ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΣΤΕΙ ΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ

Υπό προϋποθέσεις… οι αυξήσεις στους μισθούς

* Στους 173.526 οι επιδοτούμενοι του ΟΑΕΔ τον Δεκέμβριο - 858.125 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων

Δημοσίευση: 13 Φεβ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:53

 
Υπέρ της αποκατάστασης των μισθών υπό προϋποθέσεις και κατόπιν διαλόγου εμφανίζονται οι επιχειρηματικοί φορείς της Λάρισας. Εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών του νομού ζητούν από το υπουργείο Εργασίας αναπτυξιακά κίνητρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και  συνδυαστικά παράλληλα μέτρα, φορολογικά και ασφαλιστικά, με την αύξηση του κατώτατου μισθού. 
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Δημ. Αδάμ, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Γιώργος Τσιαπλές αλλά και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κ. Δημ. Παληογιάννης στις ετήσιες εκδηλώσεις κοπής πίτας  των φορέων, εμφανίστηκαν υπέρμαχοι της αύξησης του κατώτατου μισθού, ως κίνητρο αναθέρμανσης της οικονομίας με την προϋπόθεση βεβαίως της υιοθέτησης περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσής τους.  Όπως εξήγησαν "ο υψηλότερος κατώτατος μισθός θα τόνωνε τη ζήτηση, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη στα χαμηλότερα εισοδήματα εν συγκρίσει με τα υψηλότερα. Η ενίσχυση της κατανάλωσης θα «δημιουργούσε» νέο εισόδημα για τις επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα οδηγούσε σε αύξηση της απασχόλησης". 
 Τη ίδια στιγμή έρευνα της εταιρείας Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρωπίνου Δυναμικού People for Business δείχνει ότι το 89% των επιχειρήσεων δεν βλέπει αρνητικά την αύξηση του βασικού μισθού, με την προϋπόθεση όμως ότι αυτή συνδέεται με την ενίσχυση των δεξιοτήτων που αναζητούν στην ελληνική αγορά εργασίας και που επί του παρόντος δεν βρίσκουν εύκολα. Επισημαίνουν επιπλέον ότι η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων συμβάλλει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και κατά συνέπεια στην αύξηση των αποδοχών – και όχι απαραίτητα μόνο στο επίπεδο του βασικού μισθού. Το 75% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι η αύξηση του βασικού μισθού θα επηρεάσει σε βραχυπρόθεσμη βάση το βιοτικό επίπεδο των χαμηλόμισθων, όμως μακροπρόθεσμα δεν συμβάλλει, εφόσον εφαρμοστεί μεμονωμένα, στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και στη μείωση της ανεργίας. Μόλις το 4% ανέφερε ότι η αύξηση του βασικού μισθού συμβάλλει μεμονωμένα στην ανάπτυξη, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει το 21% των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η μεμονωμένη αύξηση του βασικού μισθού στα 751 ευρώ θα οδηγήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας, όσο η κατάσταση στην οικονομία παραμένει ρευστή.
ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, πληθαίνουν οι επιχειρήσεις που προχωρούν στην υπογραφή νέων επιχειρησιακών συμβάσεων που οδηγούν σε μειώσεις μισθών και το 2015. Ήδη, όσες επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφηκαν εντός του Ιανουαρίου, προβλέπουν μείωση μισθών με εξαίρεση μία, σύμφωνα με την οποία οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 1,5%. Στο υπουργείο Εργασίας γίνονται συνεχώς καταγγελίες για πιέσεις σε εργαζόμενους, ώστε να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών ή και μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής, ακόμη και σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, κλάδων, όπως αυτός των τροφίμων, οι οποίοι υπέστησαν ηπιότερα τις επιπτώσεις της κρίσης. Να σημειώσουμε ότι προσφάτως σε τηλεοπτική εκπομπή ο κ. Σκουρλέτης είχε συστήσει στους εργαζομένους να μην υπογράφουν τις ατομικές συμβάσεις…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass