ΠΕΡΙΠΟΥ 1 ΕΚΑΤ. ΕΙΧΑΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ - 740 ΕΥΡΩ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ 240 ΕΥΡΩ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ

Εως τέλος Ιουλίου θα παραταθεί η υποβολή δηλώσεων

* Πώς φορολογούνται οι επιδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την κάλυψη δαπανών

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2015 8:28

 

"Μόνο η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων δεν απασχολεί σήμερα τους φορολογουμένους. Από τη στιγμή που το Υπουργείο Οικονομικών δύο εβδομάδες πριν από την τυπική εκπνοή της προθεσμίας, καταθέτει νομοσχέδια που ανατρέπουν φορολογικές διατάξεις που ισχύουν για τις φετινές δηλώσεις, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, το να ασχοληθείς με τις δηλώσεις, μοιάζει με καταναγκασμό"…

Ετσι σχολιάζουν σήμερα Λαρισαίοι λογιστές και φοροτεχνικοί την κατάσταση που επικρατεί, γύρω από την υποβολή των δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι οι φορολογούμενοι δεν δείχνουν για την ώρα ζωηρό ενδιαφέρον, αφήνοντας την υποχρέωση για αργότερα… καθώς όλοι τους πιστεύουν πως το Υπ. Οικονομικών θα υποχρεωθεί να επιμηκύνει την προθεσμία.

Ήδη από χθες διακινείται η πληροφορία, ότι σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που παρείχαν συνεργάτες της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών κ. Νάντιας Βαλαβάνη σε εκπρόσωπους λογιστών, η υποβολή των δηλώσεων θα παραταθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.   Ωστόσο παρά τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας για έναν μήνα οι φοροτεχνικοί θεωρούν αδύνατη την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων έως το τέλος Ιουλίου και αντιπροτείνουν τη μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 για όλες τις δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών, κ.λπ. και μέχρι τα τέλη Ιουλίου να πάνε οι δηλώσεις επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και άλλων νομικών προσώπων.

Εξάλλου σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της ΓΓΔΕ, μέχρι προχθές την Κυριακή είχαν εκκαθαριστεί 1.051.334 δηλώσεις. Ο μέσος φόρος που προκύπτει από τα 368.657 χρεωστικά εκκαθαριστικά είναι 740,6 ευρώ ανά φορολογούμενο. Από τις πιστωτικές δηλώσεις, μία στις πέντε σε ποσοστό, το Δημόσιο καλείται να επιστρέψει φόρο κατά μέσο όρο 240 ευρώ.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Εξάλλου διευκρινίσεις για τον τρόπο φορολόγησης των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις για την κάλυψη δαπανών ή επενδύσεων έδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με αυτές, οι επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις δεν προσμετρούνται στα ακαθάριστα έσοδα και συνεπώς δεν αποτελούν φορολογητέο εισόδημα, αλλά μειώνουν το κόστος της δαπάνης η οποία αφαιρείται από τα έσοδα. Ειδικότερα, με αφορμή ερωτήματα σχετικά με τη φορολόγηση των επιδοτήσεων - επιχορηγήσεων στο πλαίσιο ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι:

Ως κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα θεωρείται το σύνολο των εσόδων από τις επιχειρηματικές συναλλαγές μετά την αφαίρεση των επιχειρηματικών δαπανών, των αποσβέσεων και των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις. Στα έσοδα από τις επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται και τα έσοδα από την πώληση των στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης, καθώς και το προϊόν της εκκαθάρισής της, όπως αυτά προκύπτουν στη διάρκεια του φορολογικού έτους. Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, οι επιδοτήσεις δεν εξαιρούνται από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές αλλά προσμετρούνται στον υπολογισμό του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία (λογιστικός τρόπος προσδιορισμού).

Σύμφωνα με τους εκάστοτε νόμους περί ιδιωτικών επενδύσεων, τα εισπραττόμενα ποσά των επιχορηγήσεων για αγορά παγίων δεν θεωρούνται προσθετικά στοιχεία των ακαθάριστων εσόδων, δηλαδή δεν προσαυξάνουν τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο των πραγματοποιηθεισών νέων επενδύσεων. Περαιτέρω, οι αποσβέσεις υπολογίζονται στην αξία κτήσης των παγίων αφού αφαιρεθούν τα ποσά των επιχορηγήσεων.

Όσον αφορά στις επιχορηγήσεις που εισπράττονται στο πλαίσιο αναπτυξιακών νόμων συνεχίζουν να ισχύουν όσα ειδικότερα ορίζονται στις σχετικές διατάξεις καθώς και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την εφαρμογή τους, ενώ για τις επιχορηγήσεις που καταβάλλονται για την κάλυψη συγκεκριμένων δαπανών, αυτές δεν προσαυξάνουν τα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά αποτελούν μειωτικό στοιχείο του κόστους της δαπάνης που επιχορηγήθηκε (π.χ. οι επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΔ για την καταπολέμηση της ανεργίας αποτελούν μειωτικό στοιχείο της δαπάνης για αμοιβές προσωπικού).

ΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΑΡΙΘΜΟΣ      ΠΟΣΑ ΣΕ ΕΥΡΩ      % ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ

ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ          368.657          273.033.033  35,07%

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ            218.772          52.407.765   20,81%

ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ            463.905                   044,13%

ΣΥΝΟΛΑ        1.051.334      22.625.268    100,00%

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass