ΟΣΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΧΑΣΟΥΝ

"Παγίδα" κατάσχεσης στα οικογενειακά επιδόματα

* Σήμερα πιστώνει ο ΟΓΑ στους τραπεζικούς λογαριασμούς την προκαταβολή της πρώτης δόσης

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 22:05

Τον κίνδυνο να μη δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, τη δόση των οικογενειακών επιδομάτων τους, διατρέχουν όσες οικογένειες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο...

Τα επιδόματα στήριξης τέκνων καθώς και τα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα θα δοθούν σήμερα από τον ΟΓΑ αλλά οι οφειλέτες αν δεν μερίμνησαν να δηλώσουν ως "ακατάσχετο" τον λογαριασμό στο σύστημα TAXISNET, τότε κινδυνεύουν να τα χάσουν… Και αυτό γιατί τα ποσά των παροχών αυτών δεν είναι ακατάσχετα!

Σημειώνεται πως σήμερα θα χορηγηθεί ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του α' τριμήνου του έτους 2017 (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών), με βάση τα στοιχεία αιτήσεων Α21 του ς 2016. Λόγω του ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, μόλις ξεκίνησε και η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων Α21 για το έτος 2017 δεν έχει ανοίξει ακόμη, ο ΟΓΑ, για να διευκολύνει τις οικογένειες των δικαιούχων, χορηγεί και φέτος την πρώτη δόση με μορφή προκαταβολής, με βάση τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Η πληρωμή αφορά σε περισσότερες από 725.000 οικογένειες ενώ 45.000 δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά προηγουμένων ετών. Σχετικά με τα αναδρομικά, διευκρινίζεται, ότι προέκυψαν από την εκκαθάριση της μεγάλης πλειονότητας των εκκρεμών περιπτώσεων, για τις οποίες απαιτήθηκε η προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών.

Αλλά όπως προαναφέραμε οι δικαιούχοι των επιδομάτων αυτών οι οποίοι έχουν αφήσει απλήρωτα ποσά οφειλών από φόρους κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να το χάσουν. Σύμφωνα με τα ισχύοντα το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4093/2012 και το Ειδικό Επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με τις διατάξεις του Ν.4141/2013. Από αυτές τις διατάξεις δεν προβλέπεται ότι τα εν λόγω επιδόματα είναι ακατάσχετα. Συνεπώς για τα οικογενειακά επιδόματα ισχύουν οι σχετικές διατάξεις για τον ακατάσχετο λογαριασμό.

Σημειώνεται πως για κατασχέσεις λογαριασμών ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και πάνω από τα 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%. Αυτό με την προϋπόθεση να έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος ο λογαριασμός.

Ειδάλλως βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επιβολή κατασχέσεων στα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΓΑ είτε τη στιγμή που τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη "στα χέρια" του Οργανισμού, δηλαδή λίγο πριν την πίστωσή τους στους λογαριασμούς των δικαιούχων, είτε αφού τα ποσά αυτά πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τράπεζες στις οποίες έχουν ανοιχτεί οι λογαριασμοί όπου τα ποσά αυτά πιστώνονται. Στην δεύτερη περίπτωση οι κατασχέσεις μπορούν να επιβληθούν μόνο εφόσον οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί ΔΕΝ έχουν δηλωθεί από τους δικαιούχους ως "ακατάσχετοι" στο σύστημα ΤΑΧΙSNET.

ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Θυμίζουμε πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων άνοιξε προ ημερών στην ιστοσελίδα της (aade.gr) μια εφαρμογή για την δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού. Όσοι δεν έχουν δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό, μπορούν μέσω της εφαρμογής να το κάνουν σε τρία απλά βήματα. Από την υπηρεσία αυτή στο aade.gr μπορείτε να υποβάλετε δήλωση μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ Α21

Σχετικά με το οικογενειακά επιδόματα χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη Οικογενειακά Επιδόματα, στο πεδίο «Πληροφορίες Αιτήσεων Οικογενειακών Επιδομάτων». Αυτό που πρέπει να θυμίσουμε ότι για να λάβει κάποιος την 1η δόση δεν χρειάζεται να κάνει κάτι προς το παρόν, καθώς τα χρήματα θα δοθούν σε όσους τα έλαβαν και πέρυσι.

Από 'κεί και πέρα όμως παλαιοί και νέοι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αμέσως μετά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και το έντυπο Α21 ώστε να λάβουν όλες δόσεις, που είναι τέσσερις τριμηνιαίες συνολικά. Η εφαρμογή για την υποβολή του εντύπου πρόκειται να ανοίξει εντός των ημερών. Να έχουν υπόψη τους πάντως πως όσοι λάβουν την 1η δόση και δεν τη δικαιούνται λόγω αύξησης εισοδημάτων ή γιατί πλέον τα παιδιά τους δεν ανήκουν στην κατηγορία των προστατευόμενων θα πρέπει να τα επιστρέψουν ή θα συμψηφιστούν με άλλες επιστροφές.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass