ΜΕ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ 13% ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ ΘΑ ΠΡΟΣΔΙOΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2014

Νέο φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες

* Τα δεδομένα για τις δηλώσεις ΦΠΑ – Διευκρινίσεις της ΓΓΔΕ για την υποβολή τους

Δημοσίευση: 07 Φεβ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

Με βάση τα τιμολόγια, τις αποδείξεις και τα λοιπά παραστατικά που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει θα υπολογίσουν φέτος περισσότεροι από 600.000 αγρότες τα εισοδήματά τους ακόμη κι αν δεν είναι υπόχρεοι τήρησης βιβλίων και έκδοσης φορολογικών στοιχείων. Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου, για το 2014 τα εισοδήματα των αγροτών θα προσδιοριστούν με έκπτωση των παραγωγικών δαπανών τους από τα ακαθάριστα έσοδα που εισέπραξαν από την πώληση των προϊόντων τους. Στα ακαθάριστα έσοδά τους οι αγρότες θα πρέπει να συμπεριλάβουν τις εισπράξεις όχι μόνο από τις χονδρικές αλλά και από τις λιανικές πωλήσεις των προϊόντων τους. Για τον προσδιορισμό των ακαθαρίστων εσόδων και την απόδειξη των δαπανών απαιτείται να έχουν εκδοθεί, να έχουν ληφθεί και σε κάθε περίπτωση να έχουν διαφυλαχθεί τα σχετικά φορολογικά στοιχεία. Το καθαρό εισόδημα κάθε αγρότη φορολογείται φέτος για πρώτη φορά με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1. Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις.

2. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 15.000 ευρώ και δικαιούνταν να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ, υπάγονται στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Οι εν λόγω αγρότες απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων.

3. Παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που εντάσσονται σε τήρηση απλογραφικών βιβλίων (εσόδων-εξόδων) να μην τηρούν βιβλία με την προϋπόθεση ότι δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων. Η δυνατότητα όμως αυτή δεν απαλλάσσει τους εν λόγω αγρότες από τις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την έκδοση στοιχείων.

4. Όσοι αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το αν απαλλάσσονται ή όχι από την τήρηση βιβλίων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (Κ.Φ.Α.Σ.) και την ένταξη τους ή όχι στο ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α., οφείλουν να προσδιορίζουν τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη τους λογιστικά, με βάση τα δεδομένα των βιβλίων που τυχόν τηρούν και των φορολογικών στοιχείων που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει. Από τα ακαθάριστα έσοδά τους θα πρέπει να αφαιρούν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν για την υποστήριξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας και εφόσον προκύπτει θετικό υπόλοιπο, δηλαδή καθαρό κέρδος, αυτό θα αποτελεί πλέον το καθαρό εισόδημά τους το οποίο θα φορολογείται με 13%.

5. Σε περίπτωση που αγρότες μη υπόχρεοι σε έκδοση στοιχείων έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις, θα πρέπει να προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

6 Για τον προσδιορισμό των καθαρών κερδών, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα εκτός των άλλων και τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών, εφόσον αποδεικνύονται με τα κατάλληλα παραστατικά: αγορές σπόρων ή νεογνών, λιπασμάτων και φαρμάκων, καλλιεργητικές δαπάνες, δαπάνες άρδευσης,  δαπάνες για ημερομίσθια εργατών, το κόστος καυσίμων και συντήρησης των αγροτικών μηχανημάτων, τόκους και έξοδα δανείων που σχετίζονται με την αγροτική εκμετάλλευση, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού κλπ.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΠΑ

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των υπόχρεων και προκειμένου να ρυθμιστούν οι φορολογικές υποχρεώσεις των αγροτών για το έτος 2014, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση με την οποία, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015:

α) Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος, που ασχολούνται αποκλειστικά με την αγροτική εκμετάλλευση, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούν εξαγωγές και ενδοκοινοτικές παραδόσεις των προϊόντων τους, ως ετήσια δήλωση υποβάλλουν την δήλωση ΦΠΑ της τελευταίας φορολογικής περιόδου του έτους 2014 και δηλώνουν σε αυτή τα στοιχεία όλου του έτους συγκεντρωτικά. Δεν θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ειδικό έντυπο.

β) Οι αγρότες, για λόγους τεχνικούς, θα πρέπει να υποβάλλουν μηδενικές (κενές) τις δηλώσεις ΦΠΑ των προηγούμενων φορολογικών περιόδων του έτους 2014. Για την υποβολή των μηδενικών αυτών δηλώσεων δε θα επιβληθούν πρόστιμα από την διοίκηση, ακόμα και αν το σύστημα τις αναγνωρίζει ως εκπρόθεσμες.

γ) Δηλώσεις ΦΠΑ για τις φορολογικές περιόδους του 2014, που υποβλήθηκαν από τους αγρότες, αν και δεν υπήρχε υποχρέωση, γίνονται αποδεκτές, οπότε, για τον ορθό υπολογισμό του οφειλόμενου φόρου, o φόρος που καταβλήθηκε ή το πιστωτικό υπόλοιπο για το οποίο εκδόθηκε ΑΦΕΚ, θα πρέπει να αναγραφεί στους κωδικούς των λοιπών προστιθέμενων ή αφαιρούμενων ποσών αντίστοιχα.

δ) Όταν το αποτέλεσμα των παραπάνω δηλώσεων των αγροτών είναι χρεωστικό, ο τυχόν μη καταβληθείς φόρος, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2015, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1034/2015, χωρίς τόκους και πρόστιμο του άρθρου 57 του ΚΦΔ. Στην περίπτωση αυτή, για τη διαγραφή των τυχόν τόκων και προστίμων, απαιτείται αίτηση του φορολογούμενου προς τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass