ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Από το παράνομο εμπόριο καπνού χάνουν όλοι…

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2015 22:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:17

 

Από το λαθρεμπόριο τσιγάρων χάνουν όλοι. Η κυβέρνηση χάνει έσοδα, τα οποία αναζητά να καλύψει μέσω αύξησης άλλων φόρων, οι καπνοβιομηχανίες και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο που βλέπουν να χάνονται θέσεις εργασίας (περισσότερα από 8.000 σημεία λιανικής έχουν βάλει λουκέτο), ενώ και ο καπνιστής επιβαρύνει περισσότερο την υγεία του, καταναλώνοντας καπνό, που δεν έχει ελεγχθεί. Η κυβέρνηση οφείλει αφενός να μειώσει την υπερφορολόγηση και να είναι σίγουρη ότι θα αυξήσει έτσι τα έσοδα της και αφετέρου να υιοθετήσει συγκεκριμένα μέτρα που της έχουν προτείνει οι καπνοβιομηχανίες και άλλες επαγγελματικές ομάδες που ζούν από τον καπνό.   

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν όσοι όσοι συμμετείχαν στην σημερινή εκδήλωση που διοργάνωσε στη Λάρισα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» με θέμα τα  προβλήματα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, οι αιτίες και οι προσπάθειες καταπολέμησης του φαινομένου. Το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε και από την αθρόα συμμετοχή του κόσμου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, καθώς παραβρέθηκαν πολλοί περιπτεριούχοι (μαζί με τα Σωματεία τους απ όλη την Θεσσαλία), καπνοπαραγωγοί (μαζί με τις διοικήσεις των Καπνικών Συνεταιρισμών), ενώ παρέστησαν ακόμη ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης και γενικός διευθυντής της  συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ Αλέκος Κοντός, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Αδάμ, εκπρόσωπος του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας, κ.α.        

Ο Κ. Αγοραστός

Κάλεσμα σε όλες τις πλευρές να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί αλλά και τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την πάταξη του φαινομένου του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων, απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης. Στην τοποθέτησή του ο κ. Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «ο βασικός στόχος μας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό και επικίνδυνο σύναμμα φαινόμενο, είναι η ευαισθητοποίηση όλων και κατ’ αρχάς της ίδιας της κοινωνίας. Να κατανοήσουμε όλοι οι καταναλωτές πως η αγορά νόμιμων καπνικών προϊόντων προφέρει πολλαπλά οφέλη για όλους. Πρώτον γιατί τα χρήματα που εισπράττει το κράτος επιστρέφουν με τη μορφή παροχών. Δεύτερον γιατί το παράνομο τσιγάρο βλάπτει περισσότερο την υγεία που στο τέλος πληρώνει ο ίδιος ο καπνιστής αλλά και το κράτος μέσω των υπηρεσιών υγείας και τρίτον γιατί είναι σημαντικός ο αντίκτυπος και στην αγορά εργασίας. Για να συμβούν τα παραπάνω όμως, οφείλουμε να αναλύσουμε προσεκτικά την παρούσα κατάσταση και όλες οι πλευρές να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους ανήκει αλλά και τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την αντιστροφή του κλίματος. Ξεκινώντας από την πολιτεία, η φορολογία από το 2010 και μετά στον καπνό έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχει φθάσει το 85% για τα τσιγάρα και το 92% για τον λεπτοκομμένο καπνό. Τα έσοδα τα οποία λαμβάνει το ελληνικό δημόσιο από τη φορολογία καπνού είναι περίπου 3,2 δις ευρώ το χρόνο, ποσό που αναλογεί στο 7,8% των εσόδων που έχει το δημόσιο. Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη διαρροή από την παράνομη διακίνηση καπνού. Μία διαρροή που αγγίζει τα 650 εκ. ευρώ ετησίως. Η παράνομη διακίνηση καπνού όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις και σε άλλους τομείς με προεξάρχοντα αυτόν της υγείας των ανθρώπων και κατ’ επέκταση και του συστήματος υγείας της χώρας μας. Επιπρόσθετα, μειώνονται δραματικά και οι θέσεις εργασίας αφού μόνον τα τελευταία χρόνια 8.000 περίπτερα έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να χαθούν περί τις 20.000 θέσεις εργασίας. Συνεπώς οφείλουμε να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μας επαναφέρουν στην κανονικότητα. Από την άλλη, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η αύξηση της φορολογίας στον καπνό δεν συνεπάγεται και αύξηση των εσόδων. Αν δούμε τη μελέτη του ΙΟΒΕ, τα έσοδα του δημοσίου έχουν μειωθεί, ενώ αυξήθηκε η προτίμηση των καταναλωτών σε παράνομα καπνικά προϊόντα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι η φορολόγηση του καπνού έχει φθάσει στο ανώτατο σημείο και πρέπει να μειωθεί, αν θέλουμε το κράτος να βάλει στα ταμεία του περισσότερα έσοδα. Ταυτόχρονα, πρέπει να δικαιωθεί και το αίτημα των περιπτερούχων που εύλογα διεκδικούν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους επί των πωλήσεων προϊόντων καπνού, καθώς τα σημερινά οικονομικά μεγέθη τους προκαλούν ασφυξία. Εάν δεν αυξηθεί το ποσοστό κέρδους, τότε δε θα μπορέσουν απλά να επιζήσουν ως επαγγελματίες αφού τα τσιγάρα και ο καπνός είναι το κύριο αντικείμενο στις πωλήσεις τους».

Η Εταιρία «Παπαστράτος»

Από την πλευρά του ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αντιπρόεδρος της εταιρίας «Παπαστράτος» υποστήριξε ότι «το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο απογοητευτικά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πώς εξελίσσεται το θέμα της παράνομης πώλησης τσιγάρων και χύμα καπνού στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς, παρά την όποια προσπάθεια για την αντιμετώπισή του, το φαινόμενο του «λαθρεμπορίου» καλά κρατεί και οι συνέπειές του είναι πολυποίκιλες και πλήττουν σημαντικά την Πολιτεία, η οποία χάνει πολύτιμα έσοδα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα, τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται εξαιτίας της πτώσης που καταγράφεται στη ζήτηση των νόμιμων προϊόντων στην αγορά, τους εργαζόμενους στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας και του εμπορίου, οι οποίοι βλέπουν θέσεις εργασίας τους να χάνονται, την ώρα που η ανεργία στην Ελλάδα «καλπάζει» και τους καταναλωτές, οι οποίοι εκτίθενται σε προϊόντα αμφιβόλου ή πολύ κακής ποιότητας. Εμείς έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στην νέα κυβέρνηση, τις οποίες αναμένουμε να λαβει υπόψη της το σχέδιο δράσης που ετοιμάζεται».

Ο Αλ. Κοντός

Στο ίδιο μήκος κύματος και η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης και γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ Αλέκου Κοντού, ο οποίος υποστήριξε ότι «όσο αυξάνεται η φορολογία, τόσο μειώνονται τα έσοδα, αυξάνεται ο παράνομος καπνός. Η συνολική φορολόγηση έφθασε στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου και απομένει ουσιαστικά ένα 10% (35-40 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα, βιομηχανία, χονδρέμπορο και περιπτερά. Χτυπάει και τους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι δέχονται χτυπήματα από παντού. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

                                                                                                            Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass