ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Φοροελαφρύνσεις 3,5 δισ. με την έξοδο από τα μνημόνια

* «Του χρόνου οι εκλογές, το 2020 η μείωση του αφορολογήτου, παραπλανητική η ανάγνωση των στοιχείων των ληξιπρόθεσμων χρεών, αντιπροοδευτικό το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς πλουσίων» * Τι είπε για χρέος, ελληνοτουρκικά, «Μακεδονικό»

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2018 22:10
Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει πρωταγωνιστή την κοινωνία μίλησε στη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Divani» ο κ. Τσακαλώτος πλαισιωμένος από τον βουλευτή Νικ. Παπαδόπουλο και τον γ.γ. της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα έχει πρωταγωνιστή την κοινωνία μίλησε στη συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Divani» ο κ. Τσακαλώτος πλαισιωμένος από τον βουλευτή Νικ. Παπαδόπουλο και τον γ.γ. της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Παπαγεωργίου

Του Γιώργου Νούλη

Την αισιοδοξία του πως τίποτε δεν πρόκειται να διακόψει την έξοδο της χώρας από την μνημονιακή επιτροπεία και την επιστροφή στην κανονικότητα αφήνοντας πίσω την κρίση και το οικονομικό μοντέλο που την οδήγησε σ’ αυτή, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε χθεσινή του συνέντευξη στα τοπικά μέσα ενημέρωσης...


Σημειώνοντας με έμφαση πως αυτός είναι ο βασικός στόχος  της κυβέρνησης για το διάστημα που μας χωρίζουν από το Eurogroup και την ημερομηνία -ορόσημο της 21ης Ιουνίου, στην οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την τέταρτη αξιολόγηση, τη μεσοπρογραμματική εποπτεία και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, ανέδειξε τη δημοσιονομική σταθερότητα, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με πρωταγωνιστή την κοινωνία και τη φορολογική αναδιάρθρωση, ως τις βασικές σταθερές του «οδικού χάρτη» με τον οποίο θα πορευτεί η χώρα μετά την λήξη του προγράμματος…Μιλώντας για εμφανή βελτίωση οικονομικών δεικτών και θετική δημοσιονομική πορεία που σηματοδοτούν όπως τόνισε την επιστροφή της εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας αλλά και την είσοδο σε ένα περιβάλλον φορολογικής ελάφρυνσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ και διαψεύδοντας κατηγορηματικά σενάρια και πληροφορίες περί αξιώσεων του ΔΝΤ για την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως σχεδιάζεται η σταδιακή άρση των φορολογικών αδικιών, η στοχευμένη ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, όπως των αυτοαπασχολουμένων και η λήψη μέτρων που θα «επουλώσουν» τα τραύματα που δημιούργησε στην κοινωνία η κρίση και η νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της…
 Δίνοντας μάλιστα ευθεία απάντηση στη Ν.Δ. πως η «μείωση των φόρων δεν συνιστά  πανάκεια» και μη συμμεριζόμενος τις ανησυχίες του Τύπου περί υπερχρέωσης νοικοκυριών, αποκήρυξε το αφήγημα της καθαρής εξόδου, κάνοντας λόγο για «επίβλεψη» και «παρακολούθηση», επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει εκλογές με την ολοκλήρωση της θητείας της, εκτίμησε πως είναι εφικτή από την παρούσα κυβέρνηση  επίλυση του «Μακεδονικού», εξέφρασε την αυτονόητη δυσθυμία του για την ενίσχυση της τουρκικής προκλητικότητας σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι προσηλωμένη στην έξοδο από τα μνημόνια, μίλησε για τη στόχευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, χαρακτήρισε αντιπροοδευτικό το κίνημα που εναντιώνεται σ’ αυτούς και δεσμεύτηκε πως θα ξαναδεί το θέμα της εγκατάστασης συσκευών POS στα κυλικεία των σχολείων.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με την υψηλή φορολογηση, αποδέχτηκε πως υπάρχουν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που υπερφορολογούνται, βεβαίωσε πως θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις και θεώρησε πως η φορολογία στη χώρα μας είναι κάπου στο μέσο όρο της Ε.Ε». Σημείωσε πάντως πως η κυβέρνηση έχει δουλέψει το θέμα της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα «να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος». Με βάση αυτό ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει στο μεσοπρόθεσμο 3,5 δισ. μείωση φόρων που θα αφορά στοχευμένα τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΔ
«Το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα πάντως είναι το πόσοι πληρώνουν φόρους. Και όσο διευρύνεται η φορολογική βάση και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή θα έχουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους» είπε ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Δεν συμφωνούμε με την Ν.Δ. ότι η μείωση των φόρων απαντάει σε όλα τα προβλήματα, διότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνο φορολογούμενοι, αλλά είναι άνθρωποι που χρειάζονται τα νοσοκομεία τους, θέλουν να έχουν δρόμους, είναι επιχειρηματίες που θέλουν επενδυτικά προγράμματα. Αρα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία πώς αντιμετωπίζεις αυτά τα πράγματα. Κάποιες μειώσεις των φόρων είναι σημαντικές, αλλά δεν είναι πανάκεια για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρώστιας».

ΓΙΑ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ
Σχετικά με την φημολογία περί πιέσεων από το ΔΝΤ για την επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου ορίου από το 2019, ο υπ. Οικονομικών είπε πως «είναι λυπηρό το ότι ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης πολλές φορές δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη. Δεν ξέρω από πού προέκυψε ότι το ΔΝΤ ζητά να έλθει νωρίτερα το αφορολόγητο. Αυτό που ισχύει είναι ό,τι ίσχυε τον Ιούνιο του 2017 και δεν υπάρχει κάποια συζήτηση στο Εurogroup επ’ αυτού».

ΕΣΚΕΜΜΕΝΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Όσον αφορά στην εικόνα της αγοράς και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «όταν σε μια χώρα οι άνθρωποι χάνουν το 25% του εισοδήματός τους είναι προφανές πως υπάρχουν προβλήματα» προσθέτοντας ωστόσο πως «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια τάση βελτίωσης». Σχετικά με το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έκανε λόγο για παραπλάνηση και εσκεμμένη παραπληροφόρηση στην ανάγνωση των αριθμών. «Ένα μεγάλο ποσοστό χρωστάει κάτω από 10 ευρώ, ενώ 37 ΑΦΜ χρωστάνε πάνω από 30 δισ. ‘Αρα δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, αλλά είναι παραπλανητικό να λέει κάποιος πως οι Έλληνες χρωστάνε 100 δισ.» σημείωσε.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…
 Σχετικά με το χρέος της χώρας είπε πως «η συζήτηση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς», υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την απόφαση του Ιουνίου το 2017 όπου ορίστηκαν τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, αλλά και τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.…

ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Μιλώντας για το σχέδιο ανάπτυξης που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα είπε πως το σχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πως  άμεσα θα βρεθεί σε πολιτική διαβούλευση. «Τον Απρίλιο θα είναι έτοιμο και θα απευθύνεται στα κράτη μέλη, στις αγορές, στους θεσμούς, αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Δεν θέλουμε ένα πρόγραμμα που θα εκπλήξουμε τους ανθρώπους, αλλά θέλουμε όλοι να ξέρουν τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε.

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
Ερωτηθείς σχετικά με το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο και το αν αυτή φέρει εγγύτερα τις εκλογές είπε πως δεν θα υπάρξει «καθαρή» έξοδος αλλά επίβλεψη και παρακολούθηση ανάλογης των χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια. Παράλληλα επανέλαβε την διαφωνία του με το διοικητή της ΤτΕ για την ανάγκη προληπτικής γραμμή πίστωσης, ενώ τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Θα εξαντλήσουμε την τετραετία και τότε ο λαός θα κρίνει την αξιοπιστία μας, τα θετικά και τα λάθη μας» είπε χαρακτηριστικά.

ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ
Για το αν προβληματίζει η κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, τόνισε πως δεν θα ήθελε να υπάρχει ωστόσο ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με ψυχραιμία ενώ για το αν είναι εφικτή λύση του «Μακεδονικού»  από την παρούσα κυβέρνηση τόνισε πως είναι εφικτό και πρέπει να υπάρχουν καλές σχέσεις με τους γείτονες «διότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Οικονομίας, αλλά και την Θεσσαλονίκη ώστε να γίνει το κέντρο των Βαλκανίων».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Σχετικά με τους πλειστηριασμούς τόνισε πως στοχοποιούν μεγαλοοφειλέτες και αποτελούν μέτρο πίεσης στρατηγικών κακοπληρωτών, διέψευσε πως γίνονται εκποιήσεις α’ κατοικίας ενώ εμφανίστηκε οξύς κατά του κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς. «Δεν  καταλαβαίνω γιατί πρέπει να υπάρξει κίνημα για να προστατευτούν τα σπίτια των πολύ πλούσιων ανθρώπων. Αυτό δεν είναι ούτε προοδευτικό, ούτε κοινωνικά ευαίσθητο», τόνισε χαρακτηριστικά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass