟ ή αδιαφορούν και γι αυτόν".

ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

Στο μεταξύ το υπουργείο Οικονομικών αναμένει μέχρι το τέλος του μήνα από το Υπ. Μεταφορών και τους εμπλεκόμενους φορείς τα στοιχεία των ιδιοκτητών οχημάτων που τα κινούν ανασφάλιστα και χωρίς ΚΤΕΟ ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα.

Τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση στην αποχή των οχημάτων από τεχνικούς ελέγχους και ασφαλιστήρια συμβόλαια. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων με τα πρόστιμα αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την αποστολή των σχετικών καταλόγων που υπολογίζεται να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.

Να θυμίσουμε πως το πρόστιμο για κίνηση οχήματος χωρίς να έχει περάσει από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 150 ευρώ το οποίο επιβάλλεται μέσω του Taxisnet ενώ στα ανασφάλιστα οχήματα από τη στιγμή που ο παραλήπτης πάρει στα χέρια του το ειδοποιητήριο προστίμου έχει προθεσμία 8 ημερών να τακτοποιήσει την οφειλή του πληρώνοντας επιπλέον παράβολο 250 ευρώ. Αν ο ανασφάλιστος δεν τακτοποιήσει την οφειλή του τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 500 ευρώ μαζί με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο για τα ανασφάλιστα οχήματα είναι και διοικητικές και ποινικές. Οι διοικητικές είναι αφαίρεση των πινακίδων, άδειας ικανότητας και άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες, αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500 ευρώ για τα επιβατικά & 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

Όσον αφορά στις ποινικές κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass