ΤΑ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΑΒΟΥΝ "ΦΩΤΙΕΣ"

Σε θέσεις μάχης η επιμελητηριακή κοινότητα

* Αδάμ: Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια αποδυνάμωσης του βασικού φορέα εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2016 12:00

Του Γιώργου Νούλη

Αντίθετη σε κάθε σενάριο συγχώνευσης των επιμελητηρίων και της αναδιάρθρωσης αυτών με τη δομή που φημολογείται , είναι η επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας.

Λίγες ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σάββατο και καθώς τα διακινούμενα σενάρια για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές του επιμελητηριακού χάρτη πληθαίνουν, φορείς και στελέχη της τέθηκαν σε συναγερμό και σε θέσεις μάχης…  

Κατ' αρχήν να σημειώσουμε πως η αναμόρφωση των Επιμελητηρίων της χώρας, ως πρόθεση τουλάχιστον, δεν είναι καινοφανής. Ο δρόμος άνοιξε από την προηγούμενη κυβέρνηση, επί υπουργίας Χατζηδάκη αλλά οι αντιδράσεις και τότε ήταν πολλές. Ανάλογες, όπως φαίνεται, θα είναι και τώρα μιας και τα σχέδια που επεξεργάζεται το Υπ. Οικονομίας οδηγούν σε κατάργηση των 41, από τα 59 υφιστάμενα εμποροβιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά επιμελητήρια της χώρας και σε τοπικό επίπεδο της κατάργηση των τεσσάρων στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομού και την ίδρυση ενός περιφερειακού με έδρα πιθανότατα στη Λάρισα.    

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, που όπως λέγεται θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών, τα επιμελητήρια θα περιοριστούν στο ένα ανά έδρα περιφέρειας, ενώ στους υπόλοιπους νομούς τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα μετατραπούν σε επιμελητηριακές ενότητες. Η αναμόρφωση αυτή θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, όπου και θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές, που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό, καθώς θα έχει... καλλικρατική δομή.

Σε κάθε περίπτωση στις επικείμενες αρχαιρεσίες που θα διεξαχθούν τον προσεχή Φεβρουάριο θα εκλεγούν και περιφερειακά επιμελητηριακά συμβούλια, τα οποία θα αναλάβουν τη διαδικασία συνένωσης - κατάργησης των επιμελητηρίων. Η οργανική δομή του κάθε περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων κάθε περιφέρειας. Στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

Οι αλλαγές αυτές όπως λέγεται θα καταστήσουν το θεσμό των επιμελητηρίων πιο ουσιαστικό και ισχυρό. Με τη νέα δομή δηλαδή τα επιμελητήρια θα γίνουν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών (ανταποδοτικών ή μη) έναντι των επιχειρήσεων μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας, θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων μέσω της ομογενοποίησης δράσεων, όπως π.χ. εξωστρέφειας και της συμμετοχής σε εκθέσεις, αλλά και παρεμβάσεων στην πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση.

ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ…

"Δεν γνωρίζω ποια μπορεί να είναι η σκοπιμότητα πίσω από μια τέτοια προσπάθεια, σχολιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Δημ. Αδάμ δίνοντας το στίγμα της στάσης που θα τηρήσει η επιμελητηριακή κοινότητα στην επικείμενη γενική συνέλευσή τους.

"Είναι κάτι που, ακόμα και ως φήμη, πλήττει σοβαρά τόσο τον ίδιο τον επιμελητηριακό θεσμό, όσο και τις προοπτικές της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Ήμασταν και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια να αποδυναμωθεί ο βασικός φορέας εκπροσώπησης της επιχειρηματικότητας. Ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου χιλιάδες μικρομεσαίες ειδικά επιχειρήσεις, δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Σε μια εποχή δηλαδή όπου ο τόπος μας έχει ανάγκη από τολμηρές και σωστά οργανωμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για την ενθάρρυνση των επενδύσεων, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας, για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, οι φημολογούμενες περιφερειακές συνενώσεις μας βρίσκει αντίθετους".

Ενστάσεις φυσικά υπάρχουν και για το σενάριο της παράλληλης λειτουργίας των σημερινών τοπικών επιμελητηρίων, που όπως εξηγεί ο κ. Αδάμ θα δημιουργήσει γραφειοκρατία και σύγχυση, χωρίς κανένα απολύτως όφελος. "Γιατί είναι, μια προοπτική που αγνοεί την ανάγκη των επιχειρήσεων για άμεση και ταχεία πρόσβαση στις υπηρεσίες των επιμελητηρίων. Αγνοεί τις ιδιαιτερότητες κάθε νομού, ως προς την παραγωγική βάση, τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προοπτικές των επιχειρήσεων".

ΘΑ ΔΟΘΕΙ "ΑΠΑΝΤΗΣΗ"…

Ποια θα είναι στάση της επιμελητηριακής κοινότητας λοιπόν;

"Η γ.σ. της ΚΕΕ θα αποφανθεί εκ νέου ομοφώνως επ΄ αυτού. Θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει οριστικά κάθε συζήτηση για υποχρεωτικές συγχωνεύσεις επιμελητηρίων, είτε στο κέντρο είτε στην περιφέρεια. Ας αφήσει στην άκρη μια μεταρρύθμιση που κανείς δεν ζήτησε και ας φροντίσει αντίθετα να προχωρήσει στις βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία μας για να ανασάνει. Και αν θέλει πραγματικά να εξοικονομήσει πόρους, ας επιστρέψει στα Επιμελητήρια τις αρμοδιότητες που τους αφαιρέθηκαν τα τελευταία χρόνια και ας καταργήσει τους οργανισμούς που τις είχαν αναλάβει μέχρι τώρα, με κρατική χρηματοδότηση"...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass