ΠΑΝΩ ΑΠΟ 25.000 ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ Α΄ΕΞΑΜΗΝΟ

Επιδρομή στους τραπεζικούς λογαριασμούς…

* Νέα "λουκέτα" εξαιτίας της φθινοπωρινής "καταιγίδας" φόρων φοβάται η αγορά - "Βουνό" οι υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κάθε μήνα έως το τέλος του χρόνου…

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2016 11:24
Την ώρα που οι φορολογούμενοι ανεβαίνουν τον φορολογικό "Γολγοθά", νέο κύμα εντολών για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών ξεκινά από αύριο η Εφορία Λάρισας… Την ώρα που οι φορολογούμενοι ανεβαίνουν τον φορολογικό "Γολγοθά", νέο κύμα εντολών για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλών ξεκινά από αύριο η Εφορία Λάρισας…

Του Γιώργου Νούλη

Φόβους για νέα "λουκέτα" στην αγορά εξαιτίας της "καταιγίδας" φόρων που έρχεται να χτυπήσει τους προϋπολογισμούς των πολιτών και των επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες εκφράζει ο εμπορικός κόσμος της Λάρισας.

Με τις εκπτώσεις να έχουν λήξει χωρίς να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες τους, τις φορολογικές υποχρεώσεις να αυξάνονται σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ την ίδια στιγμή η Εφορία διαμηνύει νέα επιδρομή στους τραπεζικούς λογαριασμούς, η "τρικυμία" στην αγορά είναι αναπόφευκτη και προεξοφλημένη…

Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς, όπως τονίζουν οι φορείς της, παραμένει η έλλειψη ρευστότητας και η υπερφορολόγηση. Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον ανεδείχθη και κατά τη φετινή θερινή εκπτωτική περίοδο με την κίνηση σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι πολύ χαμηλότερη ακόμα και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, που είχε σημαδευτεί από τα capital controls.

Την ίδια στιγμή οι απλήρωτοι φόροι καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν και τη "δαμόκλειο σπάθη" της Εφορίας καθώς ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους από το δικαστικό τμήμα της Φορολογικής Διοίκησης της Λάρισας έχουν σταλεί περισσότερα από 25.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια λογαριασμών για "κόκκινες" οφειλές ενώ από αύριο ξεκινά ένα νέο κύμα εντολών για λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όπως ειπώθηκε στην "Ε" το "κυνηγητό" των φορολογουμένων θα ενταθεί τους επόμενους μήνες καθώς η πίεση που δέχονται για τη διενέργεια ελέγχων και την επίτευξη τω εισπρακτικών στόχων είναι αφόρητη.

ΕΧΟΥΝ ΘΟΡΥΒΗΘΕΙ

Σε ένα τέτοιο κλίμα, οι επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί περισσότερο (καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυριών έχει φροντίσει να αδειάσει τους λογαριασμούς) και πιέζουν για τη θέσπιση του ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού που μαζί με την αναθέρμανση της ρύθμισης των 100 δόσεων, τα θεωρούν ως προαπαιτούμενα για την επιβίωσή τους. Ο εμπορικός κόσμος εν προκειμένω ζητά να γνωστοποιήσει έναν λογαριασμό σε πιστωτικό ίδρυμα, ο οποίος θα μπορεί, ακόμη και μετά την εντολή δέσμευσης, να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης με πάγιες τραπεζικές εντολές (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία, λογαριασμών ΔΕΚΟ, δανείων, ενοικίων και προμηθευτών). Ο λογαριασμός θα μπορεί όπως λένε να καθορίζεται ως προς το ακατάσχετο ποσό, από τα απολογιστικά δεδομένα της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης.

Το θέμα των 100 δόσεων είναι επίσης σοβαρό καθώς ένας στους τρείς επαγγελματίες βγήκε εκτός ρύθμισης ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση έχει δυσκολέψει. Και αυτό γιατί από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος του χρόνου οι ρυθμίσεις θα χάνονται αυτόματα αν μια νέα οφειλή (π.χ. η δόση του φόρου εισοδήματος ή ο ΦΠΑ) δεν τακτοποιηθεί, δηλαδή δεν πληρωθεί ή δεν ρυθμιστεί σε 15 ημέρες. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το δημόσιο να κάνει απαιτητό το υπόλοιπο της οφειλής μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που είχαν επιβληθεί στο ποσό πριν ρυθμιστεί.

ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Σε κάθε περίπτωση η τύχη των δύο μέτρων θα κριθούν εντός του μήνα, στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς αλλά πρέπει να βγει "λευκός καπνός" γρήγορα καθώς τόσο ο Σεπτέμβριος όσο και οι επόμενοι μήνες, έως το τέλος του έτους επιφυλάσσουν βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις, με τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες να υποχρεούνται να καταβάλουν περισσότερα από 23 δισ. ευρώ. Μεγάλο ποσό που προκαλεί ίλιγγο, με τα 6 δισ. από αυτά μάλιστα να αφορούν σε άμεσους φόρους, οι οποίοι προέρχονται από τη φορολογία εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Ενδεικτικά οι φορολογούμενοι καλούνται:

* Τον τρέχοντα μήνα να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, με ενσωματωμένη την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

* Τον ερχόμενο μήνα πρέπει να εξοφληθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ

* Τον Νοέμβριο ολοκληρώνεται η καταβολή του φόρου εισοδήματος με την πληρωμή της τρίτης δόσης, ενώ πρέπει να καταβληθεί και η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

* Τον Δεκέμβριο έρχεται η τέταρτη δόση του φόρου ακινήτων, αλλά και τα νέα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για Ι.Χ. και μοτοσικλέτες.

Επίσης τον Ιανουάριο 2017 θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Και πέρα τούτων υπολογίστε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου έρχεται η νέα αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης και του φωτιστικού πετρελαίου (κηροζίνη) θέρμανσης από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ το χιλιόλιτρο, που θα αυξήσει την τιμή του τουλάχιστον κατά 10 λεπτά και του αγροτικού πετρελαίου.

Επιβαρύνσεις σημαντικές που αν συνυπολογιστούν με τις προηγηθείσες αυξήσεις των έμμεσων φόρων, που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου με αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες, προκαλούν πονοκέφαλο. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουνίου αυξήθηκε ο ΦΠΑ από 23% σε 24%, επιβλήθηκε τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, άλλαξε ο τρόπος ταξινόμησης των οχημάτων, αυξήθηκε ο ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα, ενώ από τον προσεχή Ιανουάριο καραδοκεί η αύξηση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 15%, επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%, φόρος κατανάλωσης στον καφέ, αύξηση του ΕΦΚ αμόλυβδης βενζίνης από 670 σε 700 ευρώ ανά 1.000 λίτρα, αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων κ.α.

Αναπόφευκτα συνεπώς οι μειώσεις των εισοδημάτων θα συνεχιστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση, για τους τζίρους των επιχειρήσεων, για τις θέσεις εργασίας αλλά και για τις εισπράξεις του Δημοσίου, που για να βρίσκονται εντός στόχου πρέπει ο ελεγκτικός μηχανισμός να είναι σε διαρκή εγρήγορση.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι να πάρουν τα τελικά στοιχεία των εισπράξεων του Αυγούστου θα "κάθονται στα κάρβουνα". Από αυτά θα φανεί αν τελικά ήταν πρόσκαιρη η πτώση των φορολογικών εσόδων τον Ιούλιο ή αποκτά τάση και δυναμική. Να μη ξεχνάμε ότι από την πορεία των εσόδων τον Αύγουστο αλλά κυρίως τον Σεπτέμβριο(λόγω του ΕΝΦΙΑ) θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και η συνολική επιτυχία ή αποτυχία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και η ενεργοποίηση του περιβόητου "κόφτη" που προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα. Για να μην ενεργοποιηθεί ο "κόφτης" θα πρέπει φέτος να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,5% του ΑΕΠ και το μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι κατά κύριο λόγο οι εξοντωτικοί φόροι που επιβλήθηκαν και αυτοί πρόκειται να επιβληθούν. Δυστυχώς το φετινό φθινόπωρο προμηνύεται θερμό και ο φορολογικός Γολγοθάς συνεχίζεται…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass