ΦΤΩΧΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ

Σε μία εβδομάδα οι e-πλειστηριασμοί

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2018 15:55

Το «άσχημο» προηγούμενο που έχει διαμορφωθεί στο φλεγόμενο μέτωπο των πλειστηριασμών επιδιώκει να ανατρέψει η κυβέρνηση με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ξεκινούν τελικά σε μία εβδομάδα.

Πάντως μέχρι τώρα τα αποτελέσματα των τραπεζών στην προσπάθειά τους να πλειστηριάσουν ακίνητα ήταν κάτι χειρότερο και από φτωχά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (Ναυτεμπορική) από το περιβάλλον των τραπεζών, το σύνολο σχεδόν των φυσικών πλειστηριασμών που είχαν προγραμματισθεί τους προηγούμενους μήνες αναβλήθηκε, είτε λόγω της συνεχιζόμενης αποχής των συμβολαιογράφων επαρχίας είτε με πρωτοβουλία των τραπεζών, προκειμένου να διενεργηθεί σε ηλεκτρονική μορφή.

Πλέον, περισσότεροι από 1.500 πλειστηριασμοί, που επρόκειτο να διενεργηθούν στα Ειρηνοδικεία, έχουν μεταφερθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από την αποτελεσματική έκβαση των παραπάνω πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως τον προσεχή Απρίλιο. Μέχρι σήμερα, πάντως, η εικόνα παραμένει προβληματική, εξέλιξη που δικαιολογεί, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, την αναφορά του προέδρου της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι περί αναγκαιότητας εύρυθμου και αποτελεσματικού πλαισίου υλοποίησης των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται πως ένα μέρος των ιδιωτών δανειοληπτών προσφεύγει στον νόμο Κατσέλη, κερδίζοντας προσωρινή προστασία ως την εκδίκαση της αίτησης, ενώ κάποιοι άλλοι καταφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα. Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 20% των δανειοληπτών σπεύδει στις τράπεζες να συζητήσει ρύθμιση, κερδίζοντας επίσης προσωρινή αναβολή της εκποίησης.

Την ίδια στιγμή και ένα μέρος των διενεργούμενων πλειστηριασμών αποβαίνει άκαρπο, λόγω μη εκδήλωσης ικανοποιητικού ενδιαφέροντος και της απροθυμίας των τραπεζών να πάρουν πάνω τους τα εκποιούμενα περιουσιακά στοιχεία.

Για να αλλάξει η παραπάνω εικόνα και να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει το επόμενο δίμηνο να διενεργούνται με επισπεύδουσες τις τράπεζες περίπου 40 με 50 πλειστηριασμοί ημερησίως, όταν έως σήμερα έχουν γίνει μόλις 100-150 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί συνολικά. Στόχος που δεν είναι ανέφικτος, δείχνει, όμως, εξαιρετικά «φιλόδοξος» με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ

Συνολικά πιστοποιημένοι συμβολαιογράφοι είναι μόλις 130, ενώ εσχάτως άρχισαν να πιστοποιούνται συμβολαιογράφοι της επαρχίας, οι οποίοι, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθηνών Γιώργο Ρούσκα, θα ξεκινήσουν στις 28 Φεβρουαρίου τη γενικευμένη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Όπως τόνισε ο κ. Ρούσκας μπορεί να μνημονεύει ο νόμος 21 Φεβρουαρίου (Τετάρτη) «αλλά έπειτα από ερμηνεία που έγινε στις συγκεκριμένες διατάξεις από τις νομικές μας υπηρεσίες η γενικευμένη και η διακοπή των φυσικών (πλειστηριασμών) θα γίνει από τις 28». 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass