ΥΠΟΙΚ: ΟΣΑ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΠΕΡΥΣΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ

Καμία αλλαγή στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ

* Από του χρόνου νέο σύστημα υπολογισμού για κάθε όχημα ξεχωριστά - Πώς θα τα εκτυπώσετε…

Δημοσίευση: 19 Νοε 2016 11:10

Όσα πλήρωσαν πέρυσι οι ιδιοκτήτες οχημάτων, τα ίδια ακριβώς θα πληρώσουν και φέτος για τα τέλη κυκλοφορίας.

Το μήνυμα αυτό έστειλαν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας στο συρτάρι τα σχέδια του τέως αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, τα οποία προέβλεπαν μειώσεις για τα παλαιά και μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., με παράλληλες αυξήσεις τελών για τα καινούργια άνω των 2.000 κυβικών.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν ότι αφού ελήφθησαν υπόψη όλα τα τρέχοντα δεδομένα και οι ανάγκες της αγοράς για σταθερότητα και ασφάλεια, «κρίθηκε σκόπιμο να μη γίνουν αυτή τη στιγμή βεβιασμένες τροποποιήσεις». Επί του παρόντος, λοιπόν, δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή και αναμένεται εντός των ημερών να αναρτηθούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2017 στο Taxis. Στον πίνακα που παραθέτουμε μπορείτε να δείτε τι θα πληρώσετε. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα νέα τέλη τα οχήματα κατηγοριοποιούνται με βάση το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα έως το 2000, ταξινόμηση 2001-2005 και   ταξινόμηση από το 2006 και μετά. Τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2010 το ύψος των τελών τους καθορίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων τους.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Το θέμα των αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας όμως δεν κλείνει οριστικά. Όπως ανέφεραν, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επεξεργασία των δεδομένων και τη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών (π.χ. με αυτόματη μείωση του ύψους των τελών ανά έτος με τη χρήση σχετικού συντελεστή παλαιότητας).

Αυτό το σενάριο, όμως θα αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2018 και όπως διευκρινίστηκε υποστήριζαν με το νέο σύστημα:

* θα καλυφθεί η ανάγκη για την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού του ύψους των τελών κυκλοφορίας

* θα αρθούν οι αδικίες του τρέχοντος εφαρμοζόμενου συστήματος σε μεγάλο βαθμό

* θα εξυπηρετήσει τον πολιτικό στόχο, ο οποίος είναι η δικαιότερη και αντιπροσωπευτικότερη κατανομή των βαρών στους πολίτες της χώρας.

ΠΩΣ ΕΚΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ

Λογικά εντός των επόμενων ημερών αν όχι ωρών θα ανοίξει στο taxis (www.gsis.gr) η εφαρμογή για την εκτύπωση των τελών αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Συμπληρώνοντας το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας, θα μπορείτε να τα τυπώσετε. Θυμίζουμε πως τα τέλη πληρώνονται εφάπαξ μέχρι το τέλος τους έτους σε όλες τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ καθώς και μέσω web banking με τη χρήση της σχετικής ταυτότητας οφειλής που θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.

Οι τράπεζες πάντως θα δώσουν στους κατόχους πιστωτικών καρτών τη δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας από 6 - 12 άτοκες δόσεις. Για όσους δεν πληρώσουν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπεται η επιβολή προστίμου ίσου με την αξία τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass