ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ Ο ΒΑΣ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ

«Τείχος» προστασίας στην α’ κατοικία οφειλετών

* Θέτει τρεις προϋποθέσεις, καλύπτει φυσικά πρόσωπα και εμπόρους, περιλαμβάνει όλα τα χρέη και στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2016 11:07

Του Γιώργου Νούλη

Το πρώτο βήμα μιας συνολικής προσέγγισης του ζητήματος των πλειστηριασμών με απώτερο στόχο να "θωρακιστεί" η πρώτη κατοικία των πολιτών έως το τέλος του 2017, έκανε χθες ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο Λαρισαίος βουλευτής ενεργοποιώντας τα πολιτικά του αντανακλαστικά σε ένα θέμα με ευρύτατες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις και κουβαλώντας μια πολυετή εμπειρία στη διαχείριση υποθέσεων εφαρμογής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και πλειστηριασμών, όσο ήταν πρόεδρος στο ΙΝΚΑ Θεσσαλίας, προανήγγειλε και δρομολόγησε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας, η οποία χτίζει «τείχος» προστασίας στην πρώτη κατοικία τόσο για χρέη στην Εφορία όσο και προς τις τράπεζες, στους ΟΤΑ και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα όρια προστασίας που έχει το σχέδιο του κ. Κόκκαλη, είναι διαφοροποιημένα ως προς τον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδίου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, μιας και συμπεριλαμβάνει όλα τα χρέη προς πιστωτές, πλην ιδιωτών, διευρύνοντας μάλιστα τον κύκλο προστασίας και στους εμπόρους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον νόμο Κατσέλη ενώ θέτει τρεις και μόνο προϋποθέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν εύκολα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να γίνουν αποδεκτές από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς κινούνται στο πνεύμα του κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ.

Και το σημαντικότερο είναι πως η πρόταση νόμου προβλέπει ευνοϊκότερη μεταχείριση για τις ευπαθείς ομάδες, οικογένειες που βαρύνονται φορολογικά με τρία και περισσότερα τέκνα καθώς και άτομα με αναπηρία 67% και άνω.

Ειδικότερα η τροπολογία, που μένει να φανεί αν γίνει στο σύνολό της ή εν μέρει αποδεκτή, θέτει ξεκάθαρα την απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία τους, για βεβαιωμένες οφειλές προς τις Τράπεζες, τη Φορολογική Διοίκηση (Εφορία), τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), καθώς και για τις ασφαλιστικές οφειλές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Προκειμένου οι οφειλέτες να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της προτεινόμενης τροπολογίας θα πρέπει να έχουν ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως το κυβερνητικό σχέδιο έχει ως πιλότο τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας που ισχύουν σήμερα για τα χρέη προς τις τράπεζες. Αυτά προβλέπουν προστασία α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς για ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ για άγαμους και έγγαμους, όριο που προσαυξάνεται κατά 20.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και το τρίτο. Επίσης ισχύει και εισοδηματικό όριο το οποίο εντάσσει στο καθεστώς προστασίας άγαμους με εισόδημα έως 13.900 ευρώ και έγγαμους με εισόδημα έως 23.600 ευρώ με προσαύξηση 5.700 ευρώ για όσους έχουν ως τρία παιδιά.

Η τρίτη προϋπόθεση που θέτει το σχέδιο Κόκκαλη είναι η εκπλήρωση των όρων για την αποφυγή χαρακτηρισμού του οφειλέτη ως «μη συνεργάσιμου δανειολήπτη». Και αυτό γιατί σε περίπτωση που οι δανειολήπτες είναι συνεργάσιμοι με τις τράπεζες, ακόμα και αν αδυνατούν να πληρώσουν, είναι πρακτικά αδύνατον οι τράπεζες να ξεκινήσουν δικαστικές διαδικασίες εναντίον της περιουσίας τους χωρίς το χρέος τους να έχει ρυθμιστεί σε επίπεδα τέτοια που να μπορούν να αποπληρώνουν τη δόση.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ

«Είναι αδιανόητο, αυτή η κυβέρνηση, να μην προχωρήσει στην πλήρη προστασία των δανειοληπτών, όσον αφορά στις πρώτες τους κατοικίες, εφόσον φυσικά αυτοί πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις». «Ένα ζήτημα που αγγίζει στον σκληρό πυρήνα της κοινωνίας μας και έχει ευρύτερες διαστάσεις, που ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές, δεν μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους. Καταθέτω τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, ελπίζοντας να συμβάλω, όσο μπορώ περισσότερο, στην άρση του αδιεξόδου πολλών οικογενειών», τόνισε στην "Ε" ο Λαρισαίος βουλευτής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass