ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ - ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΝΕΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Αλλάζει ο «χάρτης» των επιμελητηρίων

* Παραμένουν ως "τοπικά" τα υπάρχοντα και δημιουργούνται Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων - Το προσχέδιο για την αναμόρφωσή τους παρουσιάζει σήμερα η "Ε" * Αδάμ: Κράτος και επιχειρηματικότητα οφείλουν να συνυπάρξουν αρμονικά…

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2016 11:45
Σημαντικές τομές για την ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας επέρχονται με το προσχέδιο του Υπ. Οικονομίας για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας Σημαντικές τομές για την ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας επέρχονται με το προσχέδιο του Υπ. Οικονομίας για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας

Του Γιώργου Νούλη

Όχι μόνο δεν θα περιοριστεί ο αριθμός των 4 επιμελητηρίων της Θεσσαλίας και της χώρας γενικότερα με τη συγχώνευσή τους σε 13 περιφερειακά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του Υπ. Οικονομίας

αλλά θα αυξηθούν κιόλας, καθώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα υφιστάμενα μαζί με τα νέα…

Αυτό προκύπτει από το προσχέδιο διαβούλευσης για της αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα στο Επιμελητήριο Λάρισας, ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κ. Αντ. Παπαδεράκης, προκειμένου αυτά να καταστούν πιο αποτελεσματικά ως προς την παροχή υπηρεσιών, έναντι των μελών τους και γενικότερα της επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του προκαταρτικού αυτού σχεδίου που παρουσιάζει σήμερα η "Ε", είναι να αποτελέσει τη βάση διαλόγου, ο οποίος θα καταλήξει, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, στην εκπόνηση νομοσχεδίου, το οποίο μετά από δημόσια διαβούλευση θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό, αύριο η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να συζητήσει επί του σχεδίου ενώ, όπως πληροφορούμαστε, σύντομα πρόκειται να έρθει στη Λάρισα για να συναντηθεί με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου ο κ. Παπαδεράκης για να συζητηθούν εκ του σύνεγγυς οι απόψεις επί των προτάσεων που υποβάλλονται.

Σε κάθε περίπτωση το σχέδιο θα τεθεί σε σταδιακή εφαρμογή από το νέο έτος, στο α΄ τρίμηνο του οποίου θα διεξαχθούν οι τελευταίες εκλογές με την παρούσα δομή. Στις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2021, το επιμελητηριακό τοπίο θα είναι τελείως διαφορετικό…

Ειδικότερα, με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου προτείνεται η δημιουργία έπειτα από τέσσερα χρόνια Περιφερειακών Επιμελητηρίων στις 13 περιφέρειες της χώρας ενώ τα υφιστάμενα επιμελητήρια που υπάρχουν σε κάθε περιφέρεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά επιμελητήρια.

Πρόκειται για μια διαφορετική διατύπωση σε σχέση με όσα ο ίδιος ο κ. Παπαδεράκης είχε ανακοινώσει κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΚΕΕ στη ΔΕΘ. Εκεί, ο γ.γ. Εμπορίου είχε ανακοινώσει ότι τα υφιστάμενα επιμελητήρια θα λειτουργούν, όταν γίνουν τα περιφερειακά επιμελητήρια, ως επιμελητηριακές ενότητες. Η αλλαγή αυτή προφανώς επήλθε λόγω των αντιδράσεων της επιμελητηριακής κοινότητας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Επί της ουσίας αυτό σημαίνει, ότι στη Θεσσαλία θα συσταθεί ένα ακόμη Επιμελητήριο, περιφερειακού χαρακτήρα, με έδρα τη Λάρισα, που θα διοικείται από περιφερειακό επιμελητηριακό συμβούλιο. Ο ρόλος τους συμβουλίου αυτού, θα είναι καθοριστικός καθώς θα συντονίζει τα επιμέρους τοπικά επιμελητήρια των 4 θεσσαλικών νομών, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα υποβάλλει προτάσεις προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας σχετικά με την κατάρτιση αναπτυξιακών προγραμμάτων καθώς και του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος της περιφέρειας. Η οργανική δομή του περιφερειακού επιμελητηριακού συμβουλίου θα καθορίζεται από τη δύναμη των επιμελητηρίων της Θεσσαλίας ενώ στο μεταβατικό στάδιο καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει ένας εκ των προέδρων των επιμελητηρίων της οικείας περιφέρειας.

* Τα τέσσερα υφιστάμενα επιμελητήρια της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως "Τοπικά Επιμελητήρια" και θα αποκτήσουν διακριτή και ευέλικτη διοικητική δομή. Οι αρμοδιότητές τους θα περιλαμβάνουν την υλοποίηση και χωρική εξειδίκευση του αναπτυξιακού σχεδιασμού, την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη του Επιμελητηρίου με έδρα στη χωρική ενότητα αρμοδιότητάς τους και τη συνεισφορά τοπικά εξειδικευμένων εισηγήσεων και προτάσεων στα πλαίσια του ρόλου των επιμελητηρίων ως σύμβουλων της πολιτείας.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, όπως επισημαίνει το υπουργείο, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας απελευθερώνονται πόροι ώστε τα υφιστάμενα επιμελητήρια να παρέχουν υπηρεσίες αιχμής στα μέλη τους σε τοπικό επίπεδο.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μια σημαντική αλλαγή επέρχεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού, είναι η σύσταση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΕΠΕΙΧ), εντός των επιμελητηρίων, ως λειτουργικές μονάδες αιχμής, οι οποίες θα μεσολαβούν μεταξύ του επιχειρηματία και της δημόσιας διοίκησης.

Οι αρμοδιότητες τους θα είναι διοικητικού χαρακτήρα, ενώ θα αντιστοιχούν σε διαδικασίες και δραστηριότητες δημοσίου δικαίου που αντιστοιχούν στο σύνολο του κύκλου ζωής μιας επιχείρησης. Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τις Υπηρεσίες ΓΕΜΗ και τις υπηρεσίες αρχικής συμβουλευτικής μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική τομή δημόσιας παρέμβασης στην ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Στόχος είναι να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένα Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων (Κ.Υ.ΕΠΕΙΧ.).

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι τα επιμελητήρια να αναδειχθούν σε σημείο αναφοράς για τις επιχειρήσεις, διεκπεραιώνοντας ή μεσολαβώντας σε όσο το δυνατό περισσότερες συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση καθώς μέσω αυτής της διαδικασίας, θα ενισχυθούν και τα κίνητρα συμμετοχής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες, κάθε επιμελητήριο θα μπορεί να ορίσει «πακέτο» παρεχόμενων υπηρεσιών στις οποίες θα έχουν πρόσβαση τα μέλη που καταβάλλουν συνδρομές. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η η ωφέλεια της προαιρετικής συνδρομής και θα καταστεί δυνατή η αύξηση των εσόδων των επιμελητηρίων. Εν ολίγοις η συνδρομή θα εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική, αλλά όσοι την καταβάλλουν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε «πακέτο» παρεχόμενων υπηρεσιών.

Άλλες σημαντικές αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Οικονομίας είναι ακόμη ότι:

* Το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) προτείνεται να αποτελέσει και το μητρώο των μελών των επιμελητηρίων.

* Θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική εγγραφή στο ΓΕΜΗ οι ατομικές επιχειρήσεις που αφορούν τις εξής δραστηριότητες: φαρμακοποιοί, ιατροί, λογιστές-οικονομολόγοι, μηχανικοί, αγρότες και δικηγόροι. Για τις υπόλοιπες ατομικές επιχειρήσεις θα οριστούν χαμηλά τέλη εγγραφής και τήρησης μερίδας ΓΕΜΗ.

* Θα επιτρέπεται υπό όρους η ίδρυση εταιριών από τα επιμελητήρια ή η συμμετοχή τους σε εταιρίες. Τα επιμελητήρια θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις έργου με τις εν λόγω εταιρίες, υπό την προϋπόθεση ότι οι τελευταίες θα εκτελούν το 50% του οικονομικού αντικειμένου του έργου με ίδια μέσα.

* Καταργείται η υποχρέωση έγκρισης ισολογισμών από ορκωτούς λογιστές, ενώ θα τεθούν λειτουργικά και ποσοτικά κριτήρια για την επιχορήγηση δραστηριοτήτων από τα επιμελητήρια. Η υποχρέωση θα εξακολουθεί να ισχύει για όσα επιμελητήρια έχουν συστήσει ή συμμετέχουν σε εταιρίες.

* Θα τεθούν ποσοτικά όρια και στη χρηματοδότηση εκδοτικών δραστηριοτήτων και ενεργειών προβολής των επιμελητηρίων.

* Εξετάζεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη διεξαγωγή των επιμελητηριακών εκλογών.

ΑΔΑΜ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ, για αν το προσχέδιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους επιχειρηματικού κόσμου και της επιμελητηριακής κοινότητας επιφυλάχθηκε να απαντήσει παραπέμποντας στη συνεδρίαση της ΚΕΕ, ωστόσο επισήμανε πως "τα επιμελητήρια θέλουν και μπορούν να μπορούν να συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων κράτους και επιχειρηματικότητας πάνω σε μια πιο υγιή βάση. Οι όποιες προτάσεις του υπουργείου Οικονομίας, πρέπει να λάβουν υπόψη τον ευρύτερο σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με βάση την προαγωγή της καινοτομίας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ενθάρρυνση των επιχειρηματικών συνεργειών. Τα τελευταία χρόνια ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας αντιμετωπίζονται ως αντίρροπες δυνάμεις στην προσπάθεια για υπέρβαση της κρίσης και επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτή η νοοτροπία παραγνωρίζει το γεγονός ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό περιβάλλον το κράτος και η επιχειρηματικότητα οφείλουν να συνυπάρξουν αρμονικά" πρόσθεσε αφήνοντας να εννοηθεί πως το σχέδιο έχει και θετικά σημεία…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass