ΜΕ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΩΣ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ - ΕΩΣ ΤΙΣ 8 Μ.Μ. ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Ανοιχτή η αγορά για τα τελευταία ψώνια

* Πώς αμείβεται η εργασία στις γιορτές - Τι να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν πάρουν το δώρο Χριστουγέννων

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2016 9:08

Βρισκόμαστε μια ανάσα μακριά από την ημέρα των Χριστουγέννων και η αγορά της Λάρισας συνεχίζει να κινείται ζωηρά σε εορταστικούς ρυθμούς. Οι καταναλωτές σπεύδουν για τα τελευταία ψώνια του γιορτινού τραπεζιού με τα κρεοπωλεία και τα καταστήματα τροφίμων να έχουν την τιμητική τους.

Σήμερα τα εμπορικά καταστήματα των μελών του συλλόγου Λάρισας θα λειτουργούν με συνεχόμενο ωράριο και θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Τα πολυκαταστήματα, οι εμπορικές αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ σήμερα θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 8 μ.μ. Στην Αγιά τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά από 8.30 π.μ. - 6 μ.μ., στην Ελασσόνα 9 π.μ. - 5 μ.μ., στα Φάρσαλα 8 π.μ. έως 6 μ.μ. και στον Τύρναβο 8.30 π.μ. έως τις 6 μ.μ.

Τα εμπορικά λόγω των αργιών των Χριστουγέννων θα ξανανοίξουν την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου και στην μεν Λάρισα θα λειτουργούν 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 – 9 μ.μ., στην Αγιά 8.30 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8:30 μ.μ., στην Ελασσόνα 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μμ – 9 μ.μ. στα Φάρσαλα 8 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 9 μ.μ. και στον Τύρναβο 8:30 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. -9 μ.μ.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΡΓΙΩΝ

Σημειώνεται πως η ημέρα των Χριστουγέννων που φέτος συμπίπτει με Κυριακή, είναι υποχρεωτικής αργία. Η 26η Δεκεμβρίου, η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ’ έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη. Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές. Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση την ημέρα της υποχρεωτικής αργίας καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό δεν οφείλεται τίποτα πέραν του μηνιαίου μισθού.

Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας δικαιούνται:

1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Σε περίπτωση

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Δεκεμβρίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟ

Στο μεταξύ οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος, αν δεν του καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων, δίνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή του έπρεπε να γίνει έως τις 21/12, ενώ η 31η/12 είναι "δήλη ημέρα" και το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Βέβαια οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν και ατομικά έκκληση στην αρμόδια εισαγγελία (χωρίς παράβολο αν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο πρόσφατος νόμος περί τροποποίησης του Πτωχευτικού Κώδικα κλπ). Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass