ΙΟΒΕ: Επιδεινώνεται το οικονομικό κλίμα στη χώρα

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2015 19:52 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:27

Στις 96,8 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο από 98,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ. Σε αντίθεση µε την προηγούμενη καταγραφή του δείκτη, αυτήν τη φορά οι επιχειρηματικές προσδοκίες και η καταναλωτική εμπιστοσύνη κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Σχετική ενίσχυση της απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας καταγράφεται σχεδόν σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες και στις κατασκευές. Η ανάκαμψη των δυσμενών προβλέψεων μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες πιστωτικής στενότητας και στην παρατεινόμενη υψηλή αβεβαιότητα για τη γενική πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πολλά ζητήµατα κοµβικής σηµασίας παραµένουν ανοικτά, καθώς αφενός εκκρεµεί η συµφωνία µε τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές, αφετέρου το όποιο περιεχόμενο αυτής δεν µπορεί ακόµα να αξιολογηθεί από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Συνολικά, η οικονοµία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση αναµονής, πριν την ενδεχόμενη διαμόρφωση νέων συνθηκών που θα ορίσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, το πλαίσιο αποφάσεων και προσδοκιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αναλυτικότερα:

- Στη βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες βελτιώνονται, µε το ισοζύγιο στις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα να παραµένει στα ίδια επίπεδα όµως τις εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να εξασθενούν περαιτέρω.

- Στις υπηρεσίες, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα αλλά και τη βραχυπρόθεσµη ζήτηση επιδεινώνονται, ενώ και οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν δυσµενέστερες.

- Στο λιανικό εμπόριο, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις δεν µεταβάλλονται, όµως οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους επιδεινώνονται και πάλι. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ρευστοποίηση των αποθεµάτων.

- Στις κατασκευές, καταγράφονται δυσµενέστερες εκτιµήσεις για τις προγραµµατισµένες εργασίες των επιχειρήσεων και περισσότερο απαισιόδοξες προβλέψεις για την απασχόληση του τοµέα.

- Στην καταναλωτική εµπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού δεν µεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο βελτιώνονται, όπως συµβαίνει και µε τις προθέσεις για αποταµίευση, µε τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας να επιδεινώνονται οριακά.

ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

Την ίδια στιγμή το οικονοµικό κλίµα τον Μάρτιο βελτιώνεται ήπια σε σχέση µε τον Φεβρουάριο, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να κερδίζει αντίστοιχα 0,9 και 1,6 µμονάδες, φθάνοντας στις 106,1 και 103,9 µονάδες, πάνω από τα επίπεδα του µμακροχρόνιου µέσου όρου του και στις δύο περιπτώσεις.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass