ΠΑΝΩ ΑΠΟ 130.000 ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ TAXIS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΟΦΕΙΛΗΣ

Μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρύθμιση - εξπρές

* Κινητικότητα στις τράπεζες της Λάρισας αλλά ελάχιστοι μετέβησαν στις Εφορίες για να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2015 9:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:12

Πάνω από 130.000 φορολογούμενοι  μπήκαν έως χθες στο taxisnet και επισκέφτηκαν την εφαρμογή για τη ρύθμιση εξπρές που λήγει την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου.  Από αυτούς τους φορολογούμενους οι 115.000, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του taxisnet έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Το γεγονός δημιουργεί αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών. Η επιτυχία ωστόσο της ρύθμισης θα κριθεί από την είσπραξη…
Να σημειώσουμε πως η πληρωμή των χρεών γίνεται στις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ και σε Εφορίες απ όπου υποχρεωτικά πρέπει να περάσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στη παλιά ρύθμιση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και θέλουν να περάσουν σ΄ αυτή. Πάντως στα γκισέ των τραπεζών και των ΕΛΤΑ η κίνηση ήταν μεν αυξημένη αλλά όχι εντυπωσιακά, ενώ στις Εφορίες Λάρισας ελάχιστοι για την ώρα πέρασαν για την κατάργηση της παλιάς, αν και όπως έλεγαν οι υπάλληλοι, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, το ενδιαφέρον θα τονωθεί.  Να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι, εάν οι οφειλέτες επιθυμούν να εξοφλήσουν ρυθμισμένες οφειλές πρέπει να υποβάλουν αίτηση «απώλειας ρύθμισης» στη Δ.Ο.Υ. και στη συνέχεια να εξοφλήσουν την υπολειπόμενη βασική οφειλή με απαλλαγή του συνόλου των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής.
Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αποστείλει χιλιάδες ηλεκτρονικές επιστολές με email σε οφειλέτες τους οποίους καλεί να ανταποκριθούν και να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση καθώς τα αρχικώς βεβαιωμένα χρέη έχουν επιβαρυνθεί με την πάροδο των ετών με υπέρογκες προσαυξήσεις.
Να θυμίσουμε πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι οφειλέτες εφόσον ενταχθούν και πληρώσουν το σύνολο ή μέρος της αρχικά βεβαιωμένης οφειλής τότε μπορεί ακόμη και να διαγραφεί το σύνολο των προσαυξήσεων. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου οι προσαυξήσεις είναι 2 και 3 φορές πάνω από το αρχικό χρέος. Συνεπώς η ρύθμιση ευνοεί κυρίως οφειλέτες  με παλαιά χρέη που έχουν επιβαρυνθεί με μεγάλα πρόστιμα. Για παράδειγμα αν η αρχική οφειλή είναι 2.000 ευρώ και οι προσαυξήσεις 1.000 ευρώ και καταβάλει 1.000 ευρώ, δηλαδή το 50%, ταυτόχρονα διαγράφει και το 50% των προσαυξήσεων, δηλαδή 500 ευρώ.
Η καταβολή των οφειλών διενεργείται με τη χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής (ταυτότητα οφειλής) στους φορείς είσπραξης ή κατ' εξαίρεση στη Φορολογική Διοίκηση. Επισημαίνεται ότι ο κωδικός πληρωμής (ταυτότητα οφειλής - Τ.Ο.) είναι μοναδικός και ακολουθεί κάθε οφειλή από την καταχώρισή της στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής Διοίκησης και μέχρι την εξόφλησή της. ​Ο οφειλέτης είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει τόσες ταυτότητες οφειλής (Τ.Ο.) οφείλει να προσκομίζει στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά ταυτότητα οφειλής . Για την ταυτότητα οφειλής, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες αναφορικά με την οφειλή του, ο φορολογούμενος πληροφορείται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «προσωποποιημένης πληροφόρησης», ή εναλλακτικά μέσω εκτύπωσης «συγκεντρωτικής εικόνας οφειλών εκτός ρύθμισης» στο TAXISnet. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό να υποστηριχθεί τεχνικά, ενημερώνεται σχετικά από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, τα Ελεγκτικά Κέντρα, καθώς και τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι η ενεργοποίηση και της ρύθμισης των 100 δόσεων με το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πύλης για την υποβολή των αιτήσεων μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, απηύθυνε προειδοποίηση ότι αργά ή γρήγορα θα ελεγχθούν από την Εφορία οι οφειλέτες που, αν και τους δίνεται η δυνατότητα, δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει η Εφορία».  Με βάση τη ρύθμιση οι οφειλέτες ανεξαρτήτως ποσού μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων από 30% μέχρι και 100% ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, ενώ για ποσά μέχρι 5.000 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση και για μεγαλύτερα ο τόκος είναι 3% τον χρόνο.
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass