ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ "ΠΑΓΩΣΟΥΝ" ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

"Ανάσα" για άνεργους δανειολήπτες του ΟΕΚ

* Η υποβολή των αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός των ημερών - Τι ισχύει σήμερα για την εξόφληση των δανείων του πρώην ΟΕΚ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2016 12:00
Τουλάχιστον για 12 μήνες αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων… Τουλάχιστον για 12 μήνες αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων…

Του Γιώργου Νούλη

Εν αναμονή της απόφασης του Υπ. Εργασίας που θα εξειδικεύσει τους όρους και τις λεπτομέρειες της εφαρμογής της ρύθμισης των δανείων του ΟΕΚ, τόσο για το "πάγωμα" των δόσεων όσο και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών ή επιβαρύνσεων (όπως τόκων υπερημερίας, προσαυξήσεις, πρόστιμα κ.ά.) βρίσκονται οι άνεργοι δανειολήπτες του ν. Λάρισας.

Η σχετική απόφαση μπορεί να δημοσιεύτηκε στο τέλος του περασμένου μήνα στο ΦΕΚ (Α205 ν.4430/2016) αλλά η έναρξη της υποβολής των αιτήσεων θα ξεκινήσει εντός των προσεχών ημερών με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες της ρύθμισης.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι μεγάλο και ο ΟΑΕΔ Λάρισας γίνεται καθημερινά δέκτης πολλών τηλεφωνημάτων από δανειολήπτες που ζητούν να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της ρύθμισης και κυρίως για το πότε θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων. Η σχετική ρύθμιση αν και δεν καλύπτει όλους τους δανειολήπτες του ΟΕΚ, παρά μόνον τους εγγεγραμμένους ανέργους, δημιουργώντας μια αίσθηση αδικίας από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως θα δρομολογούσε διαδικασίες για όλους όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των πάσης φύσεως στεγαστικών παροχών, ωστόσο αναμένεται να δώσει "ανάσα" στους δικαιούχους καθώς θα αποτραπεί η περεταίρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων και τόκων υπερημερίας.

Σημειώνεται πως καθολικός διάδοχος των υποχρεώσεων και προγραμμάτων του ΟΕΚ είναι από το 2012, ο ΟΑΕΔ και τα δάνεια που έχει χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας εξυπηρετούνται από την υπηρεσία ΚΠΑ2 της Λάρισας.

Πάντως σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρα 65 και 66) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, προβλέπονται τα εξής:

ΠΑΓΩΜΑ ΔΟΣΕΩΝ

1.Δανειολήπτης του τέως Ο.Ε.Κ., στον οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο αποκλειστικά από το στεγαστικό κεφάλαιο του για αποπεράτωση, επέκταση, αναμόρφωση, επισκευή, αγορά ή ανέγερση κατοικίας ή έχει παραχωρηθεί κατοικία ή αγορασμένο διαμέρισμα, μπορεί με αίτησή του προς τον ΟΑΕΔ να ζητήσει την αναστολή για χρονικό διάστημα 12 μηνών της πληρωμής των μηνιαίων δόσεων του άληκτου κεφαλαίου, με αντίστοιχη άτοκη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δόσεων αυτών, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της είναι τουλάχιστον από τετραμήνου εγγεγραμμένος στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργος, επιδοτούμενος ή μη, ή μακροχρόνια άνεργος.

2. Ένα μήνα πριν από τη λήξη του παραπάνω 12μήνου, ο δικαιούχος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει 12μηνη παράταση της αναστολής που του χορηγήθηκε κατά την προηγούμενη παράγραφο, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο του Ο.Α.Ε.Δ. ως άνεργος τουλάχιστον για 4 μήνες ή συνεχίζει να είναι μακροχρόνια άνεργος.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΟΣΕΩΝ

Σχετικά με ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δόσεων, ο άνεργος δανειολήπτης, μπορεί με αίτηση του προς τον ΟΑΕΔ έως τις 31 Μαρτίου του 2017 να ζητήσει:

α) Την εξόφληση μέρους ή ολόκληρου του ποσού της οφειλής του, που κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού (στις 31 Οκτωβρίου 2016 δηλαδή) έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, καθώς και των παντός είδους επιβαρύνσεων, είτε εφάπαξ με ποσοστό έκπτωσης 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων.

Ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 6 και μεγαλύτερος από 24 και το ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100 ευρώ. Η έκπτωση για τμηματική καταβολή χορηγείται με την έγκριση της ρύθμισης. Μη καταβολή δόσης επιτρέπεται μόνο 4 μη συνεχόμενες φορές ή 3 συνεχόμενες φορές και επιμηκύνει κατ’ αντίστοιχο αριθμό μηνών την ρύθμιση. Κάθε άλλη παράβαση όρου της ρύθμισης συνεπάγεται την έκπτωση του οφειλέτη από τη ρύθμιση και την αναβίωση της οφειλής στην προ της ρύθμισης κατάσταση, άνευ εκπτώσεων, αφού αφαιρεθούν τα έναντι της ακυρωθείσας ρύθμισης καταβληθέντα ποσά. Το άληκτο ποσό της οφειλής αποπληρώνεται κατά τα προβλεπόμενα στη αρχική σύμβαση που έχει υπογραφεί.

β) Την εφάπαξ εξόφληση των ετήσιων δόσεων με ποσοστό έκπτωσης 3% επί της ετήσιας δόσης για το πρώτο έτος προεξόφλησης, αυξανόμενο κατά 3% για κάθε επόμενο έτος προεξόφλησης, εφόσον η οφειλή του είναι ενήμερη ή έχει γίνει ρύθμιση εφάπαξ καταβολής στη ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ως ετήσια δόση θεωρείται το ποσό που προκύπτει στο τέλος του έτους, μετά την άθροιση των επί μέρους δόσεων.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Πάντως όπως έχει ειπωθεί με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των δανειοληπτών, ώστε να ανταποκριθούν στην εξόφληση των χορηγηθέντων δανείων και θα πρέπει να διερευνηθεί η επίλυση του θέματος με νέα ρύθμιση για όλες τις περιπτώσεις των δανείων. Σημειώνεται ότι για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ ισχύουν σήμερα οι παρακάτω ρυθμίσεις:

Σε όσους έχει χορηγηθεί δάνειο, από κεφάλαια του ΟΕΚ, για επισκευή – αποπεράτωση, από τον Σεπτέμβριο του 1999 και μετά ισχύει ο Ν. 3518/2006 σύμφωνα με τον οποίο δικαιούνται να εξοφλήσουν εφάπαξ το μη ληξιπρόθεσμο ποσό με έκπτωση 20%. Σε όσους έχει χορηγηθεί δάνειο, από κεφάλαια του ΟΕΚ, για αγορά ή ανέγερση κατοικίας, μπορούν μετά από παρέλευση 2ετίας και πριν τη συμπλήρωση 5ετίας από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, να εξοφλήσουν εφάπαξ το μη ληξιπρόθεσμο ποσό με έκπτωση 40%.

Σε όσους έχει παραχωρηθεί έτοιμη κατοικία, μπορούν πριν τη συμπλήρωση 5ετίας από την έκδοση του οριστικού παραχωρητηρίου, να εξοφλήσουν εφάπαξ το ληξιπρόθεσμο και μη ληξιπρόθεσμο ποσό από το προσδιορισθέν τίμημα της κατοικίας, με έκπτωση 40%.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass