ΕΙΚΟΝΕΣ "ΧΑΟΥΣ" ΑΠΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ "ΟΥΡΕΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

"Εμφραγμα" στη ΔΕΗ για τη ρύθμιση οφειλών

* Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία ένταξης στο πρόγραμμα διακανονισμού, με την επιχείρηση να ετοιμάζεται για αποσυνδέσεις…

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2016 11:30
Απίστευτες "ουρές" χθες στη ΔΕΗ Λάρισας. Τουλάχιστον 4 -5 ώρες η αναμονή για την εξυπηρέτηση. Οι απειλές της επιχείρησης για διακοπές ρεύματος φαίνεται να πιάνουν τόπο… Απίστευτες "ουρές" χθες στη ΔΕΗ Λάρισας. Τουλάχιστον 4 -5 ώρες η αναμονή για την εξυπηρέτηση. Οι απειλές της επιχείρησης για διακοπές ρεύματος φαίνεται να πιάνουν τόπο…

Του Γιώργου Νούλη

Με τον χρόνο για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών, να μετρά αντίστροφα και με την απειλή για μαζικές διακοπές ρεύματος, να επικρέμεται ως "δαμόκλεια σπάθη", εκατοντάδες Λαρισαίοι συρρέουν μαζικά στο κεντρικό κατάστημα της ΔΕΗ για να καταθέσουν την αίτηση υπαγωγής στον διακανονισμό και να αξιοποιήσουν… την τελευταία, πριν από την αποσύνδεση, ευκαιρία.  

Καθώς η προθεσμία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 36 δόσεις, εκπνέει την προσεχή Δευτέρα 31 Οκτωβρίου και το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης, προς το παρόν, δεν είναι ορατό, η αυξημένη προσέλευση των πολιτών, συνοδεύεται, με απίστευτη ταλαιπωρία, ένταση, φωνές και πολύωρη αναμονή.

Ενδεικτικό της εικόνας "χάους" που παρατηρείται, είναι ότι η αναμονή ξεπέρασε χθες τις 4-5 ώρες, καθώς από τα ξημερώματα και πριν από το άνοιγμα των γραφείων, ένας μεγάλος αριθμός πολιτών έσπευσε να λάβει σειρά προτεραιότητας για να εξυπηρετηθούν… ταχύτερα.

"Ήρθα στις 8 το πρωί, πήρα αριθμό 147 και τώρα, 10.30 το πρωί, εξυπηρετείται το νούμερο 45…" δήλωνε αγανακτισμένος, ένας πολίτης στην "Ε", αδυνατώντας να κατανοήσει "γιατί η επιχείρηση δεν έχει μεριμνήσει να αξιοποιήσεις ακόμη περισσότερους υπαλλήλους στον διακανονισμό οφειλών"...

Με δεδομένο ότι απομένει πλέον μία ακόμη εργάσιμη μέρα για την υποβολή της αίτησης, καθώς μεσολαβεί η σημερινή αργία και το Σαββατοκύριακο, η ΔΕΗ την ερχόμενη Δευτέρα θα αναστενάξει στην κυριολεξία… Εκτός και αν η ρύθμιση παραταθεί για λίγες ακόμη ημέρες…

Σε κάθε περίπτωση, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η ανταπόκριση στη ρύθμιση, το τελευταίο διάστημα ξεπέρασε κάθε προσδοκία τόσο από οικιακούς όσο και από εμπορικούς πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό, όπως έλεγαν στελέχη της επιχείρησης, πως ρυθμίστηκαν οφειλές εκατομμυρίων, τόσο από αυτούς που χρωστούσαν έως 1000 ευρώ όσο και από αυτούς που χρωστούσαν πάνω από 3.000 ευρώ. Πάντως ο μεγάλος πονοκέφαλος της ΔΕΗ είναι η περιορισμένη ανταπόκριση των καταναλωτών με χαμηλές οφειλές μέχρι 500 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία πελατών, που είναι η πιο πολυπληθής αλλά και εκείνη με τις μεγαλύτερες δυσκολίες αποπληρωμής. Ωστόσο στο στόχαστρο η ΔΕΗ δεν έχει ακόμη τους μικρούς οφειλέτες αλλά εκείνους που οφείλουν ποσά από 2.000 ευρώ και πάνω τους οποίους η επιχείρηση ευθέως έχει προειδοποιεί με άμεση διακοπή ρεύματος.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα διακανονισμού, να σημειώσουμε πως οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν στη ρύθμιση με αποπληρωμή σε 36 έντοκες μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή. Στη ρύθμιση εντάσσονται για το υπόλοιπο της οφειλής τους και εκείνοι οι πελάτες, οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό των οφειλών τους με βάση το παλαιότερο πρόγραμμα. Η καταβολή της 1ης δόσης πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού.

ΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΚΛΟΠΕΣ

Παρενθετικά να θυμίσουμε πως ρυθμίζονται ακόμη και τα χρέη όσων έχουν κάνει παρέμβαση στο μετρητή τους. Όσοι "πείραξαν" το ρολόι τους έχουν τη δυνατότητα επανασύνδεσης με προκαταβολή ίση με το 15% της οφειλής και εξόφληση του υπολοίπου σε 12 δόσεις. Από την άλλη, πελάτες με ρευματοκλοπή, οφείλουν να καταβάλλουν άμεσα το 50% της οφειλής και το υπόλοιπο θα εξοφλείται σε 4 μηνιαίες δόσεις.

ΕΥΑΛΩΤΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο μητρώο των ευάλωτων πελατών, η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού. Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό 200 ευρώ, θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των 50 ευρώ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ευάλωτων πελατών με ρευματοκλοπή. Επιπλέον, στους ευάλωτους πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (εξαιρούνται περιπτώσεις παραβατικών συμπεριφορών, όπως ρευματοκλοπές).

ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

Είναι απαραίτητο, μαζί με τις δόσεις, να εξοφλούνται και οι τρέχοντες λογαριασμοί που θα εκδοθούν μετά την ημερομηνία σύναψης του διακανονισμού εμπρόθεσμα. Σε περίπτωση μη τήρησης διακανονισμού, αν δηλαδή στη διάρκεια ενός έτους δεν καταβληθεί μία δόση, ο διακανονισμός συνεχίζεται κανονικά από τον επόμενο μήνα. Αν όμως μέσα σ΄ ένα χρόνο δεν καταβληθούν περισσότερες από μία δόσεις, ο διακανονισμός εξακολουθεί να ισχύει με την προϋπόθεση καταβολής όλων, πλην μιάς, των οφειλομένων δόσεων.

Τέλος σημειώνεται πως αν κοπεί το ρεύμα για την επανασύνδεση πρέπει να καταβληθεί το 30% της οφειλής και το υπόλοιπο να εξοφληθεί σε 8 δόσεις.  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass