ΣΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΘΑ "ΠΕΡΑΣΕΙ" ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η ΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΤΙΜΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Από τον Απρίλιο η μείωση τιμής στο αέριο…

* Καλύπτεται το πρόγραμμα για την αντικατάσταση καυστήρα - Έως 11/2/2015 είχαν υποβληθεί 2.797 αιτήσεις

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2015 10:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:55

Του Γιώργου Νούλη
Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από τον Απρίλιο και μετά δηλαδή, θα διαπιστώσουν μειώσεις στους λογαριασμούς, οι καταναλωτές φυσικού αερίου της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα. Και αυτό γιατί τότε, θα περάσει στο αέριο, η πτώση των τιμών στα πετρελαιοειδή… Προς το παρόν οι καταναλωτές, οικιακοί και εμπορικοί πελάτες, πληρώνουν το αέριο στην ΕΠΑ κατά 6% περίπου φθηνότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014.
Στο μεταξύ το πρόγραμμα αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες, ξεπέρασε κάθε προσδοκία καθώς οι αιτήσεις συμμετοχής που έχουν υποβληθεί κάλυψαν τον  προϋπολογισμό της δράσης που αφορά στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, οπότε το όποιο ενδιαφέρον σύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου, εκδηλώνεται σήμερα, αποτελεί ξεχωριστή διαδικασία από την ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα.
Ειδικότερα,  σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην "Ε" ο διευθυντής εμπορικών δραστηριοτήτων της ΕΠΑ Θεσσαλίας κ. Λεωνίδας Μπακούρας:
* Η τελική τιμή αερίου μετά φόρων προς τον καταναλωτή για τον Ιανουάριο 2015 ανέρχεται σε 0,063058668 €/kWh ή σε 0,714353817 €/Nm3 για χρήση αυτόνομης θέρμανσης ( για οικιακούς πελάτες) και σε 0,064944789 €/kWh ή σε 0,735720556 €/Nm3 για χρήση κεντρικής θέρμανσης/εμπορική( για εταιρικούς πελάτες). Οι τιμές αυτές αποτυπώνουν μια μείωση της τάξεως περίπου 6% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή του προηγούμενου έτους 2014.
* Η πτώση των διεθνών τιμών στα πετρελαιοειδή αναμένεται να επηρεάσει την τιμή αερίου από το 2ο τρίμηνο του 2015 βάσει του κόστους αγοράς αερίου από την ΔΕΠΑ, αλλά στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσδιοριστεί το ποσοστό μείωσης.
Παρενθετικά να σημειώσουμε, πως στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο υπουργός Ενέργειας Παν. Λαφαζάνης, είχε προαναγγείλει πως "στις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξει μείωση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 20% σε δύο δόσεις, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου"… 
Ενημερωτικά να αναφέρουμε επίσης πως η τιμή του πετρελαίου διεθνώς από τις 20 Ιουνίου του 2014, όταν κυμαινόταν στα 107,26 δολάρια το βαρέλι μέχρι σήμερα έχει υποχωρήσει πάνω από 50%. Χθες ειδικά η τιμή του διαμορφωνόταν πάνω από τα 52 δολάρια το βαρέλι, ενώ στα μέσα Ιανουαρίου είχε φτάσει στα 45,89 δολάρια το βαρέλι, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. 
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΥΣΤΗΡΑ
 Για πρόγραμμα επιδότησης αλλαγής καυστήρα, έγινε γνωστό πως "έως 11/02/2015, είχαν υποβληθεί 2.797 αιτήσεις συμμετοχής στη δράση «αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου σε κατοικίες». Οι δεσμεύσεις των σχετικών ποσών επιχορήγησης πραγματοποιούνται έως εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων, τηρώντας σειρά προτεραιότητας στη σειρά κατάθεσης των αιτήσεων ένταξης και της υποβολής των αντίστοιχων δικαιολογητικών. Σύμφωνα με τον αριθμό των υποβληθέντων αιτήσεων συμμετοχής, εκτιμάται ότι καλύπτεται ο προϋπολογισμός της δράσης που αφορά την Περιφέρεια της Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι όσοι νέοι πελάτες επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης και παροχής αερίου και ταυτόχρονα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αερίου, αποτελεί μια διακριτή διαδικασία από αυτή της ένταξης στη δράση". Εν ολίγοις δηλαδή οι αιτήσεις σύνδεσης  παροχής φυσικού αερίου είναι ανεξάρτητες του προγράμματος αυτού, μιας και έχει υπερκαλυφθεί. Επί του θέματος, να αναφέρουμε ότι και οι τρεις Εταιρίες Παροχής Αερίου  (Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) που διαχειρίζονται το πρόγραμμα είχαν ζητήσει από την πρώην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ την εξεύρεση επιπλέον πόρων για τη συνέχιση του προγράμματος και το 2015. Αυτό όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια της νέας ηγεσίας του υπουργείου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση…
 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass