Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ…

Η αξιολόγηση "καίει" τους τραπεζοϋπαλλήλους

* Σε διαρκή ετοιμότητα για δράσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες υπεράσπισης του κλάδου και των εργαζομένων η ΟΤΟΕ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 22:10

Σε ετοιμότητα, για να παρέμβει με κάθε δυνατό τρόπο, προκειμένου να υπερασπίσει τόσο τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες όσο και τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που πλήττεται σε αυτή την δύσκολη περίοδο βρίσκεται ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων…

Στη χθεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στις τράπεζες της Λάρισας, που έγινε παρουσία του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Σωτήρη Σαξώνη, του οργανωτικού γραμματέα νομαρχιακών παραρτημάτων Νίκου Παπατριανταφύλλου και του γραμματέα χρηματοπιστωτικού συστήματος Μάρκου Τσατσούλη, επισημάνθηκε πως η ΟΤΟΕ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνει, με στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας από τις Τράπεζες.

Η συνάντηση των τραπεζοϋπαλλήλων στη Λάρισα, ενταγμένη στην εκστρατεία ενημέρωσης που πραγματοποιεί η ΟΤΟΕ το τελευταίο διάστημα σε διάφορες πόλεις της χώρας, έρχεται μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για νέα μείωση του προσωπικού των τραπεζών και τις "μεθοδευμένες επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος από τα νέα οικονομικά κέντρα αποφάσεων, τα οποία θέλουν να ελέγξουν τη λειτουργία των τραπεζών και κατ’ επέκταση την πορεία της ελληνικής οικονομίας»…

 Τα δύο στελέχη της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους, τόσο για το περιεχόμενο των τελευταίων επαφών που είχε η ΟΤΟΕ με τις διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων όσο και για τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία, που μόνο καθησυχαστικές δεν είναι καθώς η αβεβαιότητα που υπάρχει, αποτρέπει την επιστροφή των τραπεζών και της οικονομίας στην κανονικότητα…

Όπως ελέχθη την περασμένη Δευτέρα έγινε συνάντηση με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις με τις διοικήσεις της Eurobank, της Πειραιώς, καθώς και με το προεδρείο της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών. Εκκρεμούν, ακόμα, οι συναντήσεις με τις διοικήσεις της Alpha και της Attica Bank που θα γίνουν στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Στις συναντήσεις αυτές, η ΟΤΟΕ ζήτησε ενημέρωση για τα θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους, για ζητήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα των συναλλαγών, τις αναδιαρθρώσεις εργασιών και τις εκκρεμότητες ορισμού διοικήσεων και ζήτησε διαβεβαιώσεις για την προστασία της απασχόλησης στον κλάδο στο νέο περιβάλλον και την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων της κλαδικής Σ.Σ.Ε. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές πως "οι αλλαγές στη μετοχική σύνθεση των τραπεζών που προέκυψαν από τη 3η ανακεφαλαιοποίηση, δεν μπορεί να έχουν χαρακτηριστικά κερδοσκοπικών επιλογών που θα λειτουργήσουν με σύνδρομα αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος σε βάρος των συμφερόντων της οικονομίας και της κοινωνίας".

Ως συμπέρασμα των επαφών αυτών είναι ότι:

* Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις και εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία.

* Χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις για τα "κόκκινα" δάνεια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους (εξωδικαστικός συμβιβασμός, νομική προστασία των τραπεζικών υπαλλήλων για τη ρύθμιση των δανείων κ.λπ.).

* Υπάρχει δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης για καλές και με προοπτική επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν αιτήματα χρηματοδότησης, επειδή το γενικότερο κλίμα δεν είναι ευνοϊκό.

* Για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στη χώρα, πρέπει να διασφαλιστεί η μη περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η αποτροπή οικονομικού ατυχήματος

* Οι τρέχουσες εξελίξεις και η αβεβαιότητα δεν επιτρέπουν στο τραπεζικό σύστημα να επιστρέψει στην κανονικότητα. Το ενδεχόμενο να απαιτηθεί 4η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αν και δεν το θεωρούν πιθανό, θα είναι καταστροφικό για την οικονομία και τη χώρα. Η τάση επιστροφής κάποιων καταθέσεων στις τράπεζες, που παρατηρήθηκε στα τέλη του 2016, αντιστράφηκε με απόσυρση καταθέσεων στις αρχές του 2017.

Όλα αυτά, όπως αναφέρθηκε, σε συνάρτηση με τη φημολογία για περαιτέρω συρρίκνωση των θέσεων απασχόλησης κατά 10.000, πέραν των 5.000 εργαζομένων των τραπεζών που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2018, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας αλλά όπως διαμηνύθηκε "δεν θα καταθέσουμε τα όπλα του αγώνα ούτε θα οδηγηθούμε μοιρολατρικά σε κατάσταση απογοήτευσης και αδράνειας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν". Υπενθύμισαν δε πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στις τράπεζες μειώθηκε κατά 19.000 άτομα, που αντιστοιχεί σε μείωση του εργασιακού κόστους κατά 40% περίπου».

"Είναι φανερό, τονίστηκε, πως η συνεχιζόμενη αδυναμία αναπτυξιακής λειτουργίας των τραπεζών οδηγεί και πάλι στη στοχοποίηση του κλάδου και των εργαζομένων, ενώ η Κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να παρέμβει στοιχειωδώς στις εξελίξεις στις τράπεζες. Αντί εκείνοι που έχουν την ευθύνη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, και ειδικότερα η Κυβέρνηση, να σχεδιάσουν μία συντεταγμένη αναπτυξιακή πολιτική, που θα περιλαμβάνει και την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και θα έδινε μία νέα λειτουργική δυναμική στις τράπεζες, αναζητούν ξανά τρόπους βιωσιμότητας των τραπεζών μέσα από την περαιτέρω συρρίκνωσή τους και θύματα πάλι τους εργαζόμενους. Η ΟΤΟΕ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή της σε αυτές τις μεθοδεύσεις, που δεν εναρμονίζονται με καμία αναπτυξιακή λογική και δηλώνει ότι θα αντισταθεί με όλες της τις δυνάμεις, αν επιχειρηθεί να υλοποιηθούν σχέδια σε βάρος των εργαζομένων.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass