ΒΑΖΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ - ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥ

"Επέλαση" των τραπεζών στην α' κατοικία

* Στο "σφυρί" σήμερα σε συμβολαιογραφείο της Λάρισας η πρώτη κατοικία Βολιώτη οφειλέτη - Άλλα 10 επαγγελματικά ακίνητα Λαρισαίου επιχειρηματία στο "μενού" - Σε συναγερμό τα κινήματα ετοιμάζουν διαδηλώσεις * Πώς οι επικείμενες αλλαγές στο ν. Κατσέλη διαμορφώνουν νέο καθεστώς για τους "κόκκινους" δανειολήπτες

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2018 21:14

Στα... λόγια και στις... υποσχέσεις έμεινε η προστασία της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, καθώς σήμερα βγαίνει στο "σφυρί" στη Λάρισα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια στη Θεσσαλία, η κύρια κατοικία δανειολήπτη. Από τη "σεισάχθεια" και την καθολική προστασία του μεγαλύτερου αγαθού του πολίτη φτάνουμε πλέον στην απώλεια των πρώτων κατοικιών, με τις τράπεζες να βάζουν τίτλους τέλος στο προστατευτικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία. 

Στα αξιοσημείωτα ότι η οφειλή του Βολιώτη επαγγελματία, η μοναδική κατοικία  του οποίου βγαίνει σήμερα από συμβολαιογράφο της Λάρισας σε πλειστηριασμό, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 213.000 ευρώ, είναι μόλις 42.000 ευρώ! Η περίπτωσή του, που έχει σημάνει συναγερμό τόσο στο Βόλο όσο και στη Λάρισα, με την Πρωτοβουλία Πολιτών της πόλης να καλεί τους πολίτες σε… συμπαράσταση, την ώρα διεξαγωγής του πλειστηριασμού στις 2 το μεσημέρι έξω από το γραφείο του συμβολαιογράφου (Κούμα 4) αποδεικνύει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν υφίσταται και μόνον όσοι έχουν υπαχθεί στο ν. Κατσέλη ή προλάβουν να υπαχθούν στο νόμο έως το τέλος του 2018 θα καταφύγουν να «φρενάρουν» ή να αποφύγουν τον πλειστηριασμό της.

Την ίδια στιγμή στη Λάρισα βγαίνουν σήμερα σε πλειστηριασμό άλλα 10 ακίνητα που ανήκουν στον ίδιο οφειλέτη, αλλά κανένα από αυτά δεν είναι πρώτη κατοικία. Όλα είναι περιουσιακά στοιχεία, (καταστήματα, αποθήκες, πάρκινγκ κα) γνωστού Λαρισαίου επαγγελματία, τα εννέα εκ των οποίων υπάρχουν προσφορές, πράγμα που σημαίνει ότι θα εκπλειστηριαστούν.      

 Σε κάθε περίπτωση θυμίζουμε πως η  οριζόντια προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έληξε τον Δεκέμβριο 2014 και έκτοτε υπήρξε προειδοποίηση από τους Θεσμούς ότι δεν θα επιτραπεί νέα παράταση πριν αναδιαμορφωθεί ο νέος νόμος Κατσέλη.  Και όντως αυτή τη στιγμή μελετούνται αλλαγές για να κλείσουν τα «παράθυρα» που αξιοποιούνται από «στρατηγικούς» κακοπληρωτές είτε για να διαφεύγουν τις συνέπειες της αθέτησης των υποχρεώσεών τους είτε για να κερδίζουν χρόνο έως την εκδίκαση της υπόθεσης στα Ειρηνοδικεία.. 

ΟΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

 Κάποιες εκ των αλλαγών, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, είναι οι εξής:

 * Αίρεται υποχρεωτικά το τραπεζικό απόρρητο, όχι μόνο όσων θα αιτηθούν την προστασία του νόμου αλλά και εκείνων που έχουν ήδη υπαχθεί ή βρίσκονται στα στάδια της προδικαστικής διαδικασίας…

* Θα "φιλτράρονται" οι αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογούνται κατά τη στιγμή της κατάθεσης του φακέλου Ο έλεγχος θα είναι ουσιαστικός και δεν θα περιορίζεται στην πληρότητα των εγγράφων, αλλά θα αφορά και το κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

* Θα παύσει αυτόματα η αναστολή των διωκτικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών όταν διαπιστώνεται πως εκείνοι, αν και έχουν πάρει προσωρινή ή και οριστική απόφαση, σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. 

* Θα επέρχεται απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης ζητήσει δύο αναβολές, μια πρακτική που υιοθετείται συχνά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανανεώνοντας επί μακρόν την ασυλία του νόμου. Ο νόμος θα δίνει περιθώριο 30 ημερών στον οφειλέτη να πάρει νέα δικάσιμο και αν δεν το κάνει, θα θεωρείται ότι παραιτείται της προστασίας.

* Θα επιβαρύνονται με τόκους υπερημερίας τα νοικοκυριά που απορρίπτονται από την υπαγωγή στον νόμο κατά το χρονικό διάστημα που «πάγωνε» το χρέος προς τους πιστωτές, δηλαδή από την υποβολή της αίτησης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Επιγραμματικά να σημειώσουμε πως σήμερα στις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο είναι ότι το μηναίο εισόδημά του δανειολήπτη δεν πρέπει να ξεπερνά: ο άγαμος τα 1.159,4 ευρώ, το ζευγάρι τα 1.972 ευρώ, το ζευγάρι με ένα παιδί τα 2.448 ευρώ και το ζευγάρι με δύο παιδιά τα 2.924 ευρώ. Επίσης η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει για τον  άγαμο τα 180.000 ευρώ και για τον έγγαμο τα 220.000 ευρώ. Τα περιουσιακά όρια προσαυξάνονται κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί και μέχρι τρία παιδιά. Όλα αυτά ισχύουν μέχρι τα τέλη του έτους και προφανώς η κυβέρνηση γνωρίζει πως αν δεν υπάρξει παράταση, οι "ασκοί του Αιόλου" θα ανοίξουν διάπλατα, με ανυπολόγιστες συνέπειες… 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 Πάντως ο πλειστηριασμός της α κατοικίας του Βολιώτη όπως προαναφέραμε προκάλεσε συναγερμό σε φορείς και κινήματα που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις για την ματαίωσή του. "Αυτή την εβδομάδα  ένα σπίτι βγαίνει στο σφυρί, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Πολιτών Λάρισας κατά των πλειστηριασμών. Συμπολίτης μας πήρε δάνειο ανέγερσης  πρώτης κατοικίας  στις Αλυκές Βόλου και οδηγήθηκε  μεθοδικά  στην  υπερχρέωση και τελικά στην ατομική χρεοκοπία. Οδηγήθηκε στον δρόμο που βλέπουν ήδη όλοι οι δανειολήπτες να ανοίγεται μπροστά τους. Ο Ηλίας Β.  βαδίζει στο δρόμο της ελεγχόμενης κοινωνικής χρεοκοπίας! Οι τράπεζες  υπό τις οδηγίες της ΕΕ  και δια μέσου της "ελεγχόμενης" κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή, έχουν ξηλώσει όλο το νομοθετικό πλαίσιο και έχουν εξαπολύσει κυνήγι δανειοληπτών για να  αποφύγουν νέα αναχρηματοδότηση αφενός και μεσοπρόθεσμα  να κερδοσκοπήσουν. Η χρεοκοπία  όλων των δανειοληπτών είναι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν και τελικά να συγκεντρώσουν όλο το πλούτο στα χέρια τους.  Άλλωστε η  επιτυχία του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού σχεδίου είναι οι λίγοι, οι λεγόμενοι  "συστημικοί παίκτες"  να κατέχουν τα πάντα".

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass