Μ. Χαρακόπουλος: Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων ΕΣΠΑ σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις!

Δημοσίευση: 18 Ιουν 2015 16:59

Ποιοι ευθύνονται για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση εγκεκριμένων κονδυλίων του ΕΣΠΑ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την απορρόφηση των πιστώσεων ζητά να πληροφορηθεί με ερώτησή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτηση -που συνυπογράφει με συναδέλφους του της ΝΔ- αναφέρει ότι «οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας» και «τα προγράμματα του ΕΣΠΑ αποτελούν μέτρα αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους» οπότε «η μη καταβολή των δημόσιων χρηματοδοτήσεων θα αποτελέσει ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα που θα της οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση με τελική κατάληξη τον αφανισμό τους». Όμως «εξαιτίας της απραξίας που επιδεικνύει η Κυβέρνηση και των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η μη ολοκλήρωση της μεταφοράς όλων των τμημάτων της Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας (ΓΓΒ) στο νέο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και των αρμοδιοτήτων, φορείς και κλάδοι που εμπλέκονται στην εφαρμογή των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους».

Μάλιστα, «από το Δεκέμβριο του 2014 εκκρεμούν αιτήσεις επιχειρήσεων προς τη ΓΓΒ για διενέργεια ελέγχων ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων όπως είναι το Πρόγραμμα Πράσινες Υποδομές. Συγκεκριμένα, εκκρεμούν πάνω από 3 μήνες αιτήσεις πολλών επιχειρήσεων για καταβολές της δημόσιας χρηματοδότησης για επενδύσεις που υλοποιήθηκαν και ελέγχθηκαν από τα αρμόδια όργανα των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης ήδη από το Φθινόπωρο του 2014 με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα ‘‘Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα’’».

Σύμφωνα με την ερώτηση που υπογράφει ο κ. Χαρακόπουλος «πολλές πληρωμές ανεστάλησαν με την αιτιολογία της αναμονής έκδοσης ΦΕΚ διορισμού Γενικού Γραμματέα Ε.Σ.Π.Α. Το απίστευτο αλαλούμ συνεχίστηκε με πολλές επιχειρήσεις να είναι σε αναμονή επανελέγχων των φακέλων τους, εξαιτίας της μεταφοράς της ΓΓΒ στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» και «οι φάκελοι εξακολουθούν να πηγαίνουν από ‘‘τον Άννα στον Καϊάφα’’».

Παράλληλα, φαίνεται ότι προωθείται σχέδιο τροποποίησης νόμου, με το οποίο γίνεται προσπάθεια σύστασης μιας ανεξάρτητης διοικητικής δομής με την οποία δίνονται αρμοδιότητες: Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών σε Τμήμα Οικονομικής Διαχείρισης της Διεύθυνσης αυτής και δίνονται και Διατάκτη δαπανών σε άλλον Γενικό Γραμματέα αντί Γεν. Γραμματέα του υπουργείου ΠΑΠΕΝ. Επιπλέον, επιχειρείται η μεταφορά επιπλέον προσωπικού, από αυτό που υπηρετούσε σε πρώην Διευθύνσεις της ΓΓΒ. Και για τούτο ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί ποια είναι η αναγκαιότητα της μεταφοράς όλων των τμημάτων της ΓΓΒ στο νέο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, και γιατί γίνεται προσπάθεια σύστασης υπηρεσιών, που ήδη υπάρχουν στο υπουργείο, δημιουργώντας επιπλέον θέσεις ευθύνης και επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass