ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΤΟ 2014 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σπάζοντας τον ... κώδικα της Εφορίας για τις δηλώσεις Ε9

* Λήγει στις 31 Μαρτίου η προθεσμία - Ερωτήσεις και απαντήσεις για τα σημεία " παγίδες" που θα κοστίσουν ακριβά…

Δημοσίευση: 08 Φεβ 2015 10:40 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:40

Του Γιώργου Νούλη

Μέχρι 31 Μαρτίου 2015 θα πρέπει να υποβάλλουν το φετινό Ε9 όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους την περσινή χρονιά. Από φέτος ωστόσο μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση, θα πρέπει να αποτυπώνοντας στο Ε9 μέσα σε τριάντα ημέρες από τη μεταβολή αυτή. Εξαίρεση αποτελούν οι κληρονομιές ακινήτων, για τις οποίες ο κληρονόμος πρέπει να υποβάλλει δήλωση στοιχείων ακινήτων μέσα σε τριάντα ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης κληρονομιάς.

Στη δήλωση για το 2014 να σημειώσουμε πως αναγράφονται οι μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία του φορολογουμένου (φυσικού ή νομικού προσώπου) καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Για παράδειγμα, αν τον Ιανουάριο 2014 αποκτήθηκε ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια, τον Ιούνιο 2014, μεταβιβάσθηκε, το ακίνητο αυτό δεν θα περιληφθεί στη δήλωση Ε9. Αντίθετα, αν μέσα στο 2014 αποκτήθηκε ακίνητο, το οποίο υπάρχει την 1η Ιανουαρίου 2015, το ακίνητο αυτό θα περιληφθεί στη δήλωση Ε9 έτους 2015 και θα πρέπει να μεταφερθεί και στην περιουσιακή κατάσταση του επόμενου έτους.

Από το περασμένο μήνα εξάλλου είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη διαρκή ενημέρωση των μεταβολών της περιουσιακής κατάστασης (Ε9 έτους 2016), μέσω της οποίας ο φορολογούμενος αναγράφει μεταβολή που επήλθε στην ακίνητη περιουσία του εντός 30 ημερών από την ημέρα αυτής. Για παράδειγμα, αν μέσα στον Ιανουάριο 2015 αποκτήθηκε ακίνητο, το ακίνητο αυτό θα δηλωθεί στη δήλωση Ε9 μέσα σε 30 ημέρες από την απόκτησή του. Αν στη συνέχεια το ακίνητο αυτό μεταβιβασθεί τον Ιούνιο 2015, μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να δηλωθεί η μεταβολή, ώστε την 1η Ιανουαρίου 2016 να απεικονίζεται η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου κατά την ημερομηνία αυτή. Εννοείται ότι πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του έτους που ο φορολογούμενος επιθυμεί να υποβάλει τη δήλωσή του, γιατί εσφαλμένη επιλογή θα επιφέρει τη διαχρονικά μη ορθή ενημέρωση του Περιουσιολογίου Ακινήτων και θα επισύρει και την τυχόν επιβολή κυρώσεων.

Για να υπάρχει μια γενική εικόνα και πρωτίστως για να αποφύγετε τις παγίδες που θα κοστίσουν μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις σας επισημαίνουμε τα σημαντικά σημεία για την υποβολή της δήλωσης.

* Ποιες υπηρεσίες παρέχονται στα φυσικά πρόσωπα μέσω της εφαρμογής του Περιουσιολογίου;

- Από την υπηρεσία αυτή οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν: Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για τα έτη 2015 και 2016 , τροποποιητική δήλωση του ΕΝΦΙΑ 2014, αρχική δήλωση Ε9 του 2014, εάν δεν έχει εκδοθεί πράξη Διοικητικού προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ, αρχική και τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 – 2013 ενώ τέλος δίνεται η δυνατότητα εκτύπωσης εκκαθαριστικού σημειώματος ΦΑΠ 2010 – 2013, πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ 2014 εφόσον αυτά έχουν εκδοθεί, εκτύπωση δόσεων με ταυτότητες οφειλής για τον ΕΝΦΙΑ 2014.

* Μπορώ μέσω του Ε9 έτους 2016 (διαρκούς ενημέρωσης) να δηλώσω μία μεταβολή που έγινε εντός του έτους 2015, αλλά και να κάνω διορθώσεις της περιουσιακής κατάστασης για μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν πριν την 01/01/2015;

- Όχι δεν μπορείτε να το κάνετε μέσω της ίδιας δήλωσης. Στο Ε9 έτους 2016, υποβάλλετε δηλώσεις Ε9 μόνο για τις τρέχουσες μεταβολές που έγιναν εντός του έτους 2015. Εάν όμως ταυτόχρονα με τη μεταβολή που επήλθε εντός του 2015, διαπιστώσετε ότι πρέπει να προβείτε και σε άλλες διορθώσεις της περιουσιακής σας κατάστασης, που αφορούν μεταβολές παλαιοτέρων ετών, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα: Θα επιλέξετε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε δήλωση (για παλαιότερες μεταβολές) και αφού την οριστικοποιήσετε, μπορείτε να τη μεταφέρετε στα επόμενα έτη μέχρι και το έτος 2016 για να ενημερωθεί με ορθό τρόπο η περιουσιακή εικόνα. Στο έτος 2016 η δήλωση αυτή χαρακτηρίζεται ως «δήλωση εκ μεταφοράς». Εάν ταυτόχρονα πρέπει να υποβάλλετε και Ε9 έτους 2016, διότι είχατε μεταβολή στα ακίνητά σας εντός του έτους 2015, θα υποβάλλετε ξεχωριστή δήλωση στο έτος αυτό.

* Τι πρέπει να προσέξω κατά την υποβολή της δήλωσης Ε9 έτους 2016;

- Θα πρέπει να αναγραφούν με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία που ζητούνται κατά την επιλογή της αιτίας εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου και ιδιαιτέρως οι ημερομηνίες (συμβολαίου, δημοσίευσης διαθήκης, κ.τ.λ.)

* Όταν υποβάλλεται αρχική / τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 έως 2013, πότε εκδίδεται η πράξη προσδιορισμού ΦΑΠ;

- Εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι μηδενικό ή χρεωστικό η εκκαθάριση πραγματοποιείται σε λίγες ημέρες και ο φορολογούμενος ενημερώνεται μέσω ηλεκτρονικής κοινοποίησης.

* Σε ποιες περιπτώσεις που υποβληθεί αρχική / τροποποιητική δήλωση Ε9 για τα έτη 2010 - 2013, δεν γίνεται εκκαθάριση εάν δεν προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.;

- Εάν από την εκκαθάριση προκύπτει μείωση φόρου, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ. μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

* Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες και δεν μπορεί να υποβληθεί δήλωση Ε9;

- Στην περίπτωση αυτή, μεταβείτε στην καρτέλα «αρχική σελίδα» και διαβάστε προσεκτικά τα μηνύματα που εμφανίζονται. Πιθανόν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και γι’ αυτό δεν υπάρχουν διαθέσιμες ενέργειες. Πιθανές εκκρεμότητες: Έχετε ξεκινήσει ήδη δημιουργία δήλωσης και πρέπει να μεταβείτε στην καρτέλα «Υποβολή δήλωσης» για να την επεξεργαστείτε, έχετε ξεκινήσει δημιουργία δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ., οπότε δεν μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση, εάν δεν ολοκληρωθεί η επεξεργασία από τη Δ.Ο.Υ. ή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκκαθάρισης προηγούμενης δήλωσης που υποβλήθηκε είτε ηλεκτρονικά είτε στη Δ.Ο.Υ.

* Υποβλήθηκε οριστική δήλωση Ε9 αλλά διαπιστώθηκαν λάθη. Μπορώ να την ακυρώσω;

- Εάν εμφανιστεί μήνυμα ότι η δήλωση είναι οριστική και εκκρεμεί εκκαθάριση, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Μόλις εκκαθαριστεί, μπορείτε να υποβάλλετε νέα δήλωση Ε9. Εάν κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς και για να οριστικοποιηθεί θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να ακυρώσετε τη δήλωση.

* Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝΦΙΑ σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεσα η εκκαθάριση;

- Εάν από την τροποποιητική δήλωση, δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό ή αφορά στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.

* Όταν υποβάλλω τροποποιητική δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται άμεσα η εκκαθάριση και πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ;

- Εάν από την εκκαθάριση της τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ από την τελευταία εκδοθείσα δήλωση ΕΝ.Φ.Ι.Α. - πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Μπορείτε από τις διαθέσιμες ενέργειες να εκτυπώσετε την προσωρινή δήλωση Ε9, η οποία έχει ειδική σήμανση «ΑΚΥΡΟ», διότι δεν έχει υποβληθεί οριστικά και εκκρεμεί έλεγχος από τη Δ.Ο.Υ. Μέχρι να γίνει η διαχείριση της δήλωσης από τη Δ.Ο.Υ. μπορείτε να ακυρώσετε τη δήλωση. Όταν προσκομίσετε τα δικαιολογητικά που θα σας ζητηθούν από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η δήλωση οριστικοποιείται από αυτήν και εκδίδεται πράξη προσδιορισμού φόρου.

* Σε ποιες περιπτώσεις η σύζυγος που δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, μπορεί να υποβάλλει δήλωση Ε9 με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου και πώς υποβάλλει το ανήλικο τέκνο;

- Η σύζυγος, η οποία δεν είναι ενεργή χρήστης των υπηρεσιών του TAXISnet, υποβάλλει ηλεκτρονικά τη δήλωση στοιχείων ακινήτων της, χρησιμοποιώντας για την πρόσβαση στο TAXISnet το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του συζύγου της, εφόσον υπάρχει έγγαμη σχέση στο μητρώο του Taxis. Από την ημερομηνία όμως που είτε η σύζυγος αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, είτε δηλωθεί διακοπή ή διάστασης της έγγαμης σχέσης στο μητρώο του Taxis, δεν είναι πλέον δυνατή η υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων της με τη χρήση των κωδικών του συζύγου. Η δήλωση Ε9 του ανήλικου τέκνου υποβάλλεται με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης.

* Με ποιο τρόπο δίνεται η δυνατότητα με τους κωδικούς πρόσβασης του υπόχρεου, να υποβληθεί και η δήλωση Ε9 της συζύγου;

- Όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις που περιγράφονται πιο πάνω, κατά την είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται οθόνη στην οποία εμφανίζεται και ο Α.Φ.Μ. της συζύγου, προκειμένου να διαχειριστεί την περιουσιακή της εικόνα. Εάν δεν εμφανίζεται η οθόνη αυτή, σημαίνει ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται παραπάνω και θα πρέπει να εισέλθει στην εφαρμογή με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης.

* Τι κάνω όταν δε βρίσκω μέσα από τη λίστα των οδών κάποιον ή κάποιους από τους δρόμους που βρίσκεται το ακίνητο μου;

- Θα πρέπει να προχωρήσετε σε εντοπισμό του ακινήτου σας μέσω εμφάνισης χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει τις περιοχές για τις οποίες ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτου. Εφόσον βρείτε το οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο σας, το επιλέγετε. Εάν βρίσκετε το σωστό οικοδομικό τετράγωνο, αλλά η διεύθυνση της οδού που βρίσκεται το ακίνητο σας υπάρχει μέσα στο χάρτη με άλλη ονομασία από αυτή που εσείς γνωρίζετε, τότε επιλέξτε το οικοδομικό τετράγωνο αλλά όταν επιστρέψετε στη φόρμα καταχώρησης του ακινήτου στο πεδίο «Ονομασία Οδού Ακινήτου», αναγράψτε την ορθή διεύθυνση.

* Τι κάνω όταν δεν βρίσκω το ακίνητο μου μέσα στον χάρτη;

- Εάν το ακίνητο σας δεν βρίσκεται στο χάρτη, ενδέχεται να βρίσκεται εκτός Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων και πρέπει να επιλέξετε την ένδειξη «Εκτός ΑΠΑΑ». Σε κάθε περίπτωση, πριν προβείτε σε αυτή την ενέργεια πρέπει να είστε σίγουρος/η ότι το ακίνητο σας είναι εκτός ΑΠΑΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass