ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ

Νέο πλήγμα για αγρότες και επαγγελματίες

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2016 11:16
Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, αγρότες, νέοι επιστήμονες και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης θα επηρεαστούν… Ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, αγρότες, νέοι επιστήμονες και όσοι σκόπευαν να εξαγοράσουν εφάπαξ πλασματικά έτη ασφάλισης θα επηρεαστούν…

Οι τρεις "ουρές" του ασφαλιστικού για τις οποίες πίεζαν οι δανειστές αντιμετωπίζονται στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία που αναμένεται να σταλεί άμεσα προς συζήτηση στη Βουλή.

Οι επίμαχες διατάξεις έχουν «κλειδώσει» και κλείνουν τρία μέτωπα που είχαν μείνει ανοιχτά από τη διαπραγμάτευση της πρώτης αξιολόγησης και βάσει του συμπληρωματικού Μνημονίου έπρεπε να θεσμοθετηθούν εντός του Σεπτεμβρίου και πριν από την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι διατάξεις αγγίζουν χιλιάδες ασφαλισμένους και προβλέπουν:

1. Αναπροσαρμογή της έκπτωσης 15% που προβλέπεται για όσους εξαγοράζουν πλασματικά έτη ασφάλισης και σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ρύθμιση αλλάζει τον μηχανισμό και προβλέπει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνουν ότι με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να κλείσει η πόρτα συνταξιοδότησης κυρίως σε όσους μπορούσαν να αποχωρήσουν στα 62 με 40 έτη ασφάλισης, εξαγοράζοντας 5 με 7 πλασματικά έτη ασφάλισης. Τώρα η έκπτωση θα είναι μικρότερη και πιθανότατα απαγορευτική…

2. Κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος ασφάλισης ΟΓΑ για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων. Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος διατηρεί το καθεστώς ασφάλισης όλων των ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων με χαμηλό εισόδημα (κάτω των 10.000 ευρώ) στον ΟΓΑ, παρά τις πιέσεις των δανειστών να ασφαλίζονται όλοι με το καθεστώς που ισχύει στον ΟΑΕΕ. Στην πράξη, περίπου 50.000 ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ιδιοκτήτες καφενείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών καταστημάτων διατηρούσαν το δικαίωμα να ακολουθήσουν τη μεταβατική περίοδο που έχει προβλεφθεί για τους αγρότες, ώστε να πληρώνουν εισφορά στο 26,95% του εισοδήματός τους (για σύνταξη και υγεία) το 2022. Η αύξηση θα ήταν τμηματική, θα ξεκινούσε το 2017 και θα ολοκληρωνόταν το 2021. Πλέον, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων (2.029 ξενοδόχοι και 1.541 με ενοικιαζόμενα δωμάτια) θα ακολουθήσουν το καθεστώς που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα κληθούν να πληρώσουν για κύρια ασφάλιση και υγεία εισφορές 26,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματός τους μεταπηδώντας στο ενιαίο καθεστώς του ΕΦΚΑ (εκτός και αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες).

3. Ανάκληση των εκπτώσεων που προέβλεπε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος για τις εισφορές υπέρ υγείας και οι οποίες θα εφαρμόζονταν από 1/1/2017. Χαμένοι θα είναι οι αγρότες και οι νέοι επιστήμονες για τους οποίους είχαν προβλεφθεί εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, ο νόμος προέβλεπε πως οι αγρότες θα πλήρωναν το 2017 το 4,73% του εισοδήματός τους για εισφορές υγείας. Το 2018 οι εισφορές θα αυξάνονταν στο 5,84% για να φτάσουν το 2019 στο 6,95% όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους. Αντίστοιχα για τους νέους επιστήμονες είχε προβλεφθεί 5ετής μεταβατική περίοδος από την έναρξη της επαγγελματικής δραστηριότητας, ώστε να πληρώνουν 4,87% του εισοδήματός τους τα 2 πρώτα χρόνια και 5,91% τα επόμενα 3 χρόνια. Πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2017 η εισφορά θα καθοριστεί στο 6,95% επί του εισοδήματός τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass