Στα τέλη Φεβρουαρίου «ανοίγουν» 52.000 θέσεις εργασίας σε δήμους - Δημόσιο

Δημοσίευση: 16 Φεβ 2015 20:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:57

 

 

Του Γιώργου Μακρή

Στα τέλη Φεβρουαρίου ξεκινά το πρόγραμμα κοινωφελούς απασχόλησης, δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνάντηση που είχε σήμερα με το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο που υλοποιείται με τη συγκεκριμένη μορφή καθώς, όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια υπουργός κα Ράνια Αντωνοπούλου, για τη συνέχιση των προγραμμάτων αυτών θα πρέπει να υπάρξει  «καλύτερος προγραμματισμός, όροι, στόχευση, αποδοτικότητα και παραγωγικότητα».  

Αναφερόμενη στο τρέχον πρόγραμμα η κα Αντωνοπούλου είπε πως  η κυβέρνηση πήρε τη «σκυτάλη», αλλά δεν μπορεί να την αφήσει να πέσει από τα χέρια της και εξήγησε πως στο Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας», που αφορά περίπου σε 52.000 θέσεις εργασίας σε δήμους και ορισμένους τομείς του δημοσίου, δεν υπήρξε σωστός προγραμματισμός.

«Σε 5 μήνες από τώρα, που θα ξεκινήσει η επόμενη περίοδος, ο επόμενος κύκλος, θα το συζητήσουμε, και θα δείτε, πως θα υπάρξει πιο ορθολογικός καταμερισμός των πόρων» δεσμεύτηκε εκφράζοντας την βεβαιότητά της για σωστή συνεργασία και συμφωνία με τους δήμους.

Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ κατέθεσε υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζητώντας την αύξηση του αριθμού των θέσεων κατά 2.000. Τόσο το σχετικό ζήτημα όσο και τα υπόλοιπα  αιτήματα που συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, συμφωνήθηκε να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης της ομάδας εργασίας που θα συσταθεί και θα αποτελείται από εκπροσώπους και της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Κοινωνικής Εργασίας και Αλληλεγγύης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γ. Πατούλης, «ο υπουργός κ. Σκουρλέτης αναγνώρισε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία του υπουργείου με τους δημάρχους προκειμένου να δοθεί μια νέα ώθηση σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη αυτή και είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο, για το συνολικό επανασχεδιασμό των προγραμμάτων. Εξίσου θετικά βλέπουμε και τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού κας Αντωνοπούλου ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ μας, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση δράσεων και προγραμμάτων που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η Αυτοδιοίκηση α’ Βαθμού αποτελεί βασικό πυλώνα για την υλοποίηση αποτελεσματικών κοινωνικών πολιτικών και δράσεων».

ΝΕΟ ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση το ΔΣ της ΚΕΔΕ έκανε ειδική αναφορά στο νέο ΕΣΠΑ και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο τονίζοντας ότι η Αυτοδιοίκηση διεκδικεί  πόρους και πρωταγωνιστικό ρόλο σε συγκεκριμένα προγράμματα και δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:

-«Για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο  «Επισιτιστική και Βασική Υλική Συνδρομή για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Άπορους» 2014-2020, καταρχήν οι δήμοι να έχουν το πρώτο ρόλο ως «επικεφαλής εταίροι» . Ενώ επιπλέον ζήτησε η κατανομή του προϋπολογισμού  του να είναι οριζόντια βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας, του ποσοστού φτώχειας, αλλά και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων των ΟΤΑ.

- Τη συνέχιση του υφιστάμενου προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την επέκτασή του ως προς την παροχή υπηρεσιών και στα ΑΜΕΑ.  Επίσης ζητά να αποσαφηνιστεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο της διάδοχης μορφής του, δηλαδή των προγραμμάτων «Κατ΄ οίκον φροντίδα Συνταξιούχων» και «Κατ΄ οίκον Κοινωνική Φροντίδα».

- Για τη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ- ΚΔΑΠ/ΜΕΑ), η ΚΕΔΕ ζητά αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος από 200.000.000 ευρώ σήμερα, στα 250.000.000 ευρώ ώστε αφενός να διασφαλισθεί η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων δομών και στο μέλλον, αφετέρου, να ενταχθούν και νέες δομές στο πρόγραμμα. Καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη του προγράμματος, ώστε να υπάρξει σωστός προγραμματισμός από πλευράς  Δήμων .

- Τη συνέχιση του προγράμματος για τα ΚΗΦΗ και τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑΜΕΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass