ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Επιδοτήσεις έως 50.000 ευρώ σε νέους επιστήμονες

* Έως τις 30 Νοεμβρίου οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν τον φάκελο δικαιολογητικών - Εντός του έτους θα δοθούν τα χρήματα

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 11:45
Τα σχέδια αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων" ενώ σύντομα θα δημοσιευτούν και οι λίστες για τα άλλα τρία προγράμματα  Τα σχέδια αφορούν στην πρώτη δράση του ΕΣΠΑ "ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων" ενώ σύντομα θα δημοσιευτούν και οι λίστες για τα άλλα τρία προγράμματα

 Με επιδότηση 100% θα ενισχυθούν εκατοντάδες επενδυτικά σχέδια ανέργων και αυτοπασχολούμενων πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Θεσσαλίας.

Η προσωρινή λίστα των 2.444 επενδυτικών σχεδίων, προϋπολογισμού 62 εκ. ευρώ, που εγκρίθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας από το σύνολο των 16.193 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί την περασμένη άνοιξη, για τη μία εκ των τεσσάρων πρώτων δράσεων του νέου ΕΣΠΑ, αναρτήθηκε χθες στους διαδικτυακούς τόπους www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr και www.efepae.gr. σηματοδοτώντας νέες προκλήσεις στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του νομού Λάρισας και της περιφέρειας Θεσσαλίας γενικότερα.

Η δράση στοχεύει στην ανάσχεση της τάσης φυγής στο εξωτερικό των νέων επιστημόνων και οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έγιναν κυρίως από γιατρούς, νομικούς, μηχανικούς κα. προκειμένου να επιδοτηθούν, με ποσό που καλύπτει το 100% των επιλέξιμών δαπανών τους, από 5.000 έως 50.000 ευρώ, για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία νέου ή υφιστάμενου αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου συναφούς με την ειδικότητά τους.

Θυμίζουμε πως υπήρχαν δύο κατηγορίες δικαιούχων. Άνεργοι πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της πρόσκλησης (11/2/2016) ασκούσαν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας, ούτε λαμβάνουν σύνταξη γήρατος.

Οι δικαιούχοι πλέον θα κληθούν άμεσα να καταθέσουν το φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε με την κατακύρωση των τελικών αποτελεσμάτων να πραγματοποιηθούν οι εντάξεις και να προχωρήσει η εκταμίευση των πρώτων χρηματοδοτικών ενισχύσεων εντός του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλία με τις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Κ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδας, είχε τα περισσότερα σε αριθμό εγκεκριμένα σχέδια. Από τα 16.193 σχέδια που υποβλήθηκαν σε όλη την επικράτεια, τα 268 δεν επιλέχθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής ενώ 13.481 απορρίφθηκαν λόγω εξάντλησης της συνολικής προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης. Ο συνολικός προϋπολογισμός

Για τις αιτήσεις χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων θα πρέπει το αργότερο έως την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016, οι δικαιούχοι να υποβάλουν τον φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά . Η προθεσμία είναι οριστική και μη τήρησή της οδηγεί στην απόρριψη του επιχειρηματικού σχεδίου. Για όσα επιχειρηματικά σχέδια θεμελιώνεται το δικαίωμα υπαγωγής τους στη δράση θα εκδίδεται άμεσα η σχετική απόφαση ένταξης.

Η σχετική απόφαση δεν αφορά σε οριστική απόφαση ένταξης/ απόρριψης των επιχειρηματικών σχεδίων στη δράση και συνεπώς δεν υποβάλλονται ενστάσεις.    

Όπως ανακοινώθηκε από το υπ. οικονομίας παρά τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν, η αξιολόγηση τους ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα και με περιορισμένο κόστος, ως αποτέλεσμα των απλουστεύσεων που εισήχθησαν στη διαδικασία υποβολής. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων ενίσχυσαν τη διαφάνεια, διασφαλίζοντας την ισότιμη αντιμετώπιση προς όλους.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν και οι λίστες σχεδίων για τις άλλες τρείς δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ για τις οποίες για την ώρα γνωρίζουμε πως  

* ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (100% χρηματοδότηση): Υποβλήθηκαν 5.626 προτάσεις, εντοπισμένες κατά κύριο λόγο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ιδιαίτερα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αφορούσε τομείς που έχουν επισημανθεί ως βασικοί τομείς προτεραιότητας στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: προπάντων τον τομέα των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής, αλλά και τους τομείς της αγροδιατροφής ή της υγείας.

* ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΜΜΕ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ (50% χρηματοδότηση): Ο τουρισμός αποτελεί κι εκείνος έναν τομέα προτεραιότητας, στον οποίο η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και για τις προοπτικές του οποίου είναι κρίσιμη η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν 2.552 υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις, προπάντων από τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές όπως το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και το Ιόνιο.

* ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ (50% χρηματοδότηση): Η δράση συνάντησε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, που δεν αποτυπώνεται μονάχα στον αριθμό των αιτήσεων (9.577), αλλά και στον συνολικό προϋπολογισμό των επενδυτικών σχεδίων που κατατέθηκαν (πάνω από 1 δισ. ευρώ). Οι ενδιαφερόμενοι είναι δηλαδή διατεθειμένοι να επενδύσουν σημαντικά ίδια κεφάλαια για την αναβάθμιση των επιχειρήσεων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass