ΑΣΦΥΚΤΙΟΥΝ ΟΙ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ

Οξύνεται η κρίση στα πρατήρια του ν. Λάρισας

* Ενημερώθηκαν για το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας υφιστάμενων και νέων πρατηρίων σε ισόγεια πολυκατοικιών

Δημοσίευση: 14 Ιουν 2017 22:10
Από τη χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Πρατηριούχων ν. Λάρισας στο Επιμελητήριο Από τη χθεσινή συνέλευση του Συλλόγου Πρατηριούχων ν. Λάρισας στο Επιμελητήριο

Στην όξυνση της κρίσης στα πρατήρια, εξαιτίας των διαρκών φορολογικών βαρών στα καύσιμα, στον αθέμιτο ανταγωνισμό τιμών που υφίστανται οι οικογενειακές επιχειρήσεις από τις αλυσίδες πρατηρίων και στις νέες οικονομικές επιβαρύνσεις που καλούνται να επωμιστούν με νέους μηχανολογικούς εξοπλισμούς, επικεντρώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης οι βενζινοπώλες του ν. Λάρισας.

"Οι κυβερνήσεις βρήκαν τα καύσιμα εύκολο πεδίο για τη συλλογή εσόδων ώστε να ανταπεξέλθει η χώρα στο δυσβάσταχτο ιδιωτικό της χρέος, τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του σωματείου Έλλη Παπαδοπούλου, στηλιτεύοντας την φοροεισπρακτική πολιτική που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις τους, οδηγώντας τους σε ασφυκτικό κλοιό καθώς οι ανελαστικές δαπάνες ενός πρατηρίου πλησιάζουν να καλύψουν το 100% των κερδών.

 "Ο κλάδος της λιανικής αγοράς καυσίμων, όπως σχολίασε στην "Ε" η κ. Παπαδοπούλου ήταν από αυτούς που επλήγη περισσότερο από λάθος πολιτικές. Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης αυξήθηκαν κατακόρυφα με αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη. Μετά τη συνδυασμένη εφαρμογή από 1.1.2017, των μέτρων για τη φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις εκ του νόμου υποχρεωτικές καταβολές που αφορούν τη λειτουργία των πρατηρίων, έχουμε περιέλθει σε δεινή θέση και κάτω υπό τις παρούσες συνθήκες ένα πρατήριο που διαθέτει αποκλειστικά καύσιμα είναι αδύνατο να επιβιώσει. Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολλά οικογενειακά πρατήρια από την αρχή της κρίσης σε "λουκέτο" ενώ πολλοί επαγγελματίες είτε προστέθηκαν στις στρατιές των ανέργων μαζί με το προσωπικό τους είτε προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιον τρόπο μπορούν.

 Από την άλλη βλέπουμε να ανοίγουν τα κλειστά πρατήρια, επιλεκτικά, από κάποιες αλυσίδες πρατηρίων. Βλέπουμε να εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός τιμών με τις ισχυρές αλυσίδες πρατηρίων να κυριαρχούν και τους εναπομείναντες επαγγελματίες βενζινοπώλες να περιθωριοποιούνται. Είναι φανερό ότι η αγορά θα μονοπωληθεί και θα καθορίζεται από τις εταιρείες με δεσπόζουσα θέση σ’ αυτήν. Οι δε καταναλωτές θα κληθούν να πληρώνουν τις τιμές που θα ορίζουν τα ισχυρά συμφέροντα αφού ο ανταγωνισμός θα είναι αδύνατο να λειτουργήσει με τέτοιες συνθήκες".

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟ

Να σημειώσουμε πως στη διάρκεια της συνέλευσης έγινε ενημέρωση από τη διευθύντρια της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του νομού Δέσποινα Παπαδοπούλου για το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4439/16) λειτουργίας υφιστάμενων και νέων πρατηρίων σε ισόγεια πολυκατοικιών καθώς για τις ρυθμίσεις που ισχύουν για την απόσταση των 30 μέτρων από χώρους συνάθροισης (σχολεία, εκπαιδευτήρια, ξενοδοχεία κ.α.) και τους εξήγησε τα πρόσθετα προστατευτικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να υλοποιήσουν. Επίσης ο οικονομολόγος φοροτεχνικός Σπ. Βαλιώτης τους ανέλυσε όλες τις νέες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις.

Οι βενζινοπώλες έκλεισαν τη συνέλευση κάνοντας έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει μέτρα αλλαγής πολιτικής και μείωσης των βαρών, προκειμένου να προστατευθεί ο κλάδος από τον επικείμενο αφανισμό και επιτέλους, να πατάξει το λαθρεμπόριο και την παρανομία όπως έχει υποσχεθεί πολλές φορές χωρίς να το πράξει...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass