ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΛΗΘΗΚΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 3.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 19 ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΕ Η ΙΔΙΑ

«Ακάλυπτοι» στο διαδίκτυο κάτοχοι τραπεζικών καρτών

* Μόνο σε μία ιστοσελίδα εντοπίσθηκαν κλεμμένα στοιχεία από 127.000 κάρτες διάφορων τραπεζών και χωρών * Συνελήφθη 20χρονος Λαρισαίος

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2016 14:50

«Απροστάτευτοι» στον κόσμο του διαδικτύου αποδεικνύεται πως είναι οι κάτοχοι τραπεζικών καρτών.

Η σύλληψη ενός 20χρονου από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας επιβεβαίωσε πως κάθε άλλο παρά απόρρητοι είναι οι κωδικοί ασφαλείας των κατόχων καρτών, αφού στο διαδίκτυο, έναντι μικρού μάλιστα χρηματικού ποσού, «διατίθενται» πιστωτικές κάρτες διάφορων τραπεζών μέσω των οποίων γίνονται αγορές εν αγνοία φυσικά των πραγματικών κατόχων.

Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν 30χρονη Λαρισαία, ελεύθερη επαγγελματίας, διαπίστωσε πως χρεώθηκε περί τις 3.000 ευρώ στην κάρτα της για 19 συναλλαγές που δεν έπραξε ποτέ η ίδια. Με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας να οδηγείται στη σύλληψη 20χρονου Λαρισαίου, ενώ από την έρευνα της υπόθεσης προέκυψε ότι μόνο σε μία ιστοσελίδα εντοπίσθηκαν κλεμμένα στοιχεία (κωδικοί πρόσβασης κλπ) από 127.000 τραπεζικές κάρτες από την Ελλάδα και αρκετές ακόμη χώρες.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης ενισχύει παράλληλα τα ερωτηματικά που αφορούν στο πώς «κυκλοφορούν» στοιχεία στο διαδίκτυο και στο πώς τελικά οι τράπεζες διασφαλίζουν τους πελάτες τους και τις συναλλαγές.

Η δράση του 20χρονου Λαρισαίου εκτιμάται πως αποτελεί «πτυχή» του όλου δικτύου, που μέσω αρκετών ιστοτόπων δρα σε όλο τον κόσμο. Οι χρεώσεις της πιστωτικής κάρτας πολιτών μέσω του διαδικτύου για αγορές που δεν πραγματοποιήθηκαν από τους ίδιους θεωρούνται από τις συνηθέστερες μορφές διαδικτυακής απάτης με τη διαφορά ότι όπως αποδείχθηκε από την υπόθεση της Λάρισας, επιτήδειοι «χάκαραν» δεδομένα καρτών, που εκδόθηκαν πολύ πρόσφατα. Χρεώνοντας έτσι συναλλαγές σε κάρτες, προτού καλά – καλά τις παραλάβουν στα χέρια τους οι πραγματικοί κάτοχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στις επίμαχες ιστοσελίδες και με αυστηρές δικλείδες ασφαλείας προφανώς για να μην εντοπίζονται τα ηλεκτρονικά «ίχνη» των δραστών από τις διωκτικές αρχές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να προμηθευτούν με τη χρήση ψηφιακού νομίσματος (bitcoin) τραπεζικές κάρτες, στοιχεία των οποίων είχαν υποκλαπεί από τράπεζες διάφορων χωρών.

Μόνο σε μια ιστοσελίδα από την οποία ο 20χρονος βρήκε τα στοιχεία της 30χρονης, βρέθηκαν κλεμμένα στοιχεία (κωδικοί πρόσβασης κ.λπ.) για 127.000 κάρτες διάφορων τραπεζών και χωρών. Στοιχεία που πωλούνταν ανάλογα και με το πιστωτικό όριο της κάρτας για 48 ώρες. Χρονική προθεσμία με την πάροδο της οποίας οι κωδικοί «απενεργοποιούνταν» για λόγους ασφαλείας των δραστών φυσικά.

Από άλλη ιστοσελίδα, ο 20χρονος Λαρισαίος αντί 20 δολαρίων «αγόρασε» τα στοιχεία κάρτας 36χρονου Αθηναίου και, μέσω πλατφόρμας διαδικτυακών συναλλαγών (paypal) προχώρησε σε αγορές ύψους περίπου 950 ευρώ επίσης εν αγνοία του πραγματικού κατόχου.

ΣΥΛΛΗΨΗ

Ο 20χρονος άεργος συνελήφθη προχθές βράδυ ενώ σε βάρος του «σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης μέσω διαδικτύου και για παράβαση του νόμου για όπλα» σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες πολιτών σχετικά με χρεώσεις σε πιστωτικές κάρτες τους, που αφορούν αγορές μέσω διαδικτύου, τις οποίες οι ίδιοι δεν πραγματοποίησαν. Από την έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του 20χρονου στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο οποίος εντοπίστηκε στη Λάρισα και συνελήφθη.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του 20χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 14 εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταλλική σιδερογροθιά, έξι νάιλον συσκευασίες με συμπληρώματα διατροφής συνολικού βάρους 8.831 γραμμαρίων, δύο ζεύγη αθλητικών υποδημάτων, τρεις προπληρωμένες κάρτες, πιστωτική κάρτα με τα στοιχεία του, τρεις κάρτες sim κινητής τηλεφωνίας και τρεις συσκευές αποθήκευσης δεδομένων (USB).

Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε ότι ο 20χρονος το χρονικό διάστημα από 29-11-2016 έως 06-12-2016 προέβη σε 19 ηλεκτρονικές συναλλαγές, με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 30χρονης ημεδαπής, καθώς και σε ηλεκτρονική συναλλαγή με τη χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικής κάρτας 36χρονου ημεδαπού, τα οποία είχε προμηθευτεί μέσω διαδικτύου.

Το ύψος των συναλλαγών ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 3.885,17 ευρώ» καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

ΟΔΗΓΙΕΣ

Με αφορμή την ίδια υπόθεση, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας συμβουλεύει τους πολίτες τα εξής: «Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής τους, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών, θα πρέπει να ελέγχουν αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιούν είναι έγκυρη και να επιλέγουν για τις συναλλαγές και αγορές τους, μόνο γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες.

Συνιστάται να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, ώστε να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα, ενώ παράλληλα με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.

Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων. Να ενημερώνονται σχετικά με την ταυτότητα και την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών καταστημάτων για τα οποία θα πρέπει να προσδιορίζονται ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρίας, δηλαδή το όνομα, η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να είναι σαφή. Ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην τιμή του προϊόντος, τον τρόπο πληρωμής, τον χρόνο παράδοσης και την πολιτική επιστροφών-ακυρώσεων.

Οι όροι χρήσης της συναλλαγής πρέπει να είναι προσβάσιμοι και διαφανείς. Να αποφεύγουν τις οικονομικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου από Internet café, δημόσιες βιβλιοθήκες και άλλους χώρους στους οποίους πολλοί χρήστες έχουν πρόσβαση στους ίδιους υπολογιστές. Να προτιμούν τον προσωπικό τους υπολογιστή ή κάποιον για τον οποίο είναι βέβαιοι για το επίπεδο ασφάλειας.

Να φυλάσσουν τους κωδικούς σε ασφαλές μέρος. Να μην χρησιμοποιούν για κωδικό ονόματα οικείων, ημερομηνίες γέννησης, επετείων, κ.λπ., που εύκολα μπορεί να προβλεφθούν». Να σημειωθεί τέλος ότι ο 20χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass