Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ "ΨΑΛΙΔΙ" ΣΕ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Συστάσεις για κατάργηση 15 προνοιακών επιδομάτων

* Μπλόκο θεσμών στο σχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα - Επιμένουν για συντελεστή 90%

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2016 10:06

Mετά την πρόταση για αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να ταράξει ξανά τα νερά.

Σε έκθεσή της ουσιαστικά συστήνει την κατάργηση σειράς επιδομάτων που παίρνουν σήμερα χιλιάδες Έλληνες. Τα 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση σύμφωνα με τη "Ναυτεμπορική" είναι τα εξής: Το επίδομα θέρμανσης, παροχές διακοπών σε ανέργους, καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ, προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ, δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ, προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας, προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες, οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου και διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι' αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247,4 εκ. ευρώ.

ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Στο μεταξύ οι θεσμοί φαίνεται να μπλοκάρουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων με την επιβολή κλιμακωτών συντελεστών φορολόγησης 50% έως 60%, ανάλογα με το ελεγκτικό στάδιο που βρίσκεται η κάθε υπόθεση. Η πρόταση εξετάζεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι δανειστές φέρονται να επιμένουν στη φορολόγηση των κρυφών κεφαλαίων με συντελεστή που φθάνει το 90%.

Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι ένας τέτοιος συντελεστής θα είναι απαγορευτικός για να έχει αποτελεσματικότητα το μέτρο. Σε αυτό το κλίμα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται με στόχο να βρεθεί μια λύση και να μην καθυστερήσει περισσότερο η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Αλλά και γενικότερα, οι διαπραγματεύσεις προχωρούν μετ' εμποδίων, ενώ αύριο «κλείνει» η πρώτη φάση της αξιολόγησης. Όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά και οι αποφάσεις παραπέμπονται για τα μέσα Νοεμβρίου, όταν οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί διπλό ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο για το «καυτό» θέμα των εργασιακών, ενώ συνάντηση όπου θα αποτιμηθεί η πρόοδος που έγινε τις τελευταίες μέρες θα έχει με τους θεσμούς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι συζητήσεις και για τα δημοσιονομικά θέματα είναι δύσκολες, καθώς υπό αυστηρή εξέταση βρίσκονται οι προβλέψεις του προϋπολογισμού 2017, κάτι που παραπέμπει σε ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

        

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass