Η ΕΦΟΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΕΔΩΣΕ ΗΔΗ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 500 ΚΑΤΑΣΧΕΤΗΡΙΑ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 50.000 ΕΥΡΩ

Ερχεται μπαράζ κατασχέσεων ακινήτων

* Μέτωπο με τους οφειλέτες ανοίγει η φορολογική διοίκηση για να τους εξαναγκάσει να περάσουν από τα δημόσια ταμεία…

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2016 11:30
Και το μέτρο των κατασχέσεων ακινήτων παράλληλα με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιστρατεύει η Εφορία της Λάρισας… Και το μέτρο των κατασχέσεων ακινήτων παράλληλα με τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών επιστρατεύει η Εφορία της Λάρισας…

Του Γιώργου Νούλη

Στο στόχαστρο την ακίνητη περιουσία 500 πολιτών, επιχειρηματιών στην πλειοψηφία τους, με οφειλές άνω των 50.000 ευρώ ο καθένας, έχει βάλει η Φορολογική Διοίκηση της Λάρισας προκειμένου να τους εξαναγκάσει να περάσουν από το δημόσιο ταμείο.

Την ώρα που ένας στους δύο φορολογούμενους δηλώνει αδυναμία ανταπόκρισης στην φορολογική "καταιγίδα" που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και τη στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εξελίσσονται σε «νάρκη» για τα έσοδα του προϋπολογισμού «φουσκώνοντας» μήνα με τον μήνα, η Εφορία επιστρατεύει και το μέτρο των κατασχέσεων ακινήτων.

Για τους συγκεκριμένους πολίτες, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της φορολογικής διοίκησης για διευθέτηση της οφειλής, το δικαστικό τμήμα της Α' Δ.Ο.Υ Λάρισας έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες πλειστηριασμού καθώς ήδη έχει επιδώσει με δικαστικό επιμελητή τις σχετικές κατασχετήριες εκθέσεις, ώστε να μην μπορούν σε πρώτη φάση να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους. Η δέσμευση της ακίνητης περιουσίας των μεγαλοφειλετών αποτελεί το πρώτο κύμα μιας σειράς μέτρων αναγκαστικής είσπραξης χρεών που απενεργοποιεί η Εφορία υπό το βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, προκειμένου να αποφευχθεί η υστέρηση εσόδων στο τέλος του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ε" η κατασχετήριες εκθέσεις δεν αφορούν σε ακίνητα α΄ κατοικίας ενώ οι οφειλέτες, όπως έχει λεχθεί, έχουν επιδείξει προκλητική αδιαφορία σε επανειλημμένες προσκλήσεις διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι κατασχέσεις ακινήτων όσο και οι κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων και κάθε είδους εισοδήματος στα χέρια τρίτων αναδεικνύονται στον βασικό μοχλό πίεσης των εφοριών για την αύξηση των φορολογικών εσόδων από όσους δεν πληρώνουν. Το τελευταίο τετράμηνο του έτους και καθώς ήδη σε σχέση με πέρυσι η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης έχει διπλασιαστεί επίκειται ένα μπαράζ φοροεπιθέσεων ακόμη και σε αυτούς που οφείλουν μικροποσά. "Θα ξεπεράσουμε τους 35.000 ελέγχους στο επόμενο τετράμηνο" δηλώνει με νόημα στέλεχος των ελεγκτικών υπηρεσιών της Λάρισας, αποκαλύπτοντας το εύρος του μετώπου που έχει ανοιχτεί με τους οφειλέτες καθώς οι κατασχέσεις λογαριασμών στρέφονται στο σύνολο των οφειλετών, χωρίς να γίνεται διάκριση σε «μικρούς» και «μεγάλους», από τη στιγμή που οι υποθέσεις αφορούν μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ, προβλέπονται:

- Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί ακινήτων για το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

- Αύξηση κατά 10% κατασχέσεων - πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία.

- Αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο και προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές. Το μέτρο εφαρμόζεται κυρίως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο για λουκέτο και στοχεύει για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου κυρίως με δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών.

Πάντως μέχρι τον Ιούλιο η ΓΓΔΕ έχει επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, ενοίκια και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε 774.282 οφειλέτες του δημοσίου που, καταθέσεις και εισοδήματα των οφειλετών του Δημοσίου. Ο αντίστοιχος αριθμός στο τέλος του 2015 ήταν 695.074 που σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο 7μηνο του έτους επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε 79.208 νέες κατασχέσεις ενώ μόνο τον Ιούλιο οι νέες κατασχέσεις ανήλθαν σε 18.476. Υπάρχει και ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για το εύρος του μέτρου των κατασχέσεων. Κάθε εργάσιμη ημέρα επιβάλλονται πλέον κατά μέσο όρο 800 κατασχέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο. Στο ν. Λάρισας και στο α΄ εξάμηνο, η Εφορία έχει προχωρήσει σε 18.500 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών…

ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που τα έσοδα του προϋπολογισμού συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τα ληξιπρόθεσμα χρέη έσπασαν το φράγμα των 90 δισ. ευρώ, οι φορολογούμενοι με οφειλές αυξήθηκαν μόνο τον Ιούλιο κατά 125.590 και ούτε λίγο ούτε πολύ ένας στους δύο φορολογούμενους οφείλει στην Εφορία. Είναι προφανές πως οι δεκάδες φόροι που έχουν επιβληθεί από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί, κάτι που φαίνεται και από τους δείκτες της οικονομίας.

Μόνο τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 811 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο Ιούλιο του 2015 οι απλήρωτοι φόροι είχαν ανέλθει στα 388 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκαν κατά 109%. Συγκεκριμένα, από τα 811 εκατ. ευρώ τα περισσότερα προέρχονται:

* 157 εκατ. ευρώ από μη καταβολή ΦΠΑ.

* 335,51 εκ. από μη καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και

• 62,35 εκ. από μη καταβολή φόρου νομικών προσώπων.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ

Και επειδή έχουμε εισέλθει στη φάση πληρωμής του μεγαλύτερου τμήματος των φόρων τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αβγατίζουν… Θυμίζουμε πως μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να καταβληθούν:

* Οι δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

* Οι τέσσερις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (η πέμπτη πληρώνεται τον Ιανουάριο του 2017).

* Τα τέλη κυκλοφορίας.

* Οι επιχειρήσεις εκτός από τον ΦΠΑ πρέπει να πληρώσουν και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 2,5 δισ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass