ΑΚΟΜΗ "ΤΡΕΧΟΥΝ" ΟΙ 600 ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ "Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 1.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ

Το έκτακτο βοήθημα… της υπομονής

* Η απόφαση για τη χορήγησή του δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αλλά είναι ασαφές αν το δικαιούνται όλοι ή μόνον όσοι εξακολουθούν να μένουν άνεργοι…

Δημοσίευση: 02 Νοε 2016 11:55
Για μια ακόμη φορά οι απολυμένοι της επιχείρησης επισκέφθηκαν χθες τον ΟΑΕΔ και ζήτησαν να μην εξαιρεθεί κανείς από το επίδομα που έπρεπε να το είχαν λάβει από το 2014 Για μια ακόμη φορά οι απολυμένοι της επιχείρησης επισκέφθηκαν χθες τον ΟΑΕΔ και ζήτησαν να μην εξαιρεθεί κανείς από το επίδομα που έπρεπε να το είχαν λάβει από το 2014

Του Γιώργου Νούλη

Δυόμισι περίπου χρόνια χρειάστηκαν να περιμένουν οι 600 πρώην εργαζόμενοι των "Σ/Μ Λάρισα" για να λάβουν το βοήθημα των 1.000 ευρώ, που δίνει ο ΟΑΕΔ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε απολυμένους από επιχειρήσεις που βάζουν "λουκέτο", προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υπηρεσίες τους.

Αν και σε απολυμένους άλλων επιχειρήσεων (πχ. Ηλεκτρονική Αθηνών, Πυρσός ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ κ.α.) το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγήθηκε αυθωρεί και παραχρήμα, για τους εκατοντάδες πρώην εργαζόμενους της τοπικής αλυσίδας επιφυλάχτηκε διαφορετική αντιμετώπιση καθώς από το 2014 που το διεκδικούν μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκε η "έγκριση". Αλλά και αυτή είναι… διάτρητη καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη χορηγηθεί σε όλους τους πρώην εργαζόμενους!

Και αυτό, η σχετική υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, δεν διευκρινίζει επακριβώς τις προϋποθέσεις χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης και δεν ξεκαθαρίζει αν τη δικαιούνται όλοι ανεξαιρέτως οι πρώην εργαζόμενοι ή μόνον όσοι αυτή τη στιγμή παραμένουν άνεργοι. Σήμερα αρκετοί εκ των εργαζομένων της εταιρίας, βρήκαν στην πορεία του χρόνου απασχόληση και δεν θεωρούνται άνεργοι. Η υπουργική απόφαση καθορίζει τη διαδικασία λήψης επιδόματος, αποφεύγοντας, προφανώς από κεκτημένη ταχύτητα και όχι από σκοπιμότητα, την αποσαφήνιση αυτής της παραμέτρου… Πιθανότατα η κοινή υπουργική απόφαση Εργασίας, Οικονομικών και Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Β 3455/903) αποτελεί "copy -paste" αντίστοιχων αποφάσεων για άλλες επιχειρήσεις, που έλαβαν το επίδομα μέσα σε δύο μήνες και δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα των απολυμένων της τοπικής επιχείρησης, που τελούν ακόμη σε αναμονή…

ΕΣΠΕΥΣΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΟΑΕΔ

Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του συλλόγου υπαλλήλων-εμποροϋπαλλήλων του ν. Λάρισας με εκπροσώπους του σωματείου επισκέφθηκε χθες το πρωί την περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ κ. Όλγα Τσιούρβα από την οποία ζήτησαν, καταθέτοντας και σχετικό υπόμνημα, να προωθήσει στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού και στο Υπ. Εργασίας, το αίτημα να μην εξαιρεθεί κανείς του επιδόματος, ανεξαρτήτως αν σήμερα εργάζεται…

Η κ. Τσιούρβα, δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο συμβούλιο του Οργανισμού και πως θα εισηγηθεί θετικά ώστε το αίτημα να ικανοποιηθεί.

Σημειώνεται πως στο υπόμνημα που παρέδωσε η πρόεδρος του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων κ. Α. Δασκαλάκη επισημαίνονται μεταξύ άλλων πως "μετά από αίτηση του συλλόγου και των πρώην εργαζόμενων της τοπικής αλυσίδας "ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ ΑΒΕΕ" δημοσιεύτηκε στις 26/10 στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση (ΦΕΚ Β 3455/903), για την χορήγηση του έκτακτου εφάπαξ οικονομικού βοηθήματος 1000 ευρώ.

Η ΚΥΑ δεν περιγράφει ακριβώς τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι απολυμένοι της τοπικής αλυσίδας ΣΜ προκειμένου να πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το εν λόγω βοήθημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία από τους ίδιους αν θα το λάβουν μόνο όσοι εξακολουθούν να μένουν άνεργοι ή όλοι όσοι απολύθηκαν από την εν λόγω επιχείρηση.

Να θυμίσουμε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις απολυμένων, το αίτημά τους έγινε δεκτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφότου πτώχευσε η επιχείρηση π.χ. Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ, Πυρσός ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΥ ΑΕ κτλ, και είναι λογικό να μην είχαν βρει κάπου αλλού να απασχοληθούν μέχρι να λάβουν το έκτακτο αυτό επίδομα.

Στην περίπτωση των απολυμένων από τα "ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ" όμως, έχουν μεσολαβήσει 2,5 χρόνια από τότε που έκλεισε η επιχείρηση (υπαγωγή στο άρθρο 99), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους πρώην εργαζομένους να έχουν ψάξει να απασχοληθούν κάπου αλλού, σε κάποια άλλη επιχείρηση του κλάδου ή σε άλλο κλάδο, άρα κάποιοι από αυτούς σήμερα να εργάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες της οικογένειας.

Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι το αίτημά μας αυτό έχει κατατεθεί στο Υπ. Εργασίας, αλλά και στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ τρεις φορές το προηγούμενο διάστημα, αιτούμαστε την έκτακτη αυτή επιχορήγηση να την λάβουν όλοι όσοι αναγράφονται στον πίνακα που έχουμε στείλει, αφού βεβαίως ελεγχθεί από την αρμόδια υπηρεσία, η εργασιακή σχέση τους με την επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, ήταν απλήρωτοι πριν πτωχεύσει η επιχείρηση για τουλάχιστον 1 χρόνο, όπως επίσης ότι δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις της απόλυσής τους. Το μόνο που έχουν εισπράξει τα τελευταία 4 χρόνια, είναι το ταμείο της επίσχεσης, όσοι έκαναν χρήση και το ταμείο λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη".

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της πτώχευσης της επιχείρησης βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της αναγγελίας των απαιτήσεων των εργαζομένων. Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται η ανάρτηση του προσωρινού πίνακα με τις αναγγελίες των απαιτήσεων και από εκεί και μετά, για διάστημα 30 ημερών, προβλέπεται η διαδικασία της ανακοπής, λόγω ενστάσεων που τυχόν υπάρχουν από τους εργαζόμενους, οπότε η όλη διαδικασία θα καθυστερήσει.

Όσον αφορά στην ακίνητη περιουσία της εταιρείας η οποία ήδη βγαίνει σε πλειστηριασμό, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τον επιχειρηματικό κόσμο, τουλάχιστον για την πλειοψηφία των καταστημάτων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει "παγώσει". Στους εργαζόμενους οφείλονται αρκετά χρήματα αλλά για όλους αυτούς τους λόγους η είσπραξή τους καθυστερεί. Και για το έκτακτο βοήθημα το οποίο ήδη θα έπρεπε να δοθεί μόλις τώρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες…

ΠΩΣ ΘΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ

Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, όπως αναφέρεται στην υπ. απόφαση, θα γίνει μετά την προσκόμιση καταλόγου από το σωματείο των εργαζομένων και σχετικού ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, βάσει του οποίου θα προκύπτει η εργασιακή σχέση με την επιχείρηση και η τυχόν άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης εργασίας εκ μέρους του εργαζόμενου, στον οποίο θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

- Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο κάθε δικαιούχου.

- Ο αριθμός της αστυνομικής του ταυτότητας ή ο αριθμός διαβατηρίου προκειμένου περί αλλοδαπών.

- Ο ΑΜΚΑ, ο ΑΦΜ και ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού του (με πρώτο όνομα του δικαιούχου της ως άνω οικονομικής ενίσχυσης), καθώς και του ΙΒΑΝ. Επιπροσθέτως η απόφαση ορίζει πως δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, οι οποίοι δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο, δικαιούνται να υποβάλουν ένσταση στο ΔΣ του ΟΑΕΔ.

  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass