ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Στην εποχή του πλαστικού χρήματος η αγορά

* Μόνο με κάρτες οι συναλλαγές πάνω από 500 ευρώ ενώ ένα μέρος των δαπανών υποχρεωτικά θα γίνεται ηλεκτρονικά

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2017 12:30

Στην εποχή του πλαστικού χρήματος περνά από σήμερα η αγορά… Αν και οι περισσότεροι Λαρισαίοι έχουν εξοικειωθεί με τις αγορές μέσω καρτών από καιρό, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως μία στις δύο συναλλαγές διενεργείται ήδη με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, από σήμερα ουσιαστικά το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2017 και των επόμενων ετών θα συνδέεται υποχρεωτικά με δαπάνες που θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών…

Το ύψος των δαπανών προσδιορίζεται με βάση το ύψος του εισοδήματος και αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν σημαίνει ότι κάθε πολίτης είναι υποχρεωμένος να διενεργεί τις συναλλαγές του με κάρτες, αλλά πρέπει να κάνει τόσες όσες χρειάζεται προκειμένου να κατοχυρώσει την έκπτωση φόρου των 1.900 - 2.100 ευρώ. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζει πως συναλλαγές άνω των 500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, γίνεται μόνο με κάρτα και όχι με μετρητά...

Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ειδική ιστοσελίδα στο Taxis, όπου κάθε φορολογούμενος θα μπορεί να βλέπει online τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει με την κάρτα. Με τον τρόπο αυτό θα ξέρει πόσες δαπάνες θα πρέπει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους για να πιάσει το όριο για το αφορολόγητο.

Ενημερωτικά σημειώνουμε πως αν το εισόδημα είναι έως 10.000 ευρώ, απαιτείται ποσοστό δαπανών 10% με πλαστικό χρήμα. Για εισόδημα 9.000 ευρώ απαιτούνται συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα 900 ευρώ, στα 10.000 ευρώ αυξάνονται σε 1.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα εισοδήματα ακολουθούν δύο ακόμα συντελεστές. Στο κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, ενώ στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 20% (με μέγιστο όριο απαιτούμενων πληρωμών τα 30.000 ευρώ).

Από το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρούνται οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών και τα άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω. Ωστόσο και αυτοί οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εμφανίσουν δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Τα ποσοστά υποχρεωτικών δαπανών με πλαστικό χρήμα, σε σχέση με το εισόδημα, είναι σχετικά χαμηλά και θεωρείται ότι οι φορολογούμενοι εύκολα μπορούν να το καλύψουν. Η ποινή όμως, αν δεν καλυφθεί το απαιτούμενο όριο δαπανών, είναι υψηλή. Αν δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό, τότε ο φόρος εισοδήματος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%. Ο έξτρα φόρος πρακτικά προκύπτει από την απώλεια μέρους του αφορολογήτου δεδομένου ότι ο συντελεστής 22% είναι ο πρώτος συντελεστής της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Ο φορολογούμενος με το εισόδημα των 12.000 ευρώ πραγματοποιεί το 2017 πληρωμές με πλαστικό χρήμα 500 ευρώ, αντί των απαιτούμενων ύψους 1.300 ευρώ. Στη διαφορά των 800 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 22% και προκύπτει επιπλέον φόρος 176 ευρώ.

ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΡΟΥΝ

Αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με το ποιες αποδείξεις θα μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου αυτό που σχεδιάζεται είναι ότι θα πιάνονται όλες οι δαπάνες που γίνονται με ηλεκτρονικό χρήμα, όπως αγορές από σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, καύσιμα, αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, έπιπλα, εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Στις εξαιρούμενες δαπάνες εξετάζεται να είναι οι δόσεις δανείων και τα ενοίκια, ενδεχομένως και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

Επίσης όλες οι ιατρικές δαπάνες οι οποίες σήμερα μειώνουν τον φόρο, από το 2017 προκειμένου να αναγνωρίζονται από την εφορία, θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με πλαστικό χρήμα. Οι χάρτινες αποδείξεις από το γιατρό, αν η δαπάνη έχει πληρωθεί με μετρητά, δεν θα αναγνωρίζονται. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις οι ιατρικές δαπάνες οδηγούν σε μείωση φόρου 10%, εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος. Για παράδειγμα σε εισόδημα 12.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει έκπτωση φόρου οι ιατρικές δαπάνες θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 600 ευρώ. Αν ανέρχονται για παράδειγμα σε 1.000 ευρώ, μόνο εφόσον έχουν πληρωθεί με πλαστικό χρήμα θα κερδίζεται η έκπτωση φόρου των 100 ευρώ.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ

Τέλος να σημειώσουμε πως λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι επιτηδευματίες υποχρεούνται να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό λογαριασμό, μέσω του οποίου θα διενεργούν τις συναλλαγές που αφορούν στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass