ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

Ζωηρό το ενδιαφέρον για τη ρύθμιση στα Ταμεία

* Από την πρώτη ημέρα και μόνο στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ Λάρισας κατατέθηκαν 41 αιτήσεις

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2015 11:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:19

Ζωηρό, από την πρώτη ημέρα, ήταν το ενδιαφέρον των Λαρισαίων επιχειρηματιών και επαγγελματιών, για τη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ταμεία. Από χθες ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων και ήδη στο κεντρικό περιφερειακό κατάστημα του ΙΚΑ, όπου εδρεύει το ΚΕΑΟ,  41 οφειλέτες εντάχθηκαν σε διακανονισμό πληρωμής.

Όπως εξήγησε στην "Ε" η προϊσταμένη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κ. Καλλιόπη Χαραλαμπάκη, οι περισσότεροι που επισκέφθηκαν το ΚΕΑΟ, γνώριζαν τις διαδικασίες, πολλοί ήθελαν να μάθουν τις οφειλές και τα οφέλη εφόσον ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και αρκετοί περισσότεροι τηλεφωνούσαν για να εξειδικεύσουν ζητήματα οφειλών.  Η κ. Χαραλαμπάκη διευκρίνισε πως οι 41 πρώτες ρυθμίσεις αφορούσαν οφειλές και στα τρία Ταμεία (ΙΚΑ,ΟΑΕΕ και ΟΓΑ), πρόσθεσε πως θεωρείται, για την ώρα, απαραίτητη η φυσική παρουσία του οφειλέτη και υπενθύμισε πως η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή των οφειλών στις 100 δόσεις είναι η 30η Απριλίου. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

 Τα κυριότερα σημεία της ρύθμισης που θα πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες είναι τα εξής:

* Στη ρύθμιση εντάσσονται, οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 2/3/2015, οφειλές μέχρι την παραπάνω ημερομηνία που τελούν σε αναστολή είσπραξης, οφειλές που έχουν ήδη υπαχθεί σε υφιστάμενες ρυθμίσεις και οφειλές που αφορούν σε επιστροφές παροχών και ενοίκια ακινήτων, συνολικού ύψους έως 500.000 ευρώ.

*  Απαραίτητες προϋποθέσεις για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, είναι η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Μαρτίου του 2015 και μετά. Ειδικότερα, για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι τρέχουσες εισφορές των μισθολογικών περιόδων από την 1η Φεβρουαρίου του 2015 και μετά.  Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν, οι οφειλές προς το ΙΚΑ, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες την 02/03/2015, ήτοι οφειλές περιόδων απασχόλησης έως 31/01/2015 συμπεριλαμβανομένου και του Δώρου Χριστουγέννων του 2014. Αντίστοιχα για τον Ο.Α.Ε.Ε., μπορούν να ενταχθούν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, έως τις 31/12/2014 και για τον Ο.Γ.Α. οφειλές χρονικής περιόδου έως τις 30/06/2014.

* Κάθε δόση καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Για την καταβολή των δόσεων αυτών δεν απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

* Στη ρύθμιση των 100 δόσεων εντάσσεται αυτοδίκαια από 1ης Απριλίου, το υπόλοιπο της οφειλής, εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, των οφειλετών που είναι ενταγμένοι στον προσωρινό διακανονισμό του άρθρου 48 του ν.3943/2011. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την υπαγωγή τους σε μικρότερο αριθμό δόσεων.

* Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ. Ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών (εξαιρουμένων των αυτοτελών προστίμων), ως ακολούθως:  Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής, έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις, έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις, έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις, έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις

* Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση χορηγείται από τον φορέα κοινωνικής ασφάλισης μηνιαίο πιστοποιητικό οφειλής, στο οποίο πιστοποιείται το υπολειπόμενο ποσό οφειλής και επέχει θέση αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης και την έκδοση της απόφασης ρύθμισης αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

- Για κύρια οφειλή άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται εφεξής (από το μήνα υπαγωγής στη ρύθμιση) μηνιαία προσαύξηση ύψους 0,25%. Για ύψος οφειλής έως 5.000 ευρώ δεν επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση

  - Ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπόλοιπου αριθμού των δόσεων των ρυθμισμένων οφειλών ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων. Στην περίπτωση αυτή, τυγχάνει απαλλαγής επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και πρόσθετων τελών σε ποσοστό ίσο με αυτό που αντιστοιχεί στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων που τελικά διαμορφώνεται.

 * Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση καθυστέρησης πέραν του ενός μηνός, μίας δόσης της ρύθμισης ανά 12μηνο προγράμματος ρύθμισης και σε μη καταβολή τρεχουσών εισφορών.

 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΠΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως από τις 8 Απριλίου το ΙΚΑ εγκαινιάζει την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών - χωρίς επίσκεψη στο ΙΚΑ και με την έκδοση ταυτότητας πληρωμής, κατά τα πρότυπα της εφορίας. Τα βήματα για την e - ρύθμιση θα είναι δύο:

- Στις 2 Απριλίου το ΙΚΑ θα ενεργοποιήσει την υπηρεσία της ηλεκτρονικής καρτέλας οφειλέτη. Κάθε οφειλέτης, με τους κωδικούς της εφορίας, θα μπορεί να "βλέπει" on line τις οφειλές του (κύρια και προσαυξήσεις) και όλες τις δυνατότητες αποπληρωμής τους με βάση τις προσφερόμενες εκπτώσεις, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει.

- Από τις 8 Απριλίου ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για τη ρύθμιση την οποία επιλέγει, εκτύπωσης της ταυτότητας πληρωμής της πρώτης δόσης και παρακολούθησης της όλης διαδικασίας.

 ΝΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass